Thursday, May 27, 2010

Αντιδράσεις για τον Καλλικράτη


Διαδηλωτές από όλη την Ελλάδα συρρέουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές και συνενώσεις δήμων που προωθούνται με το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», το οποίο συζητείται στη Βουλή.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι έξω από το Κοινοβούλιο συμμετέχουν εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες (η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει κηρύξει στάση εργασίας για το σκοπό αυτό), στελέχη της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη», κάτοικοι από το Δοξάτο Δράμας, την Ιτέα, το Κομμένο Άρτας, τη Νέαπολη Κοζάνης, το Καστέλι Κρήτης, την Κύμη Ευβοίας, την Κυλλήνη Ηλείας και το Ελληνικό, (ο δήμαρχος του οποίου συνεχίζει την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τη συνένωση του δήμου του με την Αργυρούπολη).
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προτίθενται να καταψηφίσουν επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πιστώνει την τοπική αυτοδιοίκηση με τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την ορθή εφαρμογή του σχεδίου, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει λόγο για προχειρότητα. Κ.Κ.Ε και ΣΥ.ΡΙΖ.Α θεωρούν ότι ο Καλλικράτης αποτελεί υλοποίηση δέσμευσης της κυβέρνησης προς τους πιστωτές της και το Δ.Ν.Τ.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Καλλικράτη «επανάσταση δημοκρατίας» «προϋπόθεση για έξοδο της χώρας από την κρίση», «θεμέλιο λίθο της νέας Ελλάδας που χτίζουμε», «κορυφαία πολιτική επιλογή, συνδεόμενη με την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευνομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Πέρα από τα οφέλη σε επίπεδο αποτελεσματικότητας των νέων τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι ο Καλλικράτης θα αποφέρει και σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

No comments: