Thursday, December 20, 2007

ΔΕΤΠΑΚ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Γράφει ο Σάββας Δημητριάδης

Η παράταξή μας πρόσφατα με στοιχεία και υπευθυνότητα έφερε το θέμα «Η κατάσταση στη ΔΕΤΠΑΚ», στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις ΟΛΩΝ των παρατάξεων, διαπιστώθηκε η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη δημοτική επιχείρηση και αποδείχτηκαν με στοιχεία, η αντιδημοκρατική στάση του προέδρου, η απαξίωση των θεσμών και των οργάνων διοίκησης, οι πράξεις και παραλήψεις που βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία και τα συμφέροντα της δημοτικής επιχείρησης.
Περιμέναμε ΟΛΟΙ, η διοίκηση του δήμου που δια στόματος του Δημάρχου παραδέχτηκε τα κακώς κείμενα στη ΔΕΤΠΑΚ και «ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ» να συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων διοίκησης της και στην τήρηση των κανονισμών λειτουργίας της επιχείρησης.
Πέρα από την ευθύνη που ανέλαβε ό δήμαρχος, ο πρόεδρος της ΔΕΤΠΑΚ με παραπλανητικά στοιχεία παρουσίασε την κατάσταση στην ΔΕΤΠΑΚ «διάφανη» και οικονομικά ανεβασμένη σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Μάλιστα δε δίστασε να παρουσιάσει και τεράστιους «τζίρους» των καταστημάτων της ΔΕΤΠΑΚ και μαζί με τον δήμαρχο, με πανηγυρικό τρόπο, είπαν δημόσια και ανοικτά στο δημοτικό συμβούλιο ότι από τα έσοδα και τα κέρδη της ΔΕΤΠΑΚ θα γίνουν και επενδύσεις σε έργα του δήμου!!!

Η παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου
Τα Ψέματα και οι Αλήθειες

Λίγες μέρες μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις δημάρχου και προέδρου της ΔΕΤΠΑΚ,
στο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης (Νοέμβριος του 07) έρχεται για συζήτηση, εισήγηση του προέδρου της ΔΕΤΠΑΚ με θέμα «οικονομική ενημέρωση» με οικονομικά στοιχεία μέχρι 31-10-07.


Η εισήγηση –ενημέρωση αναφέρει:

1.«Τα οικονομικά στοιχεία δίνουν μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, που αν προσθέσουμε τα έσοδα από τους δυο τελευταίους μήνες του χρόνου αλλά και την μισθοδοσία (Νοέμβριος- Δεκέμβριος- Δώρο Χριστουγέννων) και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της επιχείρησης, εκτιμάται ότι για πρώτη φορά, τον
Γενάρη του 2008 θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας».

2. Στην έκθεση πεπραγμένων χρήσης 2006 παρουσιάζεται ζημιά της τάξης των 112.000 ΕΥΡΩ.


3.Η εισήγηση παρακάτω λέει: Η ΔΕΤΠΑΚ δεν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα ρευστότητας, και αυτό επιτεύχθηκε από διάφορες ενέργειες όπως:
Πώληση διαμερίσματος!!!... eίσπραξη 30.000 ευρώ από δικαστική υπόθεση με πρώην
εργαζόμενο!!!... Επιχορηγήσεις του Δήμου!!!..

4. Στην εισήγηση αυτή, η διεύθυνση της επιχείρησης επισημαίνει τον κίνδυνο για το 2007, μια χρονιά που χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή στους οικονομικούς χειρισμούς!!!

5.Το πρόβλημα λέει η εισήγηση, επιδεινώθηκε και για τους παρακάτω λόγους:

  • Η κατασκευή «στέκι Νεολαίας» το οποίο στη συνέχεια δεν λειτούργησε και συνολικά στοίχησε στην επιχείρηση 65.000 ευρώ. Ο δήμος κάλυψε τα 30.000 ευρώ

  • Τα έξοδα στο ουζερί ΑΡΓΩ χωρίς ουσιαστική αύξηση του τζίρου.

  • Η ανακαίνιση στην πλαζ Αρετσού και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο, που τελικά αποδείχτηκε ότι δεν χρειαζόταν!!

Αυτός είναι ο σχεδιασμός , ο προγραμματισμός και η πολιτική της διοίκησης του δήμου στη διαχείριση και τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και γενικότερα στις υπηρεσίες του δήμου, κ. δήμαρχε, κ. πρόεδρε της ΔΕΤΠΑΚ;
Η πολιτική της αδιαφάνειας, της κακοδιεύθυνσης και κακοδιαχείρισης που εφαρμόζεται με τρόπο αντιδημοκρατικό και αλαζονικό, με συμπεριφορές του «δικού μας» μαγαζιού, με απαξίωση των θεσμών και των οργάνων διοίκησης των δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτή είναι η πολιτική σας κύριοι της συμπολίτευσης.

Και όταν δέχεστε την κριτική και τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης επί της ουσίας, όχι μόνο δεν έχετε την ευαισθησία να παραδεχτείτε τα λάθη σας και να κάνετε την αυτοκριτική σας, να κάνετε διάλογο επί της ουσίας, αλλά γίνεστε ακόμα πιο αλαζόνες και αυταρχικοί για να καλύψετε τα λάθη και τις αδυναμίες σας.
Που είναι κύριοι της συμπολίτευσης όλα αυτά τα «ωραία» που δηλώσατε στο δημοτικό συμβούλιο για τη ΔΕΤΠΑΚ;
Που είναι τα πολλά έσοδα, οι επενδύσεις, η οικονομική αναγέννηση της ΔΕΤΠΑΚ που θα στηρίξει και «έργα του δήμου»;
Οι πολίτες της Καλαμαριάς απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Η παράταξή μας σε κάθε περίπτωση παρακολουθεί το θέμα και παρεμβαίνει με κάθε τρόπο στις εξελίξεις στη δημοτική επιχείρηση.
Όπως όλοι γνωρίζουν η παράταξή μας καταθέτει προσφυγή στην Περιφέρεια για την κατάσταση στη ΔΕΤΠΑΚ.

Σάββας Δημητριάδης
Μέλος του ΔΣ της ΔΕΤΠΑΚ