Saturday, December 8, 2007

Επιστολή του επικεφαλής της Παράταξης "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ" Β. Ν. Τριανταφυλλίδη



Επιστολή του επικεφαλής της Παράταξης "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ" Β. Ν. Τριανταφυλλίδη προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς για τον απολογισμό-ισολογισμό χρήσης 2006.

Καλαμαριά 3-12-07

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Συζητάμε σήμερα τον ισολογισμό της διαχειριστικής χρήσης 2006, ένα θέμα μείζονος σημασίας, κυρίως πολιτικό που αφορά στην οικονομική διαχείριση του δήμου μας.

Θεωρούμε ότι ο οικονομικός απολογισμός ενός φορέα ιδιαίτερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν κρίνεται με την στενή έννοια της διαχειριστικής λογιστικής αντίληψης αλλά με πολιτικούς όρους και προϋποθέσεις.

Μ’ αυτή την έννοια, πρέπει να φαίνεται καθαρά μέσα από την οικονομική πολιτική ενός Δήμου, το έργο, το όραμα, ο προγραμματισμός, η επίλυση σοβαρών προβλημάτων του τόπου και τελικά ή διάφανη οικονομική διαχείριση, ώστε ο πολίτης να έχει μια καθαρή εικόνα για τα του οίκου του.

Κυρίαρχη σημασία στη συζήτηση επί ενός ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του, δεν έχει ο τυπικός έλεγχος επί των οικονομικών καταστάσεων και των λογιστικών διαδικασιών, αλλά η πολιτική διαχείρισης των οικονομικών και το αποτέλεσμα.

Ερωτήματα που γεννιούνται από τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα και χρίζουν καθαρών και διάφανων απαντήσεων είναι:

· Πήγε μπροστά ο Δήμος με την πολιτική διαχείρισης των οικονομικών , την προηγούμενη χρονιά;

· Η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η διοίκηση του Δήμου, αντιστοιχεί με έργα που καλυτέρεψαν την Καλαμαριά σε υποδομές, ελεύθερους χώρους, πάρκινγκ, πάρκα, δρόμους κ.τ.λ;

· Η ζωή των κατοίκων της πόλης μας έχει καλύτερη ποιότητα;

· Μεγάλα έργα πνοής που εξαγγέλλει ή διοίκηση έγιναν; Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου υλοποιήθηκε;

· Λύθηκαν ή έστω προωθήθηκαν προβλήματα τεράστιας σημασίας για την Καλαμαριά που χρονίζουν; Παραλιακή ζώνη ,Κόδρα, ελεύθεροι χώροι, σχολική στέγη κ.τ.λ

Αν ρωτήσουμε τους συνδημότες μας, Τι καλύτερο βλέπουν στον τόπο τους από πέρσι, από πρόπερσι θα μας πουν, «από το κακό στο χειρότερο».

Μελέτες, μελέτες, μελέτες, αναθεωρήσεις μελετών, μακέτες, μακέτες, επαναφορά έργων που αποφασίστηκαν πριν, για νέες αποφάσεις, μυθοπλασία και ουσιαστικά κοροϊδία με το να παρουσιάζονται έργα συντήρησης και καθημερινότητας για νέα έργα ανάπτυξης της Καλαμαριάς.

Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Έκανα μια προσπάθεια να βρω κάτι θετικό, κάτι καινούργιο, διαβάζοντας τους ισολογισμούς, τους οικονομικούς απολογισμούς και των προηγούμενων χρόνων.

Μια συνεχής επανάληψη, ακόμα και τα κείμενα και οι ομιλίες είναι πανομοιότυπες.

Οι ίδιες εκτιμήσεις, οι ίδιες δικαιολογίες, μια από τα ίδια. Συμπέρασμα: και ή χρήση του 2006 είναι μια τυπική διαχειριστική πράξη της διοίκησης του Δήμου που εμπεριέχει ωστόσο σοβαρές ενδείξεις αδιαφάνειας και αναξιοπιστίας στις χρήσεις και τις οικονομικές συναλλαγές. Ένα χρόνο τώρα τόσο στα όργανα του Δήμου. Στις υπηρεσίες του δήμου και στις δημοτικές επιχειρήσεις παρατηρούμε και σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνουμε σοβαρές υποθέσεις κακοδιαχείρισης, κακοδιοίκησης και αδιαφανείς διαδικασίες.

Διαπιστώνουμε και τώρα από την ίδια την οικονομική χρήση του2006, αλλά και από τις επισημάνσεις και παρατηρήσεις των Ορκωτών Λογιστών στην έκθεσή τους ότι η οικονομική πολιτική της διοίκησης είναι αναξιόπιστη.

Επιγραμματικά αναφέρομαι σε ορισμένες σοβαρές διαπιστώσεις που επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι Ορκωτοί Λογιστές:

  1. Οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν : Δεν λάβαμε από τους νομικούς συμβούλους του Δήμου ( Νομική Υπηρεσία) το σύνολο των πληροφοριών που απαιτούνται για την διαμόρφωση από μέρους μας, πλήρους εικόνας σε σχέση με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τις νομικές υποθέσεις και σχέσεις του δήμου για αντισυμβαλλόμενους και αντίδικους που έχουν σχέση με:

    α) Κυριότητα Γηπέδων- Οικοπέδων

    β) Κυριότητα Κτιρίων του Δήμου

    γ) Για τις επισφαλείς- Επίδικες απαιτήσεις.

  2. Όπως επισημαίνουν οι ορκωτοί λογιστές « δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί μέχρι την 31-12-06 η απογραφή ορισμένων πάγιων περιουσιακών στοιχείων του δήμου και των λοιπών προβλέψεων ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό ύψος ορισμένων λογαριασμών, όπως αναλυτικά περιγράφουμε.


Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Θεωρούμε την πολιτική της διοίκησης του δήμου στην οικονομική διαχείριση, χρήση 2006, αλλά και γενικότερα στα οικονομικά του δήμου, αναξιόπιστη που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία και διαχείριση των οικονομικών του δήμου.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί το δήμο μας στη στασιμότητα και στην παραπέρα αδράνεια παραγωγής έργου υπέρ των κατοίκων της πόλης μας. Η πολιτική της διοίκησης του Δήμου αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Καλαμαριάς.

Η παράταξή μας καταψηφίζει τον ισολογισμό χρήσης 2006 και την οικονομική πολιτική της διοίκησης του δήμου και δε συμμετέχει στην αναλυτική συζήτηση του θέματος. Δηλώνουμε στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα προσφύγουμε για ουσιαστικό διαχειριστικό έλεγχο στα αρμόδια όργανα, Περιφέρεια, Ελεγκτικό Συνέδριο. Η παράταξή μας θα ενημερώσει τους πολίτες της Καλαμαριάς για την οικονομική κατάσταση του δήμου, την πολιτική της διοίκησης, και τις θέσεις μας τόσο μέσα από την εφημερίδα μας όσο και με συσκέψεις και συγκεντρώσεις.

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης