ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΚΑΤΑΡΓΩ ΤΟ 50 % + 1 ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Το παρασκήνιο της απόφασης, οι «γκρίνιες» των αιρετών και η αδυναμία συνεργασιών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει το 50+1% στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου που προβλέπει ο "Καλλικράτης", αν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα κατά τη διάρκεια διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας πριν λίγο της Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε σήμερα στον "Καλλικράτη" -το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε και επι των άρθρων - και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.
«Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
«Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%. «Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», είπε ο κ. Ζώης.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Σήμερα το πρωί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε συζητήσεις της με αιρετούς του ΠΑΣΟΚ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το θέμα του 50%+1 θα αλλάζε στο παρών νομοσχέδιο. Μάλιστα, μία σκέψη ήταν να ισχύσει το 42% στις εκλογές του Νοεμβρίου και το 50% +1 στις μεθεπόμενες. Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση για κατάργηση του 42%, παρά μόνο στην περίπτωση που υπάρχει κοινή συμφωνία όλων των κομμάτων". Έτσι, πρός έκπληξη, πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος που είχαν μείνει με την εντύπωση ότι επανερχόταν το 42%, ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε διάλογο.
Η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και το "σύστημα Διαμαντόπουλου"
Να υπενθυμίσουμε ότι η κατάργηση του 42% και η επαναφορά του 50%+1 αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ, κάνοντας κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=4239). Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επικαλεσθεί το διάλογο με τα κόμματα, προκειμένου να βρει ένα ενδιάμεσο εκλογικό σύστημα στο οποίο θα υπάρχει μία μίνιμουμ συμφωνία.
Άλλωστε, όπως είχε γράψει σε ρεπορτάζ στις 17/2/2010 η αυτοδιοίκηση gr υπήρχαν πολλές γκρίνιες δημάρχων του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά της "καρμανιόλας του 42%" (για να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5850), οι οποίοι πρότειναν ένα ενδιάμεσο σύστημα, σύμφωνα με σχετική πρόταση που έχει καταθέσει ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για την αλλαγή του εκλογικού νόμου Θανάσης Διαμαντόπουλος.
Σύμφωνα με αυτή, η εκλογή του δημάρχους από τον α΄ γύρο μπορεί να γίνεται όταν το άθροισμα του ποσοστού του σχετικά πλειοψηφούντος και της διαφοράς του από τον δεύτερο ξεπερνούν το 50%. Δηλαδή το 42% να μην αρκεί όταν ο δεύτερος βρίσκεται στο 38, 39 ή και 40% αλλά κάτω από το 34%, καθώς, όπως υποστηρίζεται, «μ’ αυτό το εκλογικό σύστημα αποτυπώνεται καλύτερα η λαϊκή βούληση».
Μια τέτοια πρόταση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή τόσο από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ (άλλωστε, την πρότεινε στη Βουλή), όσο και από τα κόμματα της Αριστεράς
No comments:
Post a Comment