Monday, January 3, 2011

Ανατιμήσεις φωτιά σε υπηρεσίες και προϊόντα


Ασφυξία αναμένεται να προκαλέσουν στα νοικοκυριά από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2011 οι αυξήσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση και πρόκειται να επιφέρουν ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις η αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων θ'αυξήσουν κατά 5% τα βασικά προϊόντα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο μειωμένος συντελεστής που προβλέπεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες αυξάνεται από 11% σε 13%, ο υπερμειωμένος συντελεστής αυξάνεται από 5,5% σε 6,5%, ενώ σταθερός παραμένει ο συντελεστής 23%.
Οι αυξήσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου βασικά είδη πρώτης ανάγκης αναμένεται να γίνουν απλησίαστα. Σύμφωνα με έρευνες, υπολογίζεται ότι το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί ετησίως με τουλάχιστον 168 ευρώ, μόνο για την αγορά τροφίμων.Επίσης, ανεβαίνει το κόστος στην ψυχαγωγία, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες υγείας και τις επισκευές. Αντιθέτως, οι τομείς που ευνοούνται είναι τα φάρμακα και οι τουριστικές υπηρεσίες.
Ακόμη, η αναβάθμιση του χαμηλού συντελεστή Φ.Π.Α. κατά μία μονάδα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αφού στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία και οι εκδόσεις.

No comments: