Sunday, January 16, 2011

Μαζεύουν φόρους στα τηλε-παράθυρα !


Του Γ. Χαρβαλιά
Αλήθεια, σε ποιά πολιτισμένη χώρα  θα έβγαιναν ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, στρατευμένοι στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, να διαφημίζουν, μέρα παρά μέρα, την…πραμάτεια τους από τηλεοράσεως;
Κι όμως, στην Ελλάδα του μνημονίου, επικρατεί ο νόμος του Μέρφυ και ο νόμος του…Καπελλέρη. Η καθημερινή τηλεδιαπόμπευση επαγγελματικών κλάδων με «ζωντανή» φοροκαταδίωξη στα πρωινάδικα!
Το τροπάριο είναι πλέον γνωστό. Σκαφάτοι, δικηγόροι μεγαλογιατροί, συμβολαιογράφοι. Ολημερίς τους πιάναμε, το βράδυ τους…εχάναμε.
Ποιοί είναι, βρε παιδιά, οι επώνυμοι φοροφυγάδες; Α, Ολα κι όλα. Ονόματα δεν λέμε. Και το σασπένς αυξάνεται…Μια κακής αισθητικής φορο-σαπουνόπερα που παραπέμπει σε σπαγγέτι-ουέστερν, γεμάτο πιστολίδι, αλλά δίχως…σταγόνα αίμα.
Στο ρόλο του Τέρενς Χιλλ και του Μπαντ Σπένσερ, δύο ηρωικοί δημόσιοι λειτουργοί. Ο δαιμόνιος καθηγητής  Διομήδης Σπινέλλης και ο πληθωρικός πολιτευτής, Γιάννης Καπελλέρης. Γνήσια τέκνα της…ανοιχτής διακυβέρνησης και απροκατάληπτοι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος.
Ο πρώτος, προσωπική επιλογή του Γιωργου Παπακωσταντίνου, αρέσκεται να αυτοαποκαλείται…Κύρος Γρανάζης της ηλεκτρονικής παγίδευσης φοροφυγάδων. Αυτός  εμπνεύστηκε το φοβερό σχέδιο μαζικής ανάρτησης  όλων των φορολογικών δηλώσεων στο διαδίκτυο. Ιντερνετικό φοροκουτσομπολιό, επί δικαίων και αδίκων. Να σε βλέπει ο γείτονας με μισό μάτι που αγόρασες καινούργιο scoda fabia και να τρέχει στην οθόνη να τσεκάρει τι εισόδημα δήλωσες. Και από δίπλα  να παραμονεύει ο Παλαιοκώστας για καμιά εύκολη αρπαχτή…
Φαιδρές επινοήσεις ζηλωτών θα σκεφτείτε. Κι όμως. Την περασμένη εβδομάδα, ο κύριος Σπινέλλης, προανήγγειλε «καυτές διασταυρώσεις» που θα οδηγήσουν στη φυλακή τους Ελληνες Αλ Καπόνε. Δικηγόρους, γιατρούς συμβολαιογράφους, αλλά προσέξτε…και πολιτικούς. Οπως άλλωστε έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αφουγκραζόμενος πάντα το λαικό αίσθημα.
Δεν έχει σημασία αν οι διατυπώσεις στις εξαγγελίες του διαβολικού καθηγητή φορο-χάκερ, διολισθαίνουν ελαφρώς στο αξίωμα της…εποικοδομητικής αοριστίας (π.χ. «η αντιπαραβολή δηλώσεων και περιουσιακών στοιχείων οδήγησε στον εντοπισμό  150 δικηγόρων, όπου η αναλογία των εισοδημάτων που δηλώνουν σε σχέση με την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων είναι 1 προς 113». Προσέξτε παρακαλώ το…113!).
Η εξακρίβωση, η ταυτοποίηση και η προσαγωγή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη, ειδικότερα δε των πολιτικών, θα γίνει από τον ακούραστο κυνηγό του οικονομικού εγκλήματος, πρώην υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ(!) και γνωστό σε όλους σας, από τα τηλε-παράθυρα, κυρ Γιάννη Καπελλέρη.
Επιμύθιον: Επειδή τα ανέκδοτα ενίοτε κουράζουν και όπως πάει το πράγμα θα φωνάζει ο τσοπάνης και ο λύκος θα κόβει βόλτες στο μαντρί, μήπως πρέπει ο αρμόδιος υπουργός να περιορίσει τις  τηλεοπτικές εμφανίσεις των δύο αυτών κυρίων; Αφου προκάμει βέβαια να υλοποιήσει και την δική του δεσμευση δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των μεγαλο-οφειλετών 24 δις, που ετοιμαζόταν να διαγράψει με μια μονοκοντυλιά…
Υ.Γ. Καθώς αντιλαμβάνομαι πώς σύντομα ο κάθε φουκαράς θα τρέχει στο αυτόφωρο αν ξεχάσει να αποδώσει 100 ευρώ  ΦΠΑ θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:  Από τα 40 εκατομμύρια πρόστιμο που θριαμβολογούσε, πέρυσι τέτοια εποχή, ένα μεγάλο κανάλι, ότι επιβλήθηκε σε γνωστό…οφσοράτο εφοπλιστή με εκατοντάδες αδήλωτα ακίνητα, έχει εισπραχθεί έστω και ένα σέντς;

(Απο τον Ελεύθερο Τύπο)

No comments: