Tuesday, September 7, 2010

Καταρρέουν οι ελπίδες των αγορών για την ελληνική οικονομία - Στις 908 μονάδες το spread.!


Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνουν οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων, έναντι των γερμανικών και βρίσκονται πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων κλείνοντας σήμερα το spread στις 908 μονάδες βάσης! Αυτό σημαίνει ότι κανείς στην παγκόσμια αγορά δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα γλυτώσει από την "ελεγχόμενη χρεοκοπία" και πως όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής εξυπηρετούν οτιδήποτε άλλο πέρα από τον αντικειμενικό στόχο: Να μην πτωχεύσει η Ελλάδα.
Ανεξάρτητα από τις αερολογίες των "περίεργων" οικονομολόγων του ΔΝΤ που λένε ότι η Ελλάδα το 2011 θα βγει και πάλι στις αγορές, κανείς δεν πλησιάζει τα ελληνικά ομόλογα αν δεν "χρυσώσει" κυριολεκτικά το επιτόκιο δανεισμού.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ και την ευρωπαϊκή πλατφόρμα διαπραγμάτευσης είναι "συγκρατημένη", στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ εγχώριος trader σχολιάζει ότι "οι αγορές ομολόγων είναι πολύ εύθραυστες και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στο Βέλγιο έχουν σημειωθεί πωλήσεις στην «περιφέρεια» του ευρώ". "Τα ελληνικά spread κινούνται ανοδικά σε αυτό το μοτίβο αποστροφής ανάληψης ρίσκου", προσθέτει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, κατά 3,5 μ.β. διευρύνονται τα spread των πορτογαλικών ομολόγων, στις 332 μ.β., ενώ για τους αντίστοιχους ισπανικούς τίτλους ενισχύονται κατά 3,8 μ.β., στις 174 μονάδες βάσεις.
Είναι βέβαιο ότι βρίσκόμαστε στην δεύτερη φάση της υπαρξιακής κρίσης της ελληνικής οικονομίας που ξεκίνησε με τις δηλώσεις των κυβερνώντων τον περασμένο χειμώνα. Μία δεύτερη κρίση που οφείλετται 100% στο ότι έπεσαν έξω όλες οι προβλέψεις ΔΝΤ και οικονομικού επιτελείου περί "μερικής ύφεσης" "αποπληθωρισμού", "αύξησης των εσόδων" κλπ. Η εσωτερική οικονομική αγορά δείχνει έντονα τα σημάδια της κατάρρευσης και όλοι οι παράγφοντες της αγοράς μιλάνε απλώς για την "αρχή του κακού".
Στις ξένες αγορές ξέρουν ότι για την ελληνική οικονομία τα πάντα θα έχουν κριθεί μέχρι τον Μάρτιο.
Αν μέχρι τότε δεν έχουν καταφέρει οι κυβερνώντες να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις το παιχνίδι θεωρείται οριστικά χαμένο και πάμε σε ελεγχόμενη, μεν, πτώχευση, δε. Με την ανάληψη του οικονομικού ελέγχου της χώρας απ' ευθείας από τις Βρυξέλλες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
defencenet

No comments: