Friday, April 2, 2010

"Θερμές… υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ"

"Σε πλήρη οργανωτική ετοιμότητα έχει τεθεί ο μηχανισμός του κυβερνώντος κόμματος εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.Ένα από τα βασικά ζητούμενα για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν οι επιλογές των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών σε όλη τη χώρα. Η κατεύθυνση που δόθηκε από την ηγεσία του κόμματος κινείται στην έγκαιρη προετοιμασία του εκλογικού αγώνα, έχοντας ως ζήτημα αιχμής την επιλογή όσων στελεχών ηγηθούν των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα. Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ξεκινήσει ουσιαστικά από τώρα η διαδικασία επιλογής των υποψήφιων.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αφήνει περιθώρια για ερμηνείες και επιφυλάξεις που εκφράζονται περί της μη εφαρμογής του «Καλλικράτη». Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να κλείσει το συντομότερο δυνατό το ζήτημα των υποψηφιοτήτων προκειμένου να αποφύγει τους όποιους κραδασμούς σε χρονικό διάστημα κοντινό με το χρόνο τν εκλογών. Η επίσπευση των διαδικασιών, για την επιλογή των υποψηφίων, από τη μια υποδηλώνει την ετοιμότητα του κυβερνώντος κόμματος και από την άλλη φαίνεται πως τα μηνύματα για εκδήλωση «αντάρτικων» ψηφοδελτίων έχουν φτάσει ήδη στην Ιπποκράτους. Πρόθεση της ηγεσίας είναι οι υποψηφιότητες των περιφερειαρχών και των δημάρχων των μεγάλων πόλεων να ανακοινωθούν εντός του Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή καθίσταται σαφές ότι εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει άτυπα ο προεκλογικός αγώνας όσων επιλεγούν να διεκδικήσουν την Περιφέρεια Ηπείρου ή το δήμο Ιωαννιτών.

Η αξιολόγηση
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε εντολή να συγκροτηθεί από τώρα η επιτροπή που θα προσδιορίσει τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων. Έτσι, ξεκινά επί της ουσίας η διαδικασία «πρόσκλησης ενδιαφέροντος» προς τα στελέχη εκείνα που επιθυμούν να συμμετέχουν στην «κούρσα» της αξιολόγησης. Η ίδια επιτροπή θα κάνει και την τελική αξιολόγηση των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών που θα ηγηθούν των ψηφοδελτίων στους μεγάλους δήμους και στις 13 περιφέρειες της χώρας.Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πλαίσιο των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί κάποιο κομματικό στέλεχος προκειμένου να υποβάλει αίτηση υποψηφιότητας, η οποία θα αξιολογηθεί. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, διευκρινίζουν πως η διαδικασία δεν θα είναι κλειστή, αφήνοντας να εννοηθεί πως πολιτικά πρόσωπα που έχουν την πολιτική τους αναφορά σε «κοντινούς χώρους» ή έχουν κοινωνική προσφορά στην τοπική κοινωνία μπορούν να διεκδικήσουν τη θέση του υποψήφιου δημάρχου ή και του υποψήφιου για την περιφέρεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι «ενισχύονται οι συνεργασίες», αποφεύγοντας πάντως να αναφερθούν στις τοπικές διαδικασίες των παρατάξεων του Γιάννη Μελανίδη και του Φίλιππα Φίλιου.

Εξαμελής επιτροπή
Το κυβερνών κόμμα προχώρησε ήδη στη συγκρότηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία μετά το Πάσχα θα θέσει υπόψη των τοπικών κοινωνικών και των κομματικών στελεχών τους βασικούς άξονες των διαδικασιών επιλογής και αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων. Στο «κείμενο γνωστοποίησης» της αρμόδιας επιτροπής θα περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για όσους επιθυμούν να καταθέσουν την πρόθεσή τους για συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν έξι κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης. Επίσης, συμμετέχουν οι Θανάσης Τσούρας, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Δημήτρης Στεφάνου και Λάμπρος Μίχος. Ο γραμματέας του κόμματος θα έχει την εποπτεία της επιτροπής, ενώ την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της θα έχει ο κ. Τσούρας.

Ypoloipo

No comments: