Thursday, September 2, 2010

Ο ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΑΡΧΗΣ!!!

ΘΗΣΑΥΡΙΣΕ, ΠΛΟΥΤΙΣΕ, ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΗΣΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ
akis-stamati
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΧΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS
ΑΗΔΙΑ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΑΡΑ ΑΠΟΠΝΕΕΙ ΠΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ


Ως θύμα αδίκων επιθέσεων από “άνομα συμφέροντα που έχουν βάλει στόχο την πολιτική και τους πολιτικούς και την πολιτική εξόντωση του ιδίου” παρουσιάστηκε απόψε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens ο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος.
Δεν κατονόμασε ποια είναι τα άνομα συμφέροντα, αλλά παραδέχθηκε ότι “υπάρχει σκάνδαλο Siemens” καλώντας τους βουλευτές- μέλη της επιτροπής να ανακαλύψουν ποιοι πήραν τις μίζες από τα “μαύρα ταμεία” προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
Χαρακτήρισε λάθος την απόφαση για την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας (”με κατεδάφισαν και με διέλυσαν”) και πρόσθεσε, σε σχετική ερώτηση του συντονιστή των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ότι τα όσα λέγονται περί πολυτελούς διαβίωσής του είναι άδικες επιθέσεις, καταθέτοντας όλα τα στοιχεία για την αγορά του σπιτιού του και τις δηλώσεις “πόθεν έσχες” του στην επιτροπή.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και εμπλοκή με τη Siemens και τις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφηκαν είτε επί θητείας του στο υπουργείο Άμυνας (1996-2000), είτε όταν στη συνέχεια ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Άμυνας χειρίστηκε, αλλά και υπέγραψε με υπεργολάβο τη γερμανική εταιρεία την προγραμματική συμφωνία “Ερμής”, (τηλεπικοινωνίες στρατού), ύψους 135 εκ ευρώ, και τα αντισταθμιστικά των Πάτριοτ, αλλά κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης χειρίστηκε τις μεγάλες συμβάσεις τροχαίου υλικού του ΟΣΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά συναρμοδίως χειρίστηκε και την πώλησή τους στη γερμανική HDW.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος, ο μάρτυρας θεώρησε υπεύθυνο τον τότε υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή για το χειρισμό της υπόθεσης για την μη έκπτωση των κοινοπραξιών που δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις του.
Με χθεσινή επιστολή του προς την επιτροπή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Γιαννακός ρίχνει αντιθέτως την ευθύνη στον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, ενώ υπογραμμίζει ότι ήταν γνώστης της υπόθεσης και ο κ.Τσοχατζόπουλος. Κατόπιν αυτού ζητήθηκε από την αντιπολίτευση η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Χ.Βερελή και Νικ.Χριστοδουλάκη.
Ο μάρτυρας αρνήθηκε όλες σχεδόν τις περίπου 25 συναντήσεις του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, όπως αναφέρονται στο ημερολόγιο του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens. Έκανε λόγο για “δήθεν συναντήσεις που δεν έγιναν ποτέ”, ενώ είπε ότι οι σχέσεις του με τον φυγόδικο Χριστοφοράκο ήταν απλώς φιλικές και αβροφροσύνης.
Επανέλαβε ότι ουδέποτε ο ίδιος, ή η κόρη του Αρετή πήραν δώρα από τη Siemens κι ότι ο ίδιος διαπραγματεύθηκε και πέτυχε μειωμένες τιμές στην οικοσκευή του, ενώ η κόρη του που διηύθυνε το ΠΙΚΠΑ αποσκοπούσε να πάρει χορηγία από τη Siemens, που δεν δόθηκε ποτέ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εξήγηση για την ανάμειξη του ονόματος του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών και στενού συνεργάτη του Αντώνη Κάντα, που πήρε έμβασμα 500.000 ευρώ από το λογαριασμό Ηλία Γεωργίου.
Σε ερώτηση του Κώστα Τζαβάρα, για τις μαρτυρίες Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ, ότι δόθηκαν μίζες για το πρόγραμμα “Ερμής”, ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε ότι πρόκειται για ψεύδη.
Νωρίτερα εξετάστηκε ο επιχειρηματίας , φίλος και κουμπάρος του πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου Παύλος Νικολαΐδης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στην διερευνώμενη υπόθεση Siemens, εκ του γεγονότος ότι από την έρευνα της Τραπέζης Ελλάδος προέκυψε ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω επιχειρηματία εμβάστηκε τον Ιούλιο του 2000 το ποσό των 5 εκ. δραχμών από τον τροφοδότη λογαριασμό των “μαύρων ταμείων” της Siemens που διαχειριζόταν το πρώην στέλεχος της Siemens και επίσης φίλος του Νικολαΐδη Ηλίας Γεωργίου.
-Ήταν μία φιλική διευκόλυνση, υποστήριξε χθες ενώπιον της εξεταστικής ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος πάντως την περίοδο του δανείου ήταν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ), ύστερα από παράκληση του τότε υπουργού Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου.
Το στοιχείο που βαρύνει τον μάρτυρα και για το οποίο δεν πείστηκαν πολλά στελέχη της εξεταστικής, ήταν ότι αν και πήρε στο λογαριασμό του τα χρήματα, υποστήριξε ότι τα επέστρεψε χωρίς να έχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο, καμία μαρτυρία, εντείνοντας τις υποψίες ότι ήταν ενδεχομένως μέρος πληρωμής μίζας.
Ο ίδιος, στέλεχος του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ, από το 1974, ήταν υπάλληλος της Siemens Ελλάς από το 1961-1981, ενώ η πρώτη σύζυγός του ήταν ιδιαιτέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν είχε έλθει στην Ελλάδα το 1961.
Το 1981 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ως το 1990 και μετά ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και καταστήματα αθλητικών ειδών.
Δεν θυμόταν σε ερώτηση βουλευτών, ούτε γιατί πήρε τα 5 εκ, ούτε πώς τα επέστρεψε, ενώ δεν είναι εγγεγραμμένα πουθενά. Πάντως μετά το 2004 προχώρησε στην ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου στο Καρπενήσι, το οποίο σχεδίασε και διακόσμησε η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου Αρετή, ενώ διέψευσε φήμες και δημοσιεύματα ότι το ακίνητο ανήκει στον κ.Τσοχατζόπουλο.
Είπε ότι παρά τα όσα γράφονται τον τελευταίο καιρό για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας, “ο Άκης μένει πάντα φίλος μου”, ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για τον Γεωργίου που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens, είπε ότι δεν βλέπονται συχνά πλέον.
Είπε ότι αντιλαμβάνεται το πρόβλημα από την εμπλοκή του, επέμεινε όμως ότι δεν υπογράφτηκαν επί ημερών του συμβάσεις της ΕΒΟ με τη Siemens, και ανέφερε πως τα 5 εκ του δόθηκαν το 2000, ενώ ο Γεωργίου είχε φύγει ήδη το 1998.
“Ένας ακόμη μάρτυρας που πήρε “μαύρα χρήματα” διευκολύνοντας ή διευκολυνόμενος χωρίς να έχει στοιχεία πώς τα επέστρεψε”, σχολίασε ο Κων.Τζαβάρας από τη ΝΔ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) υπογράμμισε ότι ο μάρτυρας ανέδειξε τους ισχυρούς πολυετείς δεσμούς του με το ΠΑΣΟΚ και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις, ενώ πρότεινε, όπως έγινε και με τον μάρτυρα Παντ. Καρακώστα να αποσταλούν τα πρακτικά της εξέτασής του στον εισαγγελέα.

No comments: