Saturday, June 5, 2010

Στο... πόδι μαθητές και γονείς για το σχολείο τους


Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη διεκδικώντας την ολοκλήρωση των εργασιών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σε κτίριο – «φάντασμα» κινδυνεύει να μετατραπεί το 17ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, η κατασκευή του οποίου έχει «παγώσει» εδώ και 15 ημέρες, καθώς η εργολήπτρια εταιρία δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό, με το σύνθημα «Δώστε το σχολείο στα παιδιά μας», δεκάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν χτες το πρωί συμβολική κατάληψη στην είσοδο του κτιρίου ζητώντας την ολοκλήρωση των εργασιών.
«Αυτό το σχολείο το περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια και τώρα φοβόμαστε ότι θα μείνει ημιτελές», δηλώνει στον «Α» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, Ελένη Παράση.
Το σχολείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον περασμένο Σεπτέμβριο και η χρηματοδότησή του, ύψους 1 εκατ. 300 χιλιάδων ευρώ, εντάχθηκε στο πρόγραμμα σχολικής στέγης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση, όμως, εδώ και εβδομάδες έχει «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα εκταμίευσης των χρημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος Καλαμαριάς βρίσκεται σε συζητήσεις με τη νομαρχία, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια, ενώ, σε διαφορετική περίπτωση, εκφράστηκε η πρόθεση να αναλάβει ο δήμος εξολοκλήρου την κατασκευή του έργου.

Μάθημα στα υπόγεια
Μέχρι να βρεθεί, όμως, μία οριστική λύση οι 204 μαθητές του 17ου Δημοτικού Σχολείου φιλοξενούνται στα 4ο και 5ο Λύκεια Καλαμαριάς παρακολουθώντας μαθήματα σε υπόγειες αίθουσες. «Ο δήμαρχος Καλαμαριάς μάς έχει διαβεβαιώσει πως το σχολείο θα ολοκληρωθεί, εμείς όμως, αν δε δούμε να εκταμιεύονται τα κονδύλια, δεν μπορούμε να πιστέψουμε τίποτε. Βρισκόμαστε εν όψει προεκλογικής περιόδου και φοβόμαστε πως οι δεσμεύσεις θα μείνουν στον αέρα. Περιμέναμε χρόνια γι' αυτό το σχολείο και είμαστε αποφασισμένοι να φτιάξουμε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό μέλλον για τα παιδιά μας», συμπληρώνει η κ. Παράση.

Νομαρχία: Θέμα ημερών
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμης Φωτόπουλος, σε δηλώσεις του στον «Α» επισήμανε πως η επίλυση του προβλήματος είναι θέμα ημερών. «Τα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου υπάρχουν και περιμένουμε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, προκειμένου να εκταμιευθούν και να δοθούν στον εργολάβο. Ελπίζουμε σε 10-15 ημέρες να είμαστε σε θέση να τα πάρουμε και να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατασκευή του σχολείου», ανέφερε.

Πηγή: AGGELIOFOROS

No comments: