Sunday, June 13, 2010

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ…


Ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη μας επιφύλαξε η θεατρική ομάδα του Αγίου Παντελεήμονα Καλαμαριάς.
Οι ερασιτεχνικοί θίασοι, ως επί το πλείστον, πέρα από τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό που διακρίνει τα μέλη τους, ελάχιστες φορές κατορθώνουν να λειτουργήσουν ως πειθαρχημένο θεατρικό σύνολο και λιγότερες ακόμα να υπηρετήσουν το πνεύμα του συγγραφέα και το απαραίτητο, τόσο από τους «ερασιτέχνες» ηθοποιούς, όσο και από τους «επαγγελματίες» του είδους, υποκριτικό μέτρο.
Ο «δαιμόνιος Πόντιος» ο αξέχαστος Δημήτρης Ψαθάς έγραφε κωμωδίες που μπορεί εκ πρώτης όψεως να εμφανίζουν χαρακτήρα ηθογραφήματος, πλην όμως κινούνται αυστηρά στους κανόνες της «σάτιρας» και του «κωμικού» χωρίς να παρεκκλίνουν κατ’ ελάχιστο απ’ αυτούς.
Ο Ψαθάς δεν προσπαθεί ούτε και θέλει να εντυπωσιάσει το κοινό. Η γλώσσα του λαϊκή και χυμώδης ερμηνεύει την εσωτερικότητα των χαρακτήρων που έχει δημιουργήσει, οι οποίοι αν και πολλές φορές έντεχνα κινούνται το χώρο της υπερβολής, εμφανίζουν μια σπάνια οικειότητα που δίνει την εντύπωση στον θεατή ότι ακούει και βλέπει κάτι που το γνωρίζει, κάτι που το έχει ζήσει…
Με λίγα λόγια, με γνωστά υλικά ο Ψαθάς οικοδομεί το φρέσκο, το πρωτότυπο και το καινούργιο!
Τυπικό δείγμα των κωμωδιών του Ψαθά η κλασική πλέον κωμωδία  «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ», που επέλεξε να παρουσιάσει ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ η θεατρική ομάδα του Αγ. Παντελεήμονα Καλαμαριάς.
Η ομάδα κατόρθωσε επί δύο και πλέον ώρες να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού (κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Αγ. Παντελεήμονα) που στο τέλος της παράστασης χειροκρότησε με ενθουσιασμό την προσπάθεια των ηθοποιών.
Aξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη σκηνοθέτιδα της παράστασης Εύα Ουζουθανάση για τον εύγλωττο τρόπο που χρησιμοποίησε τους ηθοποιούς της ομάδας, την χωρίς περιττά στολίδια σκηνοθεσία της και κυρίως για το ρυθμό που κατόρθωσε να επιβάλλει στην παράσταση. 
Οι «ερασιτέχνες» ηθοποιοί  11 τον αριθμό κατόρθωσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του έργου με τρόπο ομολογουμένως αξιοθαύμαστο. Αξίζουν πολλά μπράβο σ’ αυτά τα παιδιά που και ικανότητα, αλλά και την απαραίτητη θεατρική παιδεία και αγωγή φαίνεται ότι διαθέτουν.
Ως «επαγγελματίας» σκηνοθέτης και ηθοποιός οφείλω να τονίσω κατά τι περισσότερο την παρουσία του νεαρού (δεν έχει καν  κλείσει
το είκοσί του χρόνια) Γιάννη Γκρέζιου η ερμηνεία του οποίου στο ρόλο του Ψευτο-Θόδωρου, χωρίς καμία υπερβολή,  δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την ερμηνεία ενός καλού κωμικού ηθοποιού.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ.

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)

No comments: