Με 16 διατηρητέα μνημεία, που κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου, το στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς περιμένει ακόμη την υλοποίηση των σχεδίων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ
Κάποια έργα θεωρούνται ήδη «χαμένες υποθέσεις» για τη Θεσσαλονίκη. Ορισμένα αναμένουν εναγωνίως τη συνήθως σωτήρια, αλλά πάντα χρονοβόρα, ένταξή τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Ολα, όμως, είναι τόσο χιλιοειπωμένα, που θεωρούνται πια κακόγουστα ανέκδοτα για τους Θεσσαλονικείς.
Ο λόγος για μικρής εμβέλειας έργα, καταγεγραμμένα στην ατζέντα των δημάρχων του νομού, που ενώ είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, παραμένουν εδώ και χρόνια σε επίπεδο υποσχέσεων.
Πλατεία Αριστοτέλους
Το... εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς (το νέο ΚΠΣ) περιμένει η πλατεία Αριστοτέλους, το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, για να ευπρεπιστεί. Το σχέδιο του δήμου για την ήπιας μορφής ανάπλαση της πλατείας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατ. ευρώ, είναι «κολλημένο» στην έλλειψη χρηματοδότησης εδώ και τρία χρόνια, αν και είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Το σχέδιο ανάπλασης είχε αναβληθεί το Μάιο του 2007, όταν το έργο δεν εντάχθηκε εγκαίρως στο Γ' ΚΠΣ. Το σχέδιο που προωθείται πλέον (γιατί το αρχικό, που απορρίφθηκε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, προέβλεπε την τοποθέτηση σιντριβανιού και την υπερύψωση κατά 40 εκατοστά των τμημάτων που έχουν τραπεζοκαθίσματα) περιλαμβάνει τοποθέτηση χαμηλών τοιχίων πλησίον των ζωνών πρασίνου που υπάρχουν στην πλατεία, νέα δαπεδόστρωση, με ενιαίες πλάκες και αναβάθμιση των ζωνών πρασίνου.
Πλατεία Διοικητηρίου
Από το... 1990 εκκρεμεί η ανάπλαση της περίφημης πλατείας Διοικητηρίου. Ηταν τότε που ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα τεράστιας σημασίας από ιστορικής άποψης, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Η συζήτηση, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και οι διαφωνίες που ακολούθησαν κράτησαν χρόνια μέχρι που τον Απρίλιο του 2005, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο διαμόρφωσης της πλατείας σε τρία επίπεδα, με διατήρηση των αρχαίων στο κατώτερο επίπεδο, κατασκευή χώρου στάθμευσης χωρητικότητας περίπου 100 αυτοκινήτων στο μεσαίο επίπεδο και διαμόρφωση χώρου αναψυχής στο επίπεδο του δρόμου. Σήμερα, η μελέτη είναι έτοιμη και περιμένει τη χρηματοδότησή της.
Στρατόπεδο Κόδρα
Τριάντα ολόκληρα χρόνια κράτησε η διαδικασία για τη «θωράκιση» του χώρου του στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το... 1966 ο χώρος απειλήθηκε με οικοδόμηση, αφού με το βασιλικό διάταγμα της εποχής καθορίσθηκαν όροι και προϋποθέσεις δόμησής του, με πρόβλεψη κατασκευής ξενοδοχείου, θεάτρου, καζίνου και κατοικιών! Από το 1983 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκε μια ομπρέλα προστασίας και 16 κτίρια χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία (κτίρια που σήμερα φθείρονται αφού κανείς δεν τα συντηρεί). Ο δήμος ζητά τη βοήθεια της Πολιτείας, ώστε να υλοποιηθεί επιτέλους ένα σχέδιο διάσωσης των κτιρίων αυτών, μέσα σε έναν πνεύμονα πρασίνου. «Στο χώρο δε θα χτιστεί τίποτα», δεσμεύεται ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ανταλλαγή των ιδιοκτησιών του Κόδρα με οικόπεδα ίσης αξίας γης σε άλλο μέρος.
Διάνοιξη της οδού Πόντου
Από τα έργα που δυστυχώς έχουν μετατραπεί σε δημοφιλή «ανέκδοτα» στη Θεσσαλονίκη είναι η διάνοιξη της οδού Πόντου στην Καλαμαριά. Η δημοτική αρχή προσβλέπει πλέον στο μετρό, το οποίο θα περάσει κάτω από την κεντρική αυτή οδό. «Οι εργασίες για το μετρό ίσως βοηθήσουν και στη διάνοιξη της Πόντου», επισημαίνει ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, και τονίζει ότι τελευταία κάποιοι δικαιούχοι έχουν καταφέρει να εκδοθούν καταψηφιστικές αγωγές και ο δήμος Καλαμαριάς αρχίζει να τους αποζημιώνει.
Καπναποθήκες Καλαμαριάς
Εδώ και χρόνια, ο δήμος Καλαμαριάς ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις γνωστές Καπναποθήκες. Τελικά, όμως, το οικόπεδο αυτό δόθηκε στο... Βατοπέδι. Παρά το σκάνδαλο που προέκυψε και την υπόσχεση για επιστροφή των «αμαρτωλών» αυτών οικοπέδων στο κράτος, η σχετική ρύθμιση ακόμη δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα ο δήμος να τηρεί στάση αναμονής. Προς το παρόν, ο χώρος, που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, σχολικής στέγης και αθλητισμού, καθαρίζεται από τις υπηρεσίες του δήμου.
Κολυμβητήριο Αμπελοκήπων
«Από την εποχή που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων ακούν για δημοτικό κολυμβητήριο», λέει αγανακτισμένος ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου. Το έργο, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ, έχει έτοιμη τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, ακόμη και τη σχετική άδεια από την Πολεοδομία, για το κολυμβητήριο που έχει χωροθετηθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Ωστόσο, το έργο «πάγωσε», καθώς είχε ενταχθεί στα ΣΔΙΤ (στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), διαδικασία που σταμάτησε, σύμφωνα με το δήμαρχο.
Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων
Ετοιμη η μελέτη, έτοιμο το οικόπεδο, έτοιμη ακόμη και η οικοδομική άδεια. Ωστόσο, ακόμη δεν προχωρά το περίφημο Πολιτιστικό Κέντρο των Αμπελοκήπων, έργο προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Το έργο είχε μεν προεγκριθεί, αλλά απεντάχτηκε από το προηγούμενο ΚΠΣ και ο δήμος αναμένει τώρα τη σχετική προκήρυξη του ειδικού μέτρου του ΕΣΠΑ για να υποβάλει εκ νέου το φάκελο του έργου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ανισόπεδοι κόμβοι στον περιφερειακό
«Μας άφησαν με τις πρόχειρες λύσεις», λέει ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφερόμενος στο έργο των ανισόπεδων κόμβων που σχεδιάστηκαν στον περιφερειακό προς Επταπύργιο, τη λεωφόρο Ανδ. Παπανδρέου, την Ευκαρπία και τη Σταυρούπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ το έργο επρόκειτο να δημοπρατηθεί, «πάγωσε» με απόφαση της «Εγνατία οδός», με υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Γιώργο Σουφλιά.
Διανοίξεις οδών στις Συκιές
Στα χαρτιά έχουν μείνει, επίσης, οι διανοίξεις των οδών Ανδρέα Παπανδρέου, Επταπυργίου, Μεσολογγίου και Ανθέων στις Συκιές, έργα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καθημερινότητα των κατοίκων. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση η έλλειψη χρημάτων για αποζημιώσεις αποτελεί τροχοπέδη για την πρόοδο του έργου.

Πηγή: Αγγελιοφόρος