Friday, December 18, 2009

Θέσεις στάθμευσης ιδιωτικές σε δημόσιο χώρο!

Με κάθε επιφύλαξη αναδημοσιεύμαι από το http://enohlitika.blogspot.com το απαρακάτω θέμα που υποχρεώνεται να φέρει η παράταξή για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Στμβούλιο

Στη Καλαμαριά μοιράζουν θέσεις στάθμευσης! Τρέχτε κόσμε να πάρετε! Και τι εννοούμε λέγοντας αυτό. Ο δήμος Καλαμαριάς αποφάσισε να δίνει άδειες στάθμευσης στους ....κήπους των οικοδομών.

Για να γίνουμε κατανοητοί, όταν μια οικοδομή χτίζεται στη Καλαμαριά μένει συνήθως ένας χώρος ακάλυπτος που ανήκει βέβαια στο οικόπεδο, στο σημείο αυτό κάποτε ήταν ο κήπος της μονοκατοικίας. Οι περισσότερες οικοδομές δεν έχουν φράξει τον χώρο, αν και δικαιούνται και τον έχουν ενσωματώσει με το πεζοδρόμιο, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ιδιοκτησία της οικοδομής. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους, τους παλιούς κήπους δηλαδή, βρίσκονται μπροστά από καταστήματα, αφού οι οικοδομές που έχουν ενσωματώσει τον …κήπο με το πεζοδρόμιο, δεν διαθέτουν πυλωτές.

Έτσι λοιπόν καταστηματάρχες και ένοικοι των διαμερισμάτων βρήκαν έναν ψιλονόμιμο τρόπο να αποκτήσουν ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης στο δρόμο! Και πως γίνεται αυτό;


Απλά στο παλιό …κήπο θα πρέπει να χωράει ένα αυτοκίνητο χωρίς να βγαίνει στο πεζοδρόμιο, που είναι δημόσιο και έχει πλάτος συνήθως ενάμιση μέτρου. Έτσι λοιπόν κάνουν αίτηση στο δήμο στην οποία περιέχεται και η συναίνεση των καταστηματαρχών. Ο δήμος εγκρίνει με την προϋπόθεση ότι πρέπει να κατασκευαστεί ράμπα και να οριοθετηθεί ο χώρος της ιδιοκτησίας είτε με φράχτη είτε με κίτρινη γραμμή. Τοποθετούν λοιπόν οι κύριοι τα απαγορευτικά σήματα και αποκτούν νόμιμο χώρο στάθμευσης.

Έλα όμως που δεν παρκάρουν ποτέ μέσα στον ιδιόκτητο χώρο, δηλαδή στον παλιό κήπο, αφού είναι αδύνατο επειδή λειτουργούν τα καταστήματα. Σταθμεύουν τα αυτοκίνητα τους στο δρόμο. Έτσι ουσιαστικά κλείνουν την είσοδο και έξοδο του χώρου στάθμευσης χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού δεν ενοχλούν κανέναν και κανένας ένοικος ή καταστηματάρχης δεν θα καλέσει τη Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία, αφού όλα γίνονται σε συνεννόηση και κανένας δεν ενοχλείται.

Όσο για τους ανυποψίαστους πολίτες οδηγούς αυτοκινήτων, που δεν είναι της γειτονιάς, βλέπουν τα απαγορευτικά και δεν σταθμεύουν.

Ουσιαστικά λοιπόν οι κύριοι με τις ευλογίες του δήμου καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο και τον μετατρέπουν σε ιδιόκτητο χώρο στάθμευσης.

Τώρα βέβαια όλη η υπόθεση μου βρωμάει, επειδή κάποια παράλειψη της νομοθεσίας πρέπει να γίνεται. Και ποια είναι αυτή; Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει χώρος στάθμευσης μπροστά σε κατάστημα, όπου μπαινοβγαίνει κόσμος. Ο λόγος είναι απλά λόγος ασφάλειας σε περίπτωση εκκένωσης του καταστήματος αν για παράδειγμα είναι σούπερ μάρκετ.

Μήπως πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας;

http://enohlitika.blogspot.com

Ypoloipo