Friday, April 9, 2010

Οι δήμαρχοι ...πήραν τους δρόμους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της χώρας, καταγγέλλοντας την περικοπή, από την κυβέρνηση, των θεσμοθετημένων πόρων (ΚΑΠ) των ΟΤΑ κατά 25% - 30%. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν η πλειονότητα των δημάρχων και κοινοταρχών της Αττικής (πάνω από 70 σε σύνολο 122) και αντιπροσωπείες των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καβάλας, Δράμας, Φλώρινας, Μεσσηνίας, Τρικάλων, Θεσπρωτίας και Ξάνθης. Επίσης, δήλωση συμπαράστασης εξέφρασαν άλλες 20 ΤΕΔΚ από όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, δήμαρχοι και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας, όπου αντιπροσωπεία των αιρετών συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι αιρετοί κατέθεσαν στον υπουργό την αγωνία τους για την πορεία των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα για την περικοπή των ΚΑΠ, τους πρώτους μήνες του χρόνου κατά 25%-30%, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στους Δήμους και τις Κοινότητες.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους δημάρχους ότι χθες έστειλε επιστολή προς την ΚΕΔΚΕ στην οποία ανακοίνωνε ότι η καταβολή των ΚΑΠ από εδώ και στο εξής θα γίνεται με περικοπή 10% που είχε αρχικά συμφωνηθεί, ενώ θα δοθούν τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους πρώτους μήνες του 2010. Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία της γιατί, όπως τονίζει, στην κινητοποίηση δημάρχων και υπαλλήλων των Δήμων με συγκεντρώσεις στην Πλατεία Κλαυθμώνος δεν δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ για να εκφράσει τις απόψεις των εργαζομένων.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζει το γεγονός «τουλάχιστον άστοχο», σημειώνεται ότι «οι καλύτεροι υποστηρικτές των εργασιακών δικαιωμάτων είναι οι εκπρόσωποί τους και όχι οι εργοδότες τους, οι οποίοι αν και συμφώνησαν να κλείσουν τους Δήμους τους, οι περισσότεροι δεν το έπραξαν, απλά το χρησιμοποίησαν επικοινωνιακά».

.i-reportergr

Ypoloipo

No comments: