Wednesday, April 28, 2010

Τι ανακοινώθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο

ΑΠΟ 333 ΕΩΣ 343 ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Γ. Ραγκούσης: κανένας ΟΤΑ με πληθυσμό κάτω από 10.000

Σε 333 με 343 από τους 1034 (910 δήμοι και 124 κοινότητες) μειώνονται οι δήμοι του «Καλλικράτη», επιβεβαιώνοντας στην ουσία ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr που έκανε λόγο για κάτω από 360 (http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6486).

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για τον "Καλλικράτη", τονίζοντας ότι το υπουργείο κατέληξε σε αυτόν τον αριθμό -η απόκλιση ανάμεσα στα δύο νούμερα οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν 14 περιπτώσεις δήμων που η εφαρμογή των κριτηρίων της μεταρρύθμισης οδηγούν σε δύο λύσεις- με βάση οκτώ ενιαία κριτήρια που βασίζονται στην απόφαση του συνεδρίου της Κυλλήνης της ΚΕΔΚΕ. Τα βασικότερα είναι:

- Με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.

- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.

- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών επανάλαβε ότι δεν μπορούν να διασπαστούν τα όρια νομών (δηλαδή, δεν μεταφέρεται κανένας υπάρχον δήμος σε άλλο νομό), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε άλλους δήμους, στο μέλλον.

Για να δείξει την σημασία των συνενώσεων όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας, ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 88% του συνόλου των σημερινών δήμων που έχουν πληθυσμό μικρότερο από 10000 κατοίκους κατάφεραν να εντάξουν στο Γ΄ΚΠΣ κατά μέσο όρο 9 έργα στο ΓΠΣ, ενώ οι άνω των 100.000 που είναι μια μικρή μειοψηφία ενέταξαν κατά μέσο όρο 94 έργα.

Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους.

Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης 
Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.

Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»

«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».

Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.

Ραγκούσης: αρχή μιας νέας πορείας

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι  "το σχέδιο 'Καλλικράτης' σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα", πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

Γι' αυτό, επισήμανε ότι στόχος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος - νοικοκύρη που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

"Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία", ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Επιπλέον, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με τη σημερινή εγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο 'Καλλικράτης' εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την καταθεσή του στη Βουλή, "στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι αυτό".
Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού κάντε κλικ εδώ:

Για να διαβάσετε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών για τη διεύρυνση της θητείας των αιρετών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών για την Αυτοδιοίκηση και ευρωεκλογών κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6500

Ypoloipo

No comments: