Thursday, February 3, 2011

Προαναγγελία περικοπών σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα

Παράθυρο για μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στη ΝΕΤ. «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο κανόνας που ισχύει σήμερα στο Δημόσιο για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, λέγοντας «θα δούμε πού θα πάμε. Θα δούμε τη δυναμική, το κόστος του δημόσιου τομέα». Σε ερώτηση αναφορικά με το εάν θα γίνει μία πρόσληψη για κάθε 7 αποχωρήσεις υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και τις αντοχές της χώρας. Επίσης, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση μισθών στο δημόσιο.
Αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 110 δισ. ευρώ, δήλωσε ότι όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο και ότι γίνεται προσπάθεια μείωσης του επιτοκίου. Σημείωσε ακόμα ότι έχουν υπάρξει προτάσεις για επιμήκυνση πολύ μεγαλύτερη από 7 χρόνια που ήταν η αρχική πρόταση, αλλά δεν έχουν συζητηθεί επίσημα, σύμφωνα με τον υπουργό.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει για τις ποινές φοροδιαφυγής. «Καμία προσπάθεια ποινικοποίησης του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων δεν επιχειρούμε να κάνουμε» υποστήριξε κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Υποστήριξε ότι στη χώρα μας υπάρχει κατά γενική ομολογία μια ομάδα φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγει και υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση καθώς και η αίσθηση ατιμωρησίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί.

No comments: