Tuesday, September 14, 2010

Που πάει η οικονομία;

Factorx



Που πάει η οικονομία; Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, πάμε καλά, θα βγούμε μάλιστα κι από το Μνημόνιο σύντομα. Καθημερινά, όμως, τα επίσημα στοιχεία είναι απογοητευτικά, από όλους τους κλάδους. Μείωση 30% στην οικοδομική δραστηριότητα, δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή η οικοδομή και η κτηματαγορά βουλιάζουν, και μαζί και τα έσοδα του κράτους από τον συγκεκριμένο κλάδο. Άκουσε κανείς από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για αναπτυξιακά μέτρα που θα τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα; Κανένα.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία και της ΤτΕ για το ταμειακό έλλειμμα, παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού. Την περίοδο  Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 32.814 εκατ. ευρώ από 31.691 εκατ. ευρώ πέρυσι. Δηλαδή παρά το άγριο κυνηγητό και τα μέτρα το κράτος εισέπραξε μόλις 1,2 δισ. ευρώ περίπου περισσότερα από πέρυσι. Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί ότι το έλλειμμα θα είναι σημαντικά μειωμένο; Γι’ αυτό το σκοπό δεν κάναμε ευαγγέλιο το Μνημόνιο;
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την ΤτΕ, σε 15.766 εκατ. ευρώ μειώθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης έναντι ελλείμματος 21.896 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Επίση, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο οκτάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 43.519 εκατ. ευρώ από 47.993 εκατ. ευρώ πέρυσι.

No comments: