Thursday, December 24, 2009

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΤΥΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΣΦΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΔΙΑΦΟΡΑ!

"Καθημερινά κρούσματα εγκληματικότητας, χρησιμοποιημένες σύριγγες μέσα σε πάρκα και γύρω από σχολεία, άδεια αστυνομικά τμήματα και ανασφαλείς πολίτες..."
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Βρήκαν τους διαρρήκτες μέσα στο σπίτι τους
Εφιαλτικές στιγμές έζησαν ένα ζευγάρι και τα δύο του παιδιά, ηλικίας 10 και 8 χρόνων, στην Καλαμαριά, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι στο σπίτι τους με τέσσερις διαρρήκτες. Οι θρασύτατοι ληστές όχι μόνο δεν τα έχασαν αλλά χτύπησαν τον 41χρονο ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και διέφυγαν με τα κλοπιμαία.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

“Ο άντρας μου φώναξε ‘πίσω-πίσω’, για να φύγουμε από την πόρτα, και αρχίσαμε εγώ και τα παιδιά να τσιρίζουμε μέσα στην οικοδομή, ακόμη δεν μπορώ να ηρεμήσω και να κοιμηθώ”, λέει στη “Μ” η 35χρονη Φιλιώ Μιχαηλίδου. Οι δύο από τους δράστες συνελήφθησαν από την ασφάλεια και αναγνωρίστηκαν από τον 41χρονο, ενώ όπως διαπιστώθηκε ευθύνονται για οκτώ διαρρήξεις αυτοκινήτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Η οικογένεια του Δημήτρη Μιχαηλίδη επέστρεφε στο διαμέρισμά της, στην Καλαμαριά, όταν διαπίστωσε πως μέσα αλώνιζαν οι τέσσερις διαρρήκτες.
“Ο άντρας μου άνοιξε την πόρτα και τους βρήκε μέσα. Προσπάθησε να την κλείσει και να κλειδώσει πάλι, αλλά σήκωσαν ένα σφυρί και τον απείλησαν πως θα τον σκοτώσουν”, είπε η 35χρονη, που ήταν ακόμη τρομοκρατημένη.
Ο Δημήτρης Μιχαηλίδης έπεσε θύμα των διαρρηκτών, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, τον έσπρωξαν στα σκαλιά της οικοδομής, με συνέπεια να τραυματιστεί στο πόδι. “Ευτυχώς εμείς ήμασταν παραδίπλα και δεν τους εμποδίσαμε την είσοδο, ήταν θρασύτατοι και επικίνδυνοι”, τόνισε η γυναίκα.
Το επεισόδιο που διαδραματίστηκε μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά του ζευγαριού τα έχει τρομοκρατήσει και οι γονείς προσπαθούν να τα ηρεμήσουν, προκειμένου να αισθάνονται ασφάλεια μέσα στο σπίτι τους.
“Έχουν σοκαριστεί, δεν μπορούν να ησυχάσουν. Εύχομαι να μη συμβεί σε κανέναν αυτό που έγινε σε μας”, επισήμανε η μητέρα τους και συμπλήρωσε: “Τα έβλεπα στην τηλεόραση, τα διάβαζα στις εφημερίδες, δεν περίμενα ποτέ ότι θα γινόταν και σε μένα αυτό”.

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η οδός Θήχης στην Καλαμαριά είναι μία από τις γειτονιές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας. “Το ψιλικατζίδικο από κάτω το άνοιξαν τρεις φορές, άλλες τόσες το κατάστημα με τα χαρτικά και το περίπτερο παραπάνω. Το καλοκαίρι ακούσαμε έναν άνθρωπο να καλεί σε βοήθεια, επειδή τον λήστευαν. Δεν φτάνει μόνον η αστυνομία. Ας βοηθήσει και ο δήμος, να στείλει τη δημοτική αστυνομία στις γειτονιές”, υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου.
Για τη διάρρηξη του σπιτιού της πάντως ήδη κατηγορούνται δύο αλλοδαποί, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν κουκούλες, διαρρηκτικά εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές από αυτοκίνητα. Η έρευνα επεκτείνεται και σύμφωνα με πληροφορίες σχηματίζεται σε βάρος τους και άλλη δικογραφία για διαρρήξεις ΙΧ και αρπαγές τσαντών.

Η ΝΑΡΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.
ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Όταν πριν από ένα χρόνο ζητήσαμε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα την ποιότητα ζωής, την πρόληψη της αυξανόμενης εγκληματικότητας και τον ρόλο της Δημοτικής αρχής, εισπράξαμε τα ειρωνικά χαμόγελα των διοικούντων τον Δήμο...
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, επιτακτική είναι η ανάγκη δημιουργία επιτροπής ποιότητας ζωής-πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, προκειμένου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος (περιβαλλοντικά θέματα) Υπουργείο Εσωτερικών, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τη Νομαρχία, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στους φορείς που εμπλέκονται, προκειμένου να δοθούν λύσεις στα αυξανόμενα προβλήματα ποιότητας ζωής (Ναρκωτικά και αλκοόλ, οδική ασφάλεια, αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά κυρίως κλοπές, ληστείες και εγκληματικότητα επί το γενικότερο…)

ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΕΣ, Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΠΗΚΕ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΣΤΟ ΟΛΙΣΘΗΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ...

Περίπου χίλιες διαρρήξεις το μήνα γίνονται κατά μέσο όρο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζουν αύξηση κατά 8,5% φτάνοντας στις 9.280 στο πρώτο 9μηνο 2009 έναντι 8.557 στο πρώτο 9μηνο 2008...

Αν δεν συσταθεί το συντομότερο δυνατόν Διαπαραταξιακή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην πρόληψη του εγκλήματος που απειλεί την πόλη μας και τη ζωή των κατοίκων της, η Καλαμαριά θα ακολουθήσει τη μοίρα κάποιων άλλων συνοικιών της μείζονος Θεσσαλονίκης που ζουν με το δράμα του φόβου και το άγχος της ανασφάλειας…

Οι βασικές δραστηριότητες που μπορεί να ασκήσουν τέτοιες επιτροπές περιγράφονται αρχικά στην υπ αριθ. 3002/1/14-στ΄/14-1-1-02 (αρθρ.2) απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και είναι οι ακόλουθες:

* Καταγράφουν και μελετούν την παραβατικότητα στο συγκεκριμένο Δήμο ή Κοινότητα.
* Σχεδιάζουν και προωθούν ειδικές δράσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας στην οικογένεια, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ανασφάλειας.
* Μεριμνούν για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης παραβατικότητας.
* Αναλαμβάνουν τον συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων, όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της παραβατικότητας.
* Φροντίζουν για τη σύσταση δικτύων βοήθειας, αρωγής και πληροφόρησης των θυμάτων, εγκληματικών πράξεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ιδίως δικηγορικούς συλλόγους, ιατρικούς συλλόγους, κοινωνικού χαρακτήρα ιδρύματα και συλλόγους.
* Ενισχύουν τα προγράμματα μέριμνας των εγκαταλειμμένων παιδιών και των ατόμων που χρήζουν βοήθειας.
* Βοηθούν τους αποφυλακισμένους στην εξεύρεση εργασίας ή δημιουργικής απασχόλησης και γενικά στην ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον.
* Σχεδιάζουν την εφαρμογή μέτρων, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την πρόληψη της βίας και της διακίνησης ναρκωτικών μέσα στο σχολείο ή στις γύρω περιοχές.
* Μεριμνούν για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και ανάπτυξης πρωτοβουλιών νέων, ιδίως εργαστηρίων θεάτρου, ζωγραφικής, μουσικής, πίστας αγώνων.
* Σχεδιάζουν για την εφαρμογή ειδικών επιμορφωτικών προγραμμάτων για γονείς, δασκάλους και καθηγητές.
* Μεριμνούν για την εκπαίδευση εθελοντών πάνω σε θέματα όπως π.χ. η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, η σχολική και εξωσχολική βία, η χρήση ναρκωτικών, η κακομεταχείριση και εκμετάλλευση γυναικών και ανηλίκων.
* Διοργανώνουν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για νέους, σε συνεργασία με φυσιολατρικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους τοπικούς συλλόγους.
* Μεριμνούν, ώστε να καταχωρίζονται στις τοπικές εφημερίδες οδηγίες για τον τρόπο προστασίας των πολιτών από την παραβατικότητα. Για τον ίδιο σκοπό μπορούν να εκδίδουν και ενημερωτικά φυλλάδια και έντυπα με ανάλογο περιεχόμενο.
* Συντάσσουν την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της παραβατικότητας στον χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης.
* Προτείνουν αρμοδίως μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής.
* Μεριμνούν για την καθιέρωση «Ημέρας Προβληματισμού» της τοπικής κοινωνίας για τα προβλήματα παραβατικότητας της περιοχής τους.
* Μεριμνούν για τη βράβευση αστυνομικών, άλλων δημοσίων λειτουργών και ιδιωτών που εκδηλώνουν ιδιαίτερο ζήλο και καταβάλλουν ιδιαίτερες προσπάθειες στην πρόληψη και καταστολή της παραβατικότητας στην περιοχή τους.

Βασική επιδίωξη αυτών των επιτροπών είναι η ενίσχυση των θεσμών της γειτονιάς για την ενδυνάμωση της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής.

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ…
ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΗΣΥΧΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ!

Ypoloipo