Monday, January 24, 2011

..ΟΤΑΝ ΛΕΓΑΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ... ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΜΕ ΤΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΤΑΖΑΝ ΛΑΓΟΥΣ ΜΕ ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ.

Συσσίτια και ψυχολογική υποστήριξη ανέργων

Η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια χώρα ή μια περιοχή, φαίνεται πολύ περισσότερο από την κοινωνία, παρά από όποιους βαθυστόχαστους οικονομικούς δείκτες. Είδηση πρώτη:

Σε ποσοστά ως και 66% υπολογίζεται τους τελευταίους μήνες η αύξηση των ανθρώπων που προσέρχονται πλέον στα συσσίτια τα μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος κάνει έκκληση σε πιστούς και σε επιχειρηματίες να ενισχύσουν, με υλικά κυρίως, τις ενορίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ολοένα αυξανόμενη ζήτηση.

Στο κέντρο λοιπόν της Μακεδονίας μας, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ. Αν υπολογίσουμε και πόσοι θεωρούν "υποτιμητικό" το να εμφανιστούν σε ένα συσσίτιο και προτιμούν να πεινάσουν ή να επιβιώσουν με δανεικά και κονσέρβες, φαίνεται το πόσο τραγική είναι η κατάσταση στη πόλη.
Στη Θράκη η κατάσταση είναι μάλλον ακόμα χειρότερη, όπως φαίνεται από την δεύτερη είδηση:

Με σύνθημα «άνεργε αν νιώσεις την ανάγκη κάνε το πρώτο βήμα. Μίλησέ μας», η Γραμμή Επικοινωνίας για τους άνεργους πολίτες του Έβρου λειτουργεί πλέον στο Εργατικό Κέντρο του νομού Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. "Αναγκαστήκαμε να πάρουμε αυτήν την πρωτοβουλία για την Γραμμή Επικοινωνίας. Καθημερινά πολλοί άνεργοι, ερχόταν στο Εργατικό Κέντρου Έβρου (ΕΚΕ) και ζητούσαν βοήθεια" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΕ Απ. Γκιγκούδης.

Πολύ καλή πρωτοβουλία από τους υπευθύνους στη περιοχή, αλλά οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την αιτία του προβλήματος, την ανεργία, τι κάνουν; Υπόσχονται «ανάπτυξη» μέσα στο 2011. Καλές οι υποσχέσεις αλλά η κατάσταση βγαίνει εκτός ορίων με ταχείς ρυθμούς. Όλοι ξέρουμε ότι στις παλιές καλές Ελληνικές ταινίες με θέμα την πολιτική, οι βουλευτές και οι υπουργοί εμφανίζονται να υπόσχονται τα πάντα και όλοι ξέρουν ότι δεν θα κάνουν τελικά τίποτα.
Η κατάσταση όμως δεν είναι πια κωμωδία και οι Έλληνες δεν είναι κομπάρσοι σε ταινία.
Μπράβο για τα συσσίτια και μπράβο για την ψυχολογική υποστήριξη, αλλά δεν λύνουν την ουσία του προβλήματος. Χρειάζονται δουλειές και παραγωγικές επενδύσεις ΤΩΡΑ, γιατί μετά από την μετανάστευση των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και η μετανάστευση των κατοίκων της Β. Ελλάδος.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους αλλά και αυτοί μόνο ως ένα σημείο. Οι άνεργοι δεν μπορούν να περιορίσουν την βασική ανάγκη της διατροφής. Αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας άμεσα η Β. Ελλάδα (και όλη η Ελλάδα) θα γίνει μια περιφέρεια επαιτών που θα συντηρεί, όσο μπορεί, η εκκλησία και θα προσπαθούν να υποστηρίξουν οι ψυχολόγοι.
Παρεμπιπτόντως, ανακοινώθηκε 600 εκατομμύρια επένδυση για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Β. Ελλάδα που θα δημιουργήσει 5-6 θέσεις εργασίας για φύλακες και άλλες 3-4 για συντηρητές ηλεκτρολόγους.
Με 600 εκατομμύρια σε παραγωγικές βιομηχανίες πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν;

No comments: