Thursday, December 24, 2009

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΜΕ

NA ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ & ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (Οι προτάσεις μας αυτές υπάρχουν το αναλυτικό πρόγραμμα της παράταξής μας)

Στη θεσμοθέτηση δύο νέων θεσμών, του Συνηγόρου του Δημότη και του Συνηγόρου του Επιχειρηματία, ανακοίνωσε ότι θα προβεί ο υπουργός Εσωτερικών, κ.Ραγκούσης. Ταυτόχρονα, προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεούνται όλοι οι φορείς του Δημοσίου να αναρτούν στο Διαδίκτυο τις αποφάσεις τους και κυρίως εκείνες που συνεπάγονται δαπάνες σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εσωτερικών περιγράφοντας στα μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τον «Καποδίστρια 2», τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ριζικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν ισχυρούς δήμους με ισχυρά θεμέλια. Δήμους που θα έχουν πραγματική οικονομική αυτοτέλεια και ενισχυμένους διοικητικούς μηχανισμούς.

«Με τη νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε», συνέχισε ο κ.Ραγκούσης, « ο δήμος θα μπορεί να προσφέρει ποιοτικές και ταχείες διοικητικές υπηρεσίες. Με διαφάνεια και λογοδοσία σε όλους τους τομείς». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των υπερδανεισμένων, ζημιογόνων και ελλειμματικών δήμων προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας θα έχει δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, είναι σχεδιασμένη συνολικά, με βάση το πλαίσιο «δήμος, περιφέρεια, αποκεντρωμένη διοίκηση, επιτελικό κράτος». Δεύτερον, είναι σχεδιασμένη από τη σκοπιά του πολίτη ο οποίος δικαιούται να έχει τις διοικητικές υπηρεσίες που χρηματοδοτεί με τους φόρους του. «Μελετούμε», επισήμανε, «ο δημότης, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε επαγγελματίας σε κάθε δήμο να έχει όχι μόνο την πρόσβαση που δικαιούται, αλλά και έναν αποτελεσματικό διαμεσολαβητή όταν ταλαιπωρείται».

Απαντώντας στην εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την ανάρτηση των αποφάσεων των φορέων του Δημοσίου στο Διαδίκτυο, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Ραγκούσης εξήγγειλε, μεταξύ άλλων "καινοτομιών", την επικείμενη κατάθεση σχεδίου νόμου με αντικείμενο την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των φορέων του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τους φορολογουμένους. Καλό θα ήταν ο κ. Ραγκούσης ν' ανατρέξει στο site του υπουργείου του για να διαπιστώσει ότι, ήδη από τις 27 Απριλίου του 2009, έχει θεσμοθετηθεί η "Εφημερίδα της Υπηρεσίας", στην οποία κάθε φορέας του Δημοσίου υποχρεούται ν' αναρτά τις αποφάσεις του, διαμορφώνοντας ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του την επόμενη ημέρα από την έκδοση κάθε πράξης, προς διευκόλυνση της πρόσβασης του πολίτη σε κάθε δημόσια πληροφορία που τον αφορά και προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης της διαφάνειας. Η υποχρέωση αυτή αφορά τα υπουργεία, τα ν.π.δ.δ., τις περιφέρειες, τους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Πέραν τούτου ειδικός χώρος υπάρχει για τις πράξεις των οργάνων του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Άλλωστε, από το 2008, ισχύει η υποχρέωση ανάρτησης στο Διαδίκτυο όλων των δημόσιων συμβάσεων, με έμφαση στις συμβάσεις προμηθειών».

Πηγή: Το Βήμα

Ypoloipo