Thursday, December 31, 2009

Τι θα γίνει με τα προγράμματα απασχόλησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης μετά την τοποθέτηση του κ. Υπουργού Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος απασχόλησης ανέργων, σε συνεργασία του ΟΑΕΔ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιθυμεί να τονίσει τα εξής:

Το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέτρο ανακούφισης της ανεργίας, που συνεχώς διογκώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και σε κάποιες ακραίες εκφάνσεις της ίσως πυροδοτήσει στο μέλλον κοινωνικές εκρήξεις.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βοηθούσε σημαντικά την τόνωση των τοπικών οικονομιών, ιδίως σε απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές, στις οποίες η κρίση, με τη μορφή της αποβιομηχάνισης και της παντελούς έλλειψης επενδύσεων, έχει διαμορφώσει ιδιαίτερα αρνητικό σκηνικό.
Άλλωστε για τους λόγους αυτούς η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Πατρίδας μας ανέλαβε, διαθέτοντας δικούς της πόρους, την οικονομική στήριξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Υπενθυμίζεται η διάθεση των πόρων από το φόρο ζύθου, το ΤΑΠ και το τέλος διαφημίσεων, διάθεση που συνετέλεσε ώστε να εξοικονομηθούν 81 εκ ευρώ για την εφαρμογή.
Η ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης για τους λόγους αυτούς επιθυμεί να καλέσει την κυβέρνηση να μην επιμείνει στην αρχική απόφασή της και να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή του προγράμματος. Να το πράξει, ακόμη κι αν επιθυμεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις ή αλλαγές του υφιστάμενου νόμου.
Τέλος, επισημαίνει πως εάν, για οποιονδήποτε λόγο, η εφαρμογή του προγράμματος δεν προωθηθεί και η κυβέρνηση εμμείνει στην αρχική της θέση, να απελευθερωθούν οι δεσμευμένοι πόροι, καθώς έχει εκλείψει ο σκοπός της συγκέντρωσής τους.

taxalia

Ypoloipo