Friday, December 18, 2009

Ανώτατο όριο θητείας αιρετών.



Τώρα που ανοίγει πάλι ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, τώρα που μπαίνουν στο τραπέζι «νέες» έννοιες, όπως απεξάρτηση της Πολιτικής από τα οργανωμένα συμφέροντα, πολιτικό χρήμα, διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, είναι νομίζω καιρός να θιγεί και το ζήτημα του ανώτατου ορίου θητείας όλων όσων ασκούν αιρετή διοίκηση. Όταν λέμε αλλάζουμε τα πράγματα, αλλάζουμε όλα όσα αποτελούν βαρίδια στη νέα πορεία.

Πρώτοι απ’ όλους οι Αρχαίοι Έλληνες διαπίστωσαν ότι η εξουσία «φθείρει και διαφθείρει» και επέβαλλαν την υποχρεωτική ανανέωση σε όλους τους τομείς (πολιτικούς, στρατιωτικούς, δικαστικούς κλπ.) . Ο Κοραής διεμήνυε από το Παρίσι στον Καποδίστρια να μην εμπιστεύεται ουτ’αυτόν τον Σωκράτη σε θέση ευθύνης πέραν του έτους…

Ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Ουάσιγκτον στο απόγειο της παντοδυναμίας του απέρριψε τις προτάσεις νεαρών αξιωματικών να ανακηρυχθεί ισόβιος μονάρχης και όρισε στο σύνταγμα την οκταετία (2 τετραετίες) ως ανώτατο χρονικό όριο της θητείας του προέδρου των Η.Π.Α.

Στην πατρίδα μας ενώ υπάρχει χρονικό όριο για τη θητεία του .............
Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά περίεργο λόγο δεν προβλέπεται τίποτα για τους πρωθυπουργούς, τους Δημάρχους και τους Νομάρχες !!

Για τους πρωθυπουργούς ο λαός (σοφά) αποφασίζει και τους δίνει 2 μόνο ευκαιρίες…

Όμως υπάρχουν Δήμαρχοι που υπηρετούν 16, 20, 26 χρόνια συνεχώς !!

Ασφαλώς προσφέρουν, γι’ αυτό άλλωστε και εκλέγονται, αλλά είναι βέβαιο ότι κανένας δεν είναι αναντικατάστατος. (ο Κλεμανσώ έλεγε ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους).

Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι περισσότερο θα προσφέρει στον τόπο του ένας Δήμαρχος την Τρίτη η και τέταρτη τετραετία, αφού τα οκτώ χρόνια δεν ολοκλήρωσε το έργο του… Αντίθετα δένεται με την καρέκλα (γίνεται δηλαδή επαγγελματίας Δήμαρχος η Νομάρχης) και όλες του οι ενέργειες αποσκοπούν να μην τη χάσει..

Είναι απαραίτητο στον νέο εκλογικό νόμο να μπει επιτέλους φραγμός.

Τα οκτώ χρόνια είναι υπεραρκετά για να αφήσει κανείς το στίγμα του. Από εκεί και πέρα αρχίζουν άλλα προβλήματα.

Άλλωστε όσοι κατάγονται από αγροτικές περιοχές (οι περισσότεροι δηλαδή) γνωρίζουν ότι η αγρανάπαυση και η εναλλαγή καλλιεργειών, είναι ένα μέτρο απαραίτητο για τα χωράφια, αλλά κυρίως ωφέλιμο για τους καλλιεργητές και τη φύση…

Γιατί η πολιτική να αποτελεί εξαίρεση;

Πάνος Μπόζος
Μαθηματικός
Δημ. Σύμβουλος Κηφισιάς

Ypoloipo