Wednesday, June 16, 2010

Ποιοι διεκδικούν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ

 Μεταξύ αυτών που διεκδικούν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι νυν και πρώην βουλευτές και δήμαρχοι, καθώς και πρωτοεμφανιζόμενα στελέχη.
Του Φ. Δεργιαδέ

Σημαντικός αριθμός στελεχών του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να δοκιμαστεί στην προκριματική διαδικασία του κινήματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου. Μεταξύ αυτών που διεκδικούν την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος είναι νυν και πρώην βουλευτές, νυν και πρώην δήμαρχοι και στελέχη με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και στα δημόσια πράγματα, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα στελέχη.
Η διαδικασία, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Μετά την πρώτη αξιολόγηση μέσω των Νομαρχιακών Επιτροπών και της Περιφερειακής Επιτροπής, η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων θα συγκαλέσει στην Αθήνα διευρυμένες συνεδριάσεις στελεχών ανά νομό για τον δεύτερο κύκλο αξιολόγησης, ενώ οι τελικές προτάσεις θα εγκριθούν από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Νωρίς χθες βράδυ συνεδρίασε η Ν.,Ε Β΄ Θεσσαλονίκης και σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Ν.Ε Πόλης Θεσσαλονίκης.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης
Για το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης στη διαδικασία της αξιολόγησης συμμετέχουν εννέα υποψήφιοι. Αυτοπροτάθηκαν οι Μ. Μπαρμπουνάκης, Κ. Κοντραφούρης, Γ. Μαστορόπουλος και Φ. Μπίμπασης, ενώ ετεροπροτάθηκαν οι Α. Τζήκας, Α. Κουράκης, Ε. Καϊλή, Χρ. Αράπογλου και Β. Παπαγεωργίου. Παρά τον θόρυβο των ημερών, τελικά Γ. Μπουτάρης, Ν. Ευθυμιάδης και Δ. Μπακατσέλος επέλεξαν να απέχουν της διαδικασίας, μη θέλοντας ενδεχομένως να εκτεθούν σε κομματικές αξιολογήσεις, γεγονός όμως που δημιουργεί μια απόσταση από την οργανωμένη βάση του κόμματος. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των δύο βουλευτών Χ. Αράπογλου και Ε. Καϊλή, όπως και των δύο δημοτικών συμβούλων Μ. Μπαρμπουνάκη και Αν. Κουράκη (της παράταξης Μπουτάρη), ενώ έκπληξη είναι η πρόταση για τον καθηγητή του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ Β. Παπαγεωργίου.
Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών αιτήσεις για το χρίσμα κατέθεσαν οι νυν δήμαρχοι Συκεών και Νεάπολης Σ. Δανιηλίδης και Ν. Λαδόπουλος, ο Α. Χρυσίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πεύκων, και τα αυτοδιοικητικά στελέχη από τις Συκιές Ν. Γκατζές και Β. Μιχαηλίδης.
Στον δήμο Κορδελιού-Εύοσμου υπάρχει πληθώρα υποψηφίων. Πρόκειται για τους Γ. Βράνη, Στ. Σαλακίδη, Λ. Καφαρίδη, Δ. Δημητρίου-Ερμειδου, Σ. Γκατσούρη, Χ. Φωτιάδη, Α. Θεοδωρίδου, ενώ ετεροπροτάθηκαν οι Π. Σούλας και Δ. Πετακάκης.
Στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης τελικά υπάρχει μόνο η αίτηση της Βούλας Τεκτονίδου.
Αντίθετα στον όμορο δήμο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία) οι τρεις νυν δήμαρχοι Πολίχνης Κ. Θεοδωρίδης, Σταυρούπολης Σ. Σερασίδης και Ευκαρπίας Χ. Πανταζόγλου κατέθεσαν αίτηση. Αιτήσεις επίσης κατέθεσαν οι Δ. Παπαδόπουλος, Δ. Φερενίδης και Μ. Τριανταφύλλου, ενώ ετεροπροτάθηκαν οι Γ. Φραγκόπουλος και Δ. Λαζαρίδης.
Στον δήμο Καλαμαριάς αίτηση έχει καταθέσει ο δήμαρχος Θ. Μπακογλίδης και έχει ετεροπροταθεί η Μ. Παυλίδου. Προτάσεις επίσης έχουν καταθέσει και οι Γ. Λεβέντης και Λ. Γεωργίου.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε πρώτη φάση αποτιμούν θετικά την εκκίνηση της διαδικασίας. “Είναι μια συντεταγμένη διεργασία που θα οδηγήσει σε επιλογές νίκης”, τονίζει ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Γ. Γεράκης. Αναφερόμενος στον δήμο Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι “το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα μπορεί να συνενώσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις”. “Η πληθώρα των υποψηφίων δίνει τη δυνατότητα επιλογής άξιων και ικανών υποψηφίων που εκτός της εκλογικής νίκης θα εγγυηθούν την προοπτική μέσω του Καλλικράτη να αλλάξει η χώρα”, σημειώνει και ο Μ. Πάπου, στέλεχος του τομέα αυτοδιοίκησης της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης.  


Αποχές στη Β΄ περιφέρεια

Αξιοπρόσεχτο φαινόμενο στη Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης είναι ότι σε τρεις δήμους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν την αποχή από τη διαδικασία.
Στον δήμο Θέρμης κανείς δεν θέλησε να αμφισβητήσει την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Θ. Παπαδόπουλου, ενώ στους δήμους Βόλβης και Δέλτα οι μνηστήρες του χρίσματος επέλεξαν να μην εκτεθούν στη διαμεσολάβηση του κόμματος.
Στον δήμο Βόλβης (Αγ. Γεώργιος, Μάδυτος, Αρέθουσα, Απολλωνία, Ρεντίνα, Εγνατία) θα διαβουλευθούν οι Α. Στόιτσας, Α. Φραντζής, Γ. Στόιτσας και Β. Οχούνο, ενώ στον δήμο Δέλτα οι Γ. Σταματάκης Δ. Ζακαλκάς, Κ. Διαμαντής, Γ. Ουζούνης, Ν. Γλερίδης και Γ. Διαμαντόπουλος. Τη μοναδική αίτηση στον δήμο Δέλτα κατέθεσε ο Γ. Κλάδης.
 Στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη αιτήσεις κατέθεσαν οι Κ. Παπαδόπουλος, Ε. Προκοπίου, Ν. Νηφούδης και Χ. Κουρίδης.
Στον δήμο Χαλκηδόνας (Χαλκηδόνα, Α. Αθανάσιος, Κουφάλια) στη διαδικασία θα συμμετέχουν οι Δ. Μπελίδης Π. Τζανής, Μητσούδης, Μαυρουδής και Γ. Κολίνος.
Από τον δήμο Ωραιοκάστρου (Ωραιόκαστρο, Μυγδονία, Καλλιθέα) αιτήσεις έχουν καταθέσει οι Χ. Αλίρη, Χ. Νίλης και ετεροπροτάθηκε ο Γ. Καμπέρης.
Στον μεγάλο δήμο Λαγκαδά (Λαγκαδάς, Λαχανάς, Άσσηρος, Σοχός, Καλλίνδοια, Κορώνεια και Βερτίσκος) προτάσεις έχουν καταθέσει οι Δ. Ράβναλης, Ν. Παντελίδης, Ε. Μαργαρίτης, Σ. Μήτρας, Θ. Ξεφτέρης και Α. Μαργιούλας, ενώ ετεροπροτάθηκε η Σ. Καρασαββίδου.
Στον δήμο Θερμαϊκού (Θερμαϊκός, Επανομή, Μηχανιώνα) αιτήσεις για το χρίσμα κατέθεσαν οι Γ. Μαυρομάτης, Γ. Κίρκος. Α. Μαντζάρης και Κ. Κουτούκας.
“Ευχαριστούμε όλα τα στελέχη που αποφάσισαν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Από εδώ και πέρα ο στόχος είναι η αξιολόγηση να οδηγήσει σε υποψηφιότητες και συνδυασμούς ενότητας και πολιτικής δράσης δίπλα στον πολίτη και στις ανάγκες του”, τόνισε στη “Μ” ο γραμματέας της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης Π. Κουκουλεκίδης.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

No comments: