Πρωταθλητές Ευρώπης στην απαισιοδοξία αναδεικνύονται οι πολίτες της χώρας μας, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση
O ένας στους δύο Ελληνες δηλώνει ότι μετά βίας καταφέρνει να καλύπτει κάθε μήνα τις στοιχειώδεις ανάγκες του, ενώ ο ένας στους τρεις φοβάται ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει μήνας που δεν θα τα καταφέρει. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο για τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 43,9% των Ελλήνων (15,1% το μέσο ποσοστό στην ΕΕ) δηλώνει ότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοικοκυριού του, ενώ το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζει φόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σε θέση να πληρώσει έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού του ή κάποιο δάνειο.
Εξάλλου, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στην ΕΕ) δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατά την οποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσει τρόφιμα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά, ενώ το 93,7% των Ελλήνων (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχεια έχει παρουσιάσει αύξηση στη χώρα τον τελευταίο χρόνο.
Με βάση αυτό το τελευταίο ποσοστό οι Ελληνες εμφανίζονται να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση μεταξύ ...
των πολιτών στους «27» σε σχέση με το πόσο άσχημα θεωρούν ότι έχουν πληγεί από την κρίση.
Ως προς το μέλλον οι Ελληνες εμφανίζονται εξαιρετικά απαισιόδοξοι.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 73,2% των Ρουμάνων και το 69,3% των Ελλήνων- πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα σημειωθεί επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους, ενώ το αντίστοιχο μέσο κοινοτικό ποσοστό είναι στο 28,4%.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στις συντάξεις από το Ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% των Ελλήνων (πρώτοι στην ΕΕ, με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβει μειωμένη - σε σχέση με την προ-σδοκώμενη- σύνταξη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρεί ότι θα υποχρεωθεί να συνταξιοδοτηθεί αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά σχεδιάσει. Επίσης το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το 28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο το εισόδημά τους στα γηρατειά να μην επαρκεί να τους εξασφαλίσει ότι θα ζουν αξιοπρεπώς.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ανεργίας το 34,9% των Ελλήνων (έναντι 18% στην ΕΕ) που σήμερα εργάζεται θεωρεί ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας του και το 73% (49% στην ΕΕ) πιστεύει ότι είναι «απίθανο ή μάλλον απίθανο» να βρει δουλειά σε περίπτωση κατά την οποία απολυθεί.
Τέλος, στην ερώτηση για το μέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι η φτώχεια πλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι η φτώχεια αφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχό είναι το 10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι το 5% των Ελλήνων είναι φτωχό (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι η φτώχεια στην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ).
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ από TO BHMA
No comments:
Post a Comment