Thursday, December 27, 2007

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 10ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Κύριε Πρόεδρε

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Σεβόμενος την ανάγκη να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος, στα πλαίσια του χρόνου που εμείς οι ίδιοι ορίσαμε για την συζήτηση των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων, αρχικά θα αναφερθώ πολύ σύντομα σε θέματα που κατά την άποψη της παράταξής μας έχουν άμεση σχέση με αυτή καθεαυτή τη δημοκρατική λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Θέλω να σας υπενθυμίσω κ. Πρόεδρε, το εκφρασμένο αίτημά μας για τη διάθεση από το Δήμο στην παράταξή μας γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης.

Επισημαίνω ότι έχει περάσει ένας χρόνος και πλέον από την ημέρα των εκλογών και το αίτημά μας αυτό δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.

Ήθελα ακόμα να σας γνωρίσω κ. Πρόεδρε, ότι σε όλους τους μεγάλους δήμους, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει παραχωρηθεί στέγη και παρασχέθηκε γραμματειακή υποστήριξη σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που μετέχουν του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η διοίκηση του δήμου αρνείται να δει και να δώσει, ως οφείλει, λύση στο αίτημά μας αυτό.

Παρακαλώ ακόμα να δεχτεί το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσουμε, όλες οι παρατάξεις από κοινού, την αναλογική επιδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου όλων γενικώς των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πολιτικά κόμματα που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών επιβάλλει την ανάγκη επιδότησης για την κάλυψη τουλάχιστον των στοιχειωδών λειτουργικών αναγκών των Δημοτικών παρατάξεων δεδομένου ότι η εκάστοτε διοίκηση έχει στη διάθεσή της και μπορεί να χρησιμοποιεί ανέξοδα τους μηχανισμούς του Δήμου, γεγονός που ελαχιστοποιεί τον επί ίσοις όροις υγιή πολιτικό ανταγωνισμό των παρατάξεων

Θεωρούμε αντιδημοκρατικό, ακατανόητο και εκτός πάσης λογικής να επιδοτούνται οργανισμοί, σωματεία και σύλλογοι με σεβαστά ποσά και οι Δημοτικές Παρατάξεις να μένουν οικονομικά αβοήθητες, ανίκανες να αντιμετωπίσουν το βάρος και των στοιχειωδών αναγκών τους ακόμα…

Και μη μου απαντήσει ο κ. Δήμαρχος ότι επί του θέματος αυτού αρμοδιότητα έχει του Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί είναι γνωστό πλέον σε όλους μας ότι όποτε μας συμφέρει μιλάμε για την αναγκαιότητα μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης που δε θα εξαρτάται από την Κεντρική εξουσία, και όποτε δε μας συμφέρει αναφερόμαστε στις αρμοδιότητές της…

Ως προς το επόμενο θέμα επανερχόμαστε στο κατά την εκτίμησή μας «ζήτημα» του περιοδικού «ΠΟΛΙΤΗΣ Κ» που εκδίδει ο κ. Οικονομίδης για το Δήμο Καλαμαριάς, η ύλη του οποίοι υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει και εκφράζει όλες τις Δημοτικές παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμαριάς.

Επισημαίνουμε και πάλι την παντελή απουσία της αντιπολίτευσης και την ανυπαρξία του στοιχειώδους Δημοκρατικού διαλόγου σε θέματα και ζητήματα που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ταύτιση ιδεών και προτάσεων με τη συμπολίτευση.

Ζητούμε, λοιπόν, και ασφαλώς το δικαιούμαστε, στα πλαίσια της αναλογικότητας και του δημοκρατικού διαλόγου, να παραχωρήσετε σε κάθε παράταξη τον αναλογούντα χώρο στο περιοδικό του Δήμου (ανάλογο του ποσοστού που πέτυχε στις τελευταίες εκλογές ) για να επικοινωνεί και αυτή με του συνδημότες μας και να τους γνωστοποιεί τις θέσεις της γύρω από τα προβλήματα του Δήμου μας.

Ζητούμε επίσης αναλογική παρουσία στη διεύθυνση και συντακτική ομάδα του εν λόγω περιοδικού.

Παρόμοια περιοδικά που εκδίδονται από άλλους δήμους τηρούν με σχολαστικό τρόπο, θα έλεγα, τους κανόνες δημοκρατίας και αναλογικότητας.

Κοντολογίς, ζητάμε κ. Πρόεδρε, το περιοδικό «Πολίτης Κ» του οποίου εκδότης εμφανίζεται ο κ. Δήμαρχος, να μετατραπεί από περιοδικό της παράταξης Οικονομίδη σε περιοδικό όλων των Καλαμαριωτών.

Αν ο κ. Οικονομίδης θέλει να εκδίδει ένα περιοδικό για να προβάλει τον εαυτό του και τις θέσεις της παράταξής το, μπορεί να το κάνει πληρώνοντας τα έξοδα από τη δική του τσέπη και όχι να εκδίδει «παραταξιακό» περιοδικό με τα χρήματα των Καλαμαριωτών.

Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Δήμαρχος αρνηθεί να αποδεχτεί την πρόστασή μας, εμείς οφείλουμε να προβούμε σε κάθε σε κάθε νόμιμη ενέργεια ώστε να παύσει να εκδίδεται το έντυπο αυτό το οποίο κατ’ εξακολούθηση και σύστημα παραπληροφορεί και προσβάλλει βάναυσα τη νοημοσύνη των συνδημοτών μας…

Το τρίτο θέμα, κ. Πρόεδρε ,αφορά στις συχνότητες του Ράδιο Καλαμαριά και της TV ΑΡΓΩ.

Εξ’ όσων γνωρίζω, και δε νομίζω ότι γνωρίζω πολλά, όπως όλοι οι Καλαμαριώτες άλλωστε, τόσο το ραδιόφωνο όσο και η τηλεόραση του Δήμου μας υπήρξαν εταιρείες λαϊκής βάσης. Πολλοί Καλαμαριώτες, δηλαδή, ήταν μέτοχοι των εταιρειών αυτών, τις μετοχές των οποίων ακόμα κατέχουν… ως αναμνηστικά ενθυμήματα, δυστυχώς…

Μπορεί να μας πληροφορήσει η διοίκηση τι απέγιναν οι εταιρείες αυτές και ποιος τώρα είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τις συχνότητές τους;

Ζητάμε να έχουμε λεπτομερείς απαντήσεις ως προς το θέμα αυτό γιατί το θεωρούμε, όπως και είναι, θέμα εξαιρετικής σημασίας…

Θα ήθελα επίσης να πληροφορηθώ αν έχει άδεια λειτουργίας το κυλικείο που φιλοξενείται στο χώρο του κολυμβητηρίου, το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες του από τις πρώτες κιόλας ημέρες της λειτουργίας του.

Σημειώνω ότι δεν υπήρξε καμία απόφαση για την εγκατάσταση του κυλικείου τόσο από τη Δημαρχιακή επιτροπή, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Και ειλικρινά αναρωτιέμαι, κ. Πρόεδρε, αν ο τρόπος με τον οποίο

διαχειρίζεται τα του δήμου η συμπολίτευση αποτελεί πάγια τακτική αδιαφάνειας και σκοπιμότητας ή απλώς υποδηλώνει την ανικανότητα διαχείρισης και των πλέον απλών διαδικαστικών θεμάτων .

Και κλείνω με μία επισήμανση κ. Πρόεδρε που έχει σχέση μ’ αυτά που συζητήθηκαν το Σεπτέμβριο στο Δημοτικό μας συμβούλιο, σε σχέση με τα όσα απίστευτα καταγγέλθηκαν από την παράταξή μας στα διοικητικά της ΔΕΤΠΑΚ…

Ο πρόεδρος της ΔΕΤΠΑΚ ισχυρίστηκε ότι τα καταγγελθέντα από την παράταξή μας δεν ευσταθούν και προς επίρρωση των ισχυρισμών του επικαλέστηκε την ανθηρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση λόγω των πρωτοβουλιών της διοίκησής του.

Στο ίδιο ψευδές επιχείρημα κατέφυγε και ο κύριος δήμαρχος στην προσπάθειά του να καλύψει τον πρόεδρο της ΔΕΤΠΑΚ ο οποίος, όπως αποδεικνύεται, προφανώς δεν ενεργεί διευθυντή της ΔΕΤΠΑΚ κ. Ζαχαρία Γκοτζαμανίδη έρχεται να διαψεύσει παταγωδώς τους ανυπόστατους και πέρα για πέρα ψευδείς ισχυρισμούς του δημάρχου και του προέδρου της ΔΕΤΠΑΚ…

Αναφέρει λοιπόν στην έκθεσή του ο κ. Ζαχαρίας Γκοτζαμανίδης….

Δεν ξέρω κ. δήμαρχε, αν γνωρίζατε την επικρατούσα οικονομική κατάσταση στην επιχείρηση και παρόλα αυτά, προκειμένου να καλύψετε τον πρόεδρο της επιχείρησης, αποφασίσατε να υιοθετήσετε ψευδή στοιχεία και να εκτεθείτε, παραπλανώντας, ίσως άθελά σας, έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πιστέψτε με, σεβόμενος το θεσμό του δημάρχου στο πρόσωπό σας, δε θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο, ότι δηλαδή σκοπίμως καταφύγατε σε ψεύδη για να καλύψετε μέλος της διοικήσεώς σας.

Θέλω να πιστεύω ότι κι εσείς πέσατε θύμα παραπλάνησης του συναδέλφου σας, ο οποίος όχι μόνο δε σας σεβάστηκε, αλλά σας παρέσυρε και σε πράξη μειωτική προς το πρόσωπό σας.

Μετά απ’ όλα αυτά, και τη δεδομένη απόφασή μας να προσφύγουμε αύριο κιόλας για το όλο θέμα στην Περιφέρεια, ζητάμε να απομακρύνετε τον κ. Θεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της ΔΕΤΠΑΚ και να προβείτε σε έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων του Προέδρου και του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΤΠΑΚ.

Και τέλος ζητώ να μάθω από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών αν έχουν άδεια λειτουργίας τα καταστήματα «ΕΡΩΤΙΚΟΣ» και «ΓΙΑΛΟΣ» στην παραλία της Αρετσούς.

Σας ευχαριστώ