Sunday, September 5, 2010

Όταν ακυρώνεται ένας πρωθυπουργός

Factorx



Πέντε χρόνια χρειάστηκε ο … Κώστας Καραμανλής για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν χρειάστηκε ούτε ένα για να φτάσει στην σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα για τον πρωθυπουργό μιας χώρας έστω και της Ελλάδας.
Γράφουμε αλλού για την πρωτοφανή στα χρονικά άρνηση κορυφαίων στελεχών ενός κόμματος να πειθαρχήσουν στον επικεφαλής μιας κυβέρνησης που εξελέγη πριν από λίγους μήνες με συντριπτική διαφορά από την Αντιπολίτευση, για τον λόγο ότι φοβούνται πως δεν θα εκλεγούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η πολιτική σταδιοδρομία τους θα σταματήσει εκεί – http://www.antinews.gr/?p=60400
Το κύρος του κ. Παπανδρέου έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα και από την δημόσια διαπραγμάτευση μέσω …. Πεταλωτή και διαρροών με τους πολιτικά υφισταμένους του και από τα “όχι” που εισέπραττε μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Και οι προτάσεις που ανακοίνωσε προ ολίγου επιβεβαιώνουν την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται. Πρόκειται για Επιλογές ήττας του ΠΑΣΟΚ, με δανεικό προσωπικό. Τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη στον πρωθυπουργό, αρνούμενοι να μπουν στα ψηφοδέλτια, αποφεύγοντας να εκτεθούν στην λαϊκή ετυμηγορία.
Αποδεικνύεται και κάτι άλλο: Ο μοναδικός συνεκτικός ιστός αυτής της τραγικής ομάδας που μας κυβερνά εν ονόματι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τάξης είναι η νομή της εξουσίας. Όσοι είπαν “όχι” στον Γιώργο Παπανδρέου δεν το έκαναν μόνο επειδή φοβούνται πως δεν θα εκλεγούν. Το έκαναν και επειδή δεν θέλουν να απολέσουν την υπουργική καρέκλα τους, επειδή στο βάθος του μυαλού τους γνωρίζουν ότι δεν θα ξαναβρεθούν εκεί.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η ηγετική ομάδα που κατάφερε να φέρει τον Γιώργο στην εξουσία (με την βοήθεια του ξένου παράγοντα και την απίθανη λασπολογία εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης) σπαράσσεται σε μια εξίσου πρωτοφανή διαμάχη εξουσίας.
Επικεφαλής των δύο αντίπαλων ομάδων είναι της μίας ο υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ραγκούσης που διεκδικεί ρόλο “αντ’ αυτού” στον επικείμενο ανασχηματισμό και της άλλης ο πολυπράγμων Χάρης Παμπούκης.
Όπως σημειώνει το “Βήμα”, “αυτή δεν είναι σύγκρουση αλλά υπόγεια πυρηνική δοκιμή» λένε στις ιδιωτικές τους συζητήσεις πολλοί υπουργοί”. Στο ένα στρατόπεδο, στο πλευρό του κ. Ραγκούση συντάσσονται οι κκ. Π. Γερουλάνος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Γ. Παπακωνσταντίνου. Τις απόψεις του κ. Παμπούκη υιοθετούν ο κ. Θ. Πάγκαλος, αλλά και οι κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Τίνα Μπιρμπίλη. Η μέχρι πρότινος νομική σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Γλυκερία Σιούτη ήταν το πρώτο θύμα αυτού του πολέμου καθώς ήταν επιλογή του κ. Παμπούκη.
Τι σημαίνει, μεταξύ άλλων, αυτή η ονοματολογία; Ότι έχει διχαστεί και η … οικογένεια Παπανδρέου. Το κατάφερε κι αυτό ο Γιώργος. Επειδή, ως γνωστόν, ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου στηρίζει τον κ. Παμπούκη και επιτέθηκε πρόσφατα δημοσίως στον κ. Παπακωνσταντίνου.

No comments: