Thursday, April 1, 2010

Καλλικράτης: Απολύσεις και μετατάξεις φέρνει ο νέος νόμος

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης με την κωδική ονομασία «Καλλικράτης», το οποίο θα αλλάξει τη διοικητική δομή της χώρας. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφάσισαν χθες πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αμέσως μετά το Πάσχα στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο «Καλλικράτης» να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου - πάντως, πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ζήτησαν άμεσα οι νομάρχες, οι οποίοι απαίτησαν να ........


παραλάβουν το σχέδιο νόμου για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας πολύ πριν αυτό κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΝΑΕ αποφασίστηκε η σύγκληση των νομαρχών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και η προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο για τον «Καλλικράτη», προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικότερα όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες του β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης και τους αιρετούς περιφερειάρχες.

Οι νομάρχες απέστειλαν επιστολή και προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο επίσης ζητούν συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν και να διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διοικητική δομή περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους. Παράλληλα, θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών. Ταυτόχρονα, τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων.

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στη θεμελίωση έως 7 γενικών διοικήσεων, που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες, ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες, την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα
Μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους Δήμους καθώς, όπως προβλέπει ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, πάνω από 200.000 θα μεταταγούν υποχρεωτικά ή και θα απολυθούν, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων.
Η μεταρρύθμιση προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί ώς τις αρχές του νέου έτους, ενώ το σχέδιο «Καλλικράτης» θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά το Πάσχα.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να ετοιμάσει τις τελικές της προτάσεις για τον χάρτη με τους νέους δήμους ώς την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός χάρτης δεν θα περιλαμβάνει περισσότερους από 350-370 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα.
Όπως αναφέρει το Βήμα, απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν μέχρι τις αρχές του νέους έτους περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες.
Η αλλαγή δεν θα συνοδευτεί ανανέωση σύμβασης έργου αλλά, αντιθέτως, θα επέλθει ευρεία ανακατανομή του μόνιμου προσωπικού, ώστε τα νέα διοικητικά σχήματα που θα προκύψουν να αρχίσουν να λειτουργούν από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

* Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 6.000, αφού κάθε δήμος έχει ανάλογα με τον πληθυσμό του από 5 ως και 50 ΝΠΔΔ. Βάσει του «Καλλικράτη», επιτρέπεται σε κάθε νεοσύστατο δήμο να διατηρεί μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα: ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση «πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας». Έτσι να νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.

* Αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πολλές εξ αυτών είναι ανενεργές ή και ζημιογόνες. Στη θέση τους θα επιτρέπεται η σύσταση μόνο μιας δημοτικής επιχείρησης ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.

* Εξακολουθούν, προσώρας, να λειτουργούν 46 μονομετοχικές ΑΕ, οι οποίες με βάση και τον νέο νόμο για τις προσλήψεις θα έπρεπε να κλείσουν, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης αποδέχθηκε σχετικό αίτημα των δημάρχων. Παράλληλα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δημάρχων το αν θα διατηρήσουν ή θα κλείσουν άμεσα τις πολυμετοχικές αναπτυξιακές εταιρείες.

* Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.

Απολύσεις και μετατάξεις
Μόνο το μόνιμο προσωπικό θα παραμείνει στους δήμους. Όλοι οι συμβασιούχοι, που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή και με συμβάσεις έργου θα απολυθούν μετά τη λήξη τους, ανεξαρτήτως του χρονικού ορίου που έχει τεθεί για την εν γένει ανανέωσή τους (31.12.2011). Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, επισήμαναν ότι «οι ανάγκες θα καλυφθούν κυρίως από μόνιμο προσωπικό». Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των συμβασιούχων που τελικά θα απολυθούν θα υπερβαίνει τις 35.000.

Για το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση ή μεταφορά υπηρεσιών η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αναγκαστικές μετατάξεις, αφού όμως προηγουμένως δοθεί «περίοδος χάριτος» τριών μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να επιλέξουν που επιθυμούν να μεταταγούν.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι που μετά τις αναγκαστικές μετατάξεις δεν θα αποδεχθούν το νέο καθεστώς εργασίας, θα πρέπει να απολυθούν.

Ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος το ενδεχόμενο να απολυθούν υπάλληλοι στους οργανισμούς του Δημοσίου που πρόκειται να συγχωνευτούν. «Το προβλέπει το Σύνταγμα. Προς το παρόν θεωρούμε ότι η λύση μπορεί να είναι η μετάταξη σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκες γιατί είναι μικρός ο αριθμός των υπαλλήλων» δήλωσε στην εκπομπή «Ζoom» της ΝΕΤ.
«Ό,τι επιτρέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και το νομικό της καθεστώς και είναι ωφέλιμο οικονομικά πρέπει να εξεταστεί. Έχουμε αποφασίσει να κυβερνήσουμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το πολιτικό κόστος. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» συμπλήρωσε.

Ypoloipo

No comments: