Thursday, February 10, 2011

Αβάσταχτη πλέον η καθημερινότητα του πολίτη

factorx 
Η Αμείλικτη Αλήθεια για την Πραγματική Οικονομία

 

Διαβάστε όσα ακολουθουν για να καταλάβετε το βάθος της κρίσης στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινότητα του πολίτη.
Χθες η ΓΣΒΕΕ ανακοίνωσε ότι 215 χιλιάδες επιχειρήσεις είναι στο κόκκινο, δεν έχουν να πληρώσουν φόρους, ενοίκια κ.λπ. και κινδυνεύουν με λουκέτο. Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία. Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 13,9% από το 10,6% το Νοέμβριο του 2010 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2010 ήταν 13,5%.
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Νοέμβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.307.054 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 692.577 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.320.927 άτομα. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.624 άτομα σε σχέση με το Νοέμβριο του 2009 (αύξηση 30,2%) και κατά 8.530 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 (αύξηση 1,2%).
Μέσα σ’ αυτό το γενικευμένο κύμα ανεργίας το επόμενο βήμα είναι η στάση πληρωμών από τους ανθρώπους δεν έχουν δουλειά. Σύμφωνα με τη Fitch τα επόμενα δύο χρόνια οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν κατά 15%, όχι γιατί τρελάθηκαν οι κατασκευαστές αλλά γιατί θα υπάρξει υπερπροσφορά ακινήτων. Κι αυτό επειδή χιλιάδες οικογένειες που έχασαν μέρος ή όλο το εισόδημά τους δε θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και θα τους πάρουν οι τράπεζες τα σπίτια.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός ανήλθε στο 5,2% τον Ιανουάριο από 2,4% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε και λιγότερα χρήματα στην τσέπη μας και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ακριβότερα μια σειρά από προϊόντα. Σύμφωνα με τη Στατιστική, αιτία της έκρηξης του πληθωρισμού είναι οι αυξήσεις 2,4% σε είδη διατροφής, 19,5% σε αλκοολούχα ποτά (ούτε τον πόνο μας στο ποτό δεν μπορούμε να πνίξουμε), 9,1% στη στέγαση λόγω αυξήσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό, ενοίκια, επισκευές κ.λπ., 2,5% στα είδη νοικοκυριού, 15% στην ομάδα μεταφορές δηλαδή κόστος για αυτοκίνητα, μηχανάκια κ.λπ., 3,2% στα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια. Όλα αυτά θα πρέπει να τα κάνει κορνίζα ο κ. Χρυσοχοϊδης που έλεγε ότι θα πατάξει την ακρίβεια.
Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα του πολίτη. Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει εσωτερική υποτίμηση, οι τιμές αυξάνονται, η ανεργία καλπάζει και οι μικρομεσαίοι έχουν κατεβάσει ρολά. Η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας βρίσκεται ουσιαστικά στην εντατική αλλά η κυβέρνηση στρέφει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κοινωνικοοικονομικό κλίμα η κυβέρνηση, δια στόματος του «μοιραίου» υπουργού οικονομικών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή της για επιβολή  νέου Μνημονίου μέχρι και το 2015.
Και για το λόγο αυτό ξαναρίχνει ακόμη μια φορά στο τραπέζι το χαρτί της δήθεν διακομματικής συναίνεσης. Μια προσχηματική πρόσκληση που έχει ήδη επαναληφθεί και στο παρελθόν, από μια κυβέρνηση  που έχει πάρει τις αποφάσεις της, και επιδιώκει άλλοθι για την αποτυχημένη πολιτική της.

No comments: