Thursday, December 13, 2007

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Κώστα Παπαδόπουλου

Συν/χος Δικηγόρος Νικ. Πλαστήρα 23

Καλαμαριά 18-10-07

Σκέψεις και κριτική στην Επιστολή του Βασίλη Τριανταφυλλίδη

Προς τον Πρωθυπουργό για το «στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ»

Κυκλοφόρησε πριν δυο μήνες περίπου στην Καλαμαριά, ανοικτή επιστολή του Βασίλη Τριανταφυλλίδη προς τον Πρωθυπουργό που ζητεί την «παρέμβαση» (του Πρωθυπουργού) για να δοθεί ένα τέλος ( η υπογράμμιση δική μου) στα ψευτονομικίστικα τεχνάσματα και τις τακτικίστικες μανούβρες της γραφειοκρατίας που ανοίγουν την όρεξη εκείνων που θεωρούν τον δικό μας χώρο, (δική μου η υπογράμμιση) δικό τους, εννοώντας το στρατόπεδο Κόδρα (κι αλλιώς του Καραμπουρνάκι).

Θέλω να υπενθυμίσω στον Βασίλη ( και να του καταλογίσω ευθύνη αν το γνωρίζει και δεν το λέγει) ότι για τη σημερινή κατάσταση, την νομική πραγματικότητα στο στρατόπεδο Κόδρα, την ευθύνη την έχει, σε ολόκληρο, η Κυβέρνηση και το Κόμμα προς το οποίο απευθύνεται και ζητά τα αντίθετα από αυτά που οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν ως πολιτικό κόμμα. Δηλαδή, ο άνθρωπος υφυπουργός, ο κ. Μποκοβός, υφυπουργός οικονομίας, Θεσσαλονικιός, αποφάσισε το 1981 (πριν την μεταβολή προς την Κυβέρνηση Πασόκ) και έδωσε στους αξιωματικούς, δηλαδή στον Α. Ο.Ο.Α ( Αυτόνομο, Οικοδομικό, Οργανισμό, Αξιωματικών) τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα, που αρχίζουν από την οδό Σοφούλη και φτάνουν μέχρι τα δημοτικά σχολεία. Και ακόμη, προφανώς για να κλείσει τα μάτια των υπαλλήλων της σημερινής Κτηματικής εταιρείας του Κράτους, πρώην ΥΔΑΜΚ, έδωσε και σ’ αυτούς κάποια κομματάκια (θα έλεγα όπως πετάνε κάποια κόκαλα στα σκυλιά για να μη γαυγίζουν-πόσο λυπάμαι που τα γράφω αυτά). Και όταν ήλθε στην κυβέρνηση το Πασόκ, δεν φρόντισε να ακυρώσει αυτές τις παραχωρήσεις που ήταν αντίθετες με το διάταγμα του 1966 που είχε χαρακτηρίσει τον χώρο όλο ως πράσινο, πάρκο. Αλλά και μετά το Πασόκ, από το 2004 θα μπορούσε τουλάχιστο, η σημερινή Κυβέρνηση, εάν ήθελε να παραχωρήσει ολόκληρο τον χώρο του στρατοπέδου στο Δήμο μας, θα μπορούσε λέγω, να ακυρώσει τις παραχωρήσεις προς τους αξιωματικούς και προς τους υπαλλήλους της Κτηματικής εταιρείας του Κράτους. Και δεν το έκανε! Και θα μπορούσε για να μη τους δυσαρεστήσει,( είναι όλοι τους αδελφάκια!) να τους ανταλλάξει με άλλα οικόπεδα κρατικά σε άλλον ή άλλους τόπους. Και τούτο δεν το έκανε. ( και οι του Πασόκ δεν έκαναν!) Και έρχεσαι, τώρα Βασίλη, και περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους να σου δώσουν αυτό που σου πήραν!!

Όμως, κάποτε, γίνονται και τέτοια. Με ποιες πιθανότητες; Με ποιες περιστάσεις; Με ποια δείγματα αλλαγής συμπεριφοράς; Τελευταία, με ενέργειες του Συλλόγου Κατιρλιωτών, που τις αποσιωπάτε με πονηριά σχεδόν όλοι της δημοτικής εξουσίας (εννοώ ως σύνολο δημοτικών συμβούλων) χαρακτηρίστηκε ο χώρος και ως ιστορικός και μιάμιση δεκάδα κτιρίων ως διατηρητέων από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Καλό το τελευταίο, αλλά χορτάσαμε από χαρακτηρισμούς. Αρχή για κάτι συγκεκριμένο τίποτε. Και το στρατηγείο ζητείς Βασίλη,, να παραχωρηθεί στο δήμο μας; Γιατί τηρείς σιωπή; Το μεγαλύτερο μέρος της επιστολής σου μιλάει για ανταλλάξιμη περιουσία και για το πόσο αδικήθηκε ο προσφυγικός Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Σωστά τα λες. Αλλά σε ρωτώ, Βασίλη, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της αδικίας γύρω από την ανταλλάξιμη περιουσία, δεν θα υπήρχε η ανάγκη ο χώρος του στρατοπέδου να γίνει πάρκο για να ανασαίνει ο λαός της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης; Και επίτρεψέ μου, να σε ρωτήσω, σαν Πόντιος που είσαι, όλος ο κόσμος ο προσφυγικός που αδικήθηκε, όταν όλα τα χρόνια που πέρασαν και πήγαινε στις εκλογές, το μεγαλύτερο μέρος του(για να μη πω το συντριπτικό) δεν ψήφιζε τους αδικητές του; Ή μήπως όχι; Και για όνομα του Θεού, μη θέλεις σώνει και καλά, να πιστέψουμε πως την Ελλάδα την κυβερνάει η «πανέξυπνη Ελλαδική Γραφειοκρατία», γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι εσύ, ένας πανέξυπνος άνθρωπος, έχεις τέτοια αφέλεια. Σχετικά με την απάντηση του Πρωθυπουργού πολύ θα ήθελα να έχεις ικανοποιητική απάντηση. Εγώ θα έβγαινα δημόσια να την χειροκροτήσω. Ε καημένε Κώστα, θα μου πεις, και ποιος είσαι εσύ, Ασφαλώς τίποτα σπουδαίο.Εσείς όμως, που φαίνεται να δείχνεστε κάπως σπουδαίοι, δείξτε και σε μας, πότε και που οι επιστολές στους άρχοντες της δημοκρατίας έλυσαν προβλήματα και ικανοποίησαν συλλογικές ανάγκες; Χωρίς τη συμμετοχή, τη δράση και αντίδραση των ανθρώπων, ακόμη και την δυναμική ενεργή επιθετική δράση;

Και πως εσύ Βασίλη, που κάποτε σε άκουσα να λες στο μεγάφωνο Κόμματος σε προεκλογικό αγώνα, ότι η αλλαγή δε γίνεται με δύο λάμδα , αλλά με δύο Κάπα, μπορείς να περιμένεις τώρα ότι θα λύσεις προβλήματα και θα ικανοποιήσεις συλλογικές ανάγκες με επιστολές; Την παράταξη τη δημοτική, που είσαι επικεφαλής, την ονομάζεις «Όλοι για την Καλαμαριά»!! Που σημαίνει, σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής, πως όλοι οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες «μαζί» φροντίζουν, ενδιαφέρονται, συζητούν και αποφασίζουν για τις ανάγκες τους. Και βέβαια με «επικεφαλής» εσένα τον πανέξυπνο και ικανότατο και χαρισματικό καλλιτέχνη. Πέρασαν όμως περίπου δέκα και οχτώ μήνες, από τότε που εμφανίστηκες δημόσια στα δημοτικά πράγματα του Δήμου μας, και δεν είδαμε ούτε ακούσαμε να ζητείς να μιλήσει ο λαός, να σκεφτεί, να κάνει διάλογο και να αποφασίσει! Μόνο που πήγε βουβός στις κάλπες και έριξε το χαρτάκι του και η Δημοκρατία γέννησε τους αντιπροσώπους της. Ε τώρα τι τις θέλεις τις επιστολές, αφού οι αντιπρόσωποι θα φροντίζουν για το λαό; Αυτοί τα γνωρίζουν, αυτοί είναι οι τελειότεροι πολίτες, οι εκλεκτοί του λαού, που εκλέχτηκαν για να μας κάνουν ευτυχισμένους!!!

Να’ σαι καλά! Εδώ είμαστε

Κώστας Παπαδόπουλος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ–ΔΙΑΛΟΓΟΣ στην επιστολή του Κώστα από τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη ( Χάρρυ Κλυνν)

Αγαπητέ μου Κώστα

Σ’ ευχαριστώ για την επιστολή σου, για την κριτική και τις σκέψεις που εκφράζεις με αφορμή την ανοικτή επιστολή που έστειλα στον Πρωθυπουργό για το τεράστιο και διαχρονικό πρόβλημα που απασχολεί τους Καλαμαριώτες, το στρατόπεδο Κόδρα.

Και μόνο το γεγονός ότι Καλαμαριώτες, όπως εσύ Κώστα μου, που έχεις μια προσφορά και θετική διαδρομή στα κοινά της Καλαμαριάς, ασχολήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στο διάλογο και στην κριτική σκέψη για τις θέσεις μου που αφορά στο Κόδρα, με ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Θέλω να σ’ ευχαριστήσω και για τα καλά σου λόγια που αφορούν στο πρόσωπό μου και για τον συναισθηματικό λόγο που εκφράζεις στις σκέψεις και την κριτική, στην επιστολή σου. Αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα.

Ουσιαστικά, αγαπητέ Κώστα, συμφωνείς με το περιεχόμενο της επιστολής μου και με τις θέσεις που εκφράζω, ότι το «πρώην στρατόπεδο Κόδρα» ανήκει στο λαό της Καλαμαριάς και η Ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει λύση εδώ και τώρα και να παραχωρήσει όλο το χώρο στο λαό της Καλαμαριάς.
Αυτό έχει αξία και σημασία.

Όσα αναφέρεις στην αρχή της επιστολής σου περί κυβερνήσεων, νομικής πραγματικότητας, περί Μποκοβών, ΠΑΣΟΚ, αξιωματικούς, υπαλλήλους Κτηματικής Εταιρείας, διατάγματα, παραχωρήσεις και διάφορα άλλα, δεν με αφορούν, ούτε θα απολογηθώ για κανέναν και για τίποτα.

Θα σου θυμίσω, αγαπητέ Κώστα, την ιδρυτική πράξη της παράταξης που δημιούργησα «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ», που λέει:

« Είμαστε οι Καλαμαριώτες και Καλαμαριώτισες από όλους τους πολιτικούς χώρους, χωρίς εξαρτήσεις, με παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες του λαού, σε μια ισότιμη, δημοκρατική και διαφανή συμπαράταξη για να σπάσει ο μονόλογος στα δημοτικά μας πράγματα, και να υπάρξει επιτέλους διάλογος σ’ αυτή την Πόλη»

« Οι κομματικές πρακτικές και η λογική των χρισμάτων, οι μηχανισμοί και οι πελατειακές σχέσεις είναι έξω απ’ τη λογική μας και πιστεύουμε ότι μαζί με όλους θα φέρουμε τον πολιτικό λόγο, το διάλογο, την ευθύνη του πολίτη ,τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις συλλογικές αποφάσεις στα κοινά του τόπου μας»

Οφείλω, αγαπητέ Κώστα, να σου πω καλόπιστα, ότι σε πιάνω «αδιάβαστο». Γιατί φαίνεται ότι ούτε το πρόγραμμά μας διάβασες, ούτε τη διακύρηξη αρχών, και πολύ περισσότερο δεν παρακολουθείς ούτε τη δράση μου, ούτε την χωρίς απουσία παρουσία μου στα δημοτικά συμβούλια, αυτούς τους δέκα μήνες που αναφέρεις.

Δεν διαβάζεις και την εφημερίδα μας, την «Παρέμβαση» που ασχολείται και προβάλει τα πραγματικά προβλήματα της Καλαμαριάς. Γιατί αν τη διάβαζες Κώστα, δεν θα έγραφες στην επιστολή σου «κριτικές» που δεν με αφορούν.

Η εφημερίδα μας είναι βήμα ανεξαρτησίας, πολιτικού λόγου και διαλόγου, ανοικτή σε κάθε άποψη και θέση.

Δεν θέλω να σκεφτώ αγαπητέ Κώστα, ότι κι εσύ που έχεις συνέπεια λόγων και έργων στα κοινά, και σοβαρή πολιτική άποψη, παίρνεις «πληροφορίες» από τα διάφορα παπαγαλάκια, όλων των αποχρώσεων που κυκλοφορούν στην Καλαμαριά και κάνουν ότι μπορούν να μη διαταραχθεί το κατεστημένο σύστημα εξουσίας που λειτουργεί τόσα χρόνια στο τόπο μας και συνέβαλλε τα μέγιστα στην στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση της Καλαμαριάς.

Η «πανέξυπνη Ελλαδική γραφειοκρατία» Κώστα μου, δεν είναι οι υπάλληλοι, είναι η ίδια η εξουσία, άσχετα που ανήκει, και όταν λέω «ψευτονομικίστικα τεχνάσματα» και «τακτικίστικες μανούβρες» την εξουσία εννοώ.

Αυτή στερεί και εμπαίζει τους Καλαμαριώτες σε κάτι που μας ανήκει, δικαιωματικά, ηθικά και ιστορικά.

Το πρόβλημα του Κόδρα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό, και εγώ πολιτική λύση ζητάω.

Μου λες Κώστα, ότι «τι τις θέλω τις επιστολές, με επιστολές θα λύσουμε το πρόβλημα» κ.τ.λ.

Μια επιστολή και ειδικά όταν είναι ανοικτή και απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, είναι μια καθαρή πολιτική πράξη και από τη στιγμή που δημοσιοποιείται, αποτελεί στοιχείο πολιτικού διαλόγου και βάζει την αναλογία των ευθυνών σε όλους όσους αφορά το ζήτημα, που αναφέρεται στη επιστολή.

Εγώ αγαπητέ Κώστα, δε θα πάψω να ζητάω και να αγωνίζομαι με κάθε τρόπο, για ότι ανήκει στην Καλαμαριά.


Τώρα αν εσύ νομίζεις ότι είναι «ώριμες οι συνθήκες» και προσπαθείς να με πείσεις γι’ αυτό, ότι μπορούμε με άλλο τρόπο να «καταλάβουμε» το στρατόπεδο Κόδρα, εγώ είμαι μαζί σου στην πρώτη γραμμή…

Και μη λες βρε Κώστα, ότι δεν είσαι τίποτα «σπουδαίο».
Ο καθένας που αγωνίζεται για τον τόπο του, για το δίκαιο είναι σπουδαίος και σημαντικός.

Αγαπητέ Κώστα, σ’ ευχαριστώ για την επικοινωνία και το διάλογο και είμαι στη διάθεσή σου να κάνουμε διάλογο για όλα τα προβλήματα της Καλαμαριάς.

Με εκτίμηση

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης

ΥΓ

Γιατί αγαπητέ μου Κώστα, όταν μιλάς για «αλλαγή που δε γράφεται με δυο λάμδα, αλλά με δύο κάπα» όπως εγώ διακήρυξα, αναφέρεσαι αόριστα σε κάποιο κόμμα αποφεύγοντας να ονοματίσεις το κόμμα που εκπροσωπούσα μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ το 1981 στην Καλαμαριά;

Μήπως ξέχασες ότι το «κόμμα» στο οποίο γενικά και αόριστα αναφέρεσαι είναι το ΚΚΕ;