Friday, May 21, 2010

Καλαμαριά: «Παραθινούπολη» από 1η Ιουνίου

της Κικής Μουστακίδου, kikimous_90@yahoo.gr

Δέκα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το παιδικό φεστιβάλ «Παραθινούπολη» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς. Το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα ανοίγει τις πύλες του την Τρίτη 1 Ιουνίου για τις καλλιτεχνικά ανήσυχες λιλιπούτειες υπάρξεις.

Είναι ένας θεσμός που πλαισιώνεται από κάθε λογής εκδηλώσεις που αφορούν παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως δώδεκα ετών, μια πολυσυμμετοχική διοργάνωση με πλήθος φορέων, από μουσεία έως εθελοντικές ομάδες. Στόχος του είναι να δώσει στους μικρούς μαθητές την ευκαιρία να μάθουν, να εκφραστούν και να καλλιεργηθούν μέσα από διάφορες μορφές και είδη τέχνης.

Αμέτρητα ζευγάρια μάτια
«10 χρόνια παιδική έκφραση και δημιουργία» είναι το θέμα του φετινού Φεστιβάλ, στο οποίο αναμένεται να έχουν συμμετοχή 20 περίπου σχολεία, κυρίως της Καλαμαριάς, και 1500 μαθητές. Από την έναρξη έως τις 4 Ιουνίου πρόκειται να τηρηθεί το πρόγραμμα των σχολικών επισκέψεων ενώ από τότε και μέχρι τις 6 του μήνα, το Φεστιβάλ θα είναι ανοιχτό σε οικογένειες και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Αργυρώ Σκίτσα, υπεύθυνη για την διεξαγωγή της Παραθινούπολης, μιλά για ένα στοίχημα που ανανεώνεται κάθε χρόνο. «Δεν επαναπαυόμαστε, στήνουμε κάτι που αφορά τα παιδιά και γι' αυτό συνεχώς ψάχνουμε νέες ιδέες. Τα χαμόγελά τους άλλωστε μας βοηθούν να διατηρούμαστε και εμείς παιδιά. Το κλίμα θα είναι πολύ εορταστικό φέτος, με επετειακή διάθεση, ενώ σκοπεύουμε να τιμήσουμε και όλους τους ανθρώπους που στήριξαν την προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια».

Υπαίθρια εναλλακτική πρόταση
Το στρατόπεδο Κόδρα ζωντανεύει τις μέρες που φιλοξενεί το Φεστιβάλ. Τα περίπτερα στήνονται στις υπαίθριες εκτάσεις του ενώ μεγάλη σκηνογραφική ομάδα επιμελείται το αισθητικό αποτέλεσμα του χώρου. Οπως διαπιστώνει η κ. Σκίτσα, ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι ευρέως γνωστός στους γονείς που διαμένουν εκτός Καλαμαριάς.

«Είναι μια ευκαιρία για όσους δεν γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πολύ φιλόξενος, ιδιαίτερα για οικογένειες. Στην ουσία, η «Παραθινούπολη» στέλνει ένα μήνυμα για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με μεράκι αυτές οι εκτάσεις για το παιδί και την οικογένεια. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες που συναντάμε, γνωρίζουμε καλά και το εισπράττουμε, ότι αξίζει ο κόπος μας».

INFO
Το φεστιβάλ «Παραθινούπολη» θα διαρκέσει από την Τρίτη 1 έως την Κυριακή 6 Ιουνίου. Συμμετέχουν σχολεία με οργανωμένες επισκέψεις (Τρίτη – Παρασκευή, 09.00 – 12.00). Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό (Παρασκευή – Κυριακή, 18.00 – 22.00).
Ελεύθερη είσοδος. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 481 006, 2310 481 711.

aggelioforos

No comments: