Thursday, August 19, 2010

Der Spiegel: Σε σπιράλ θανάτου η Ελλάδα;

 

«Μήπως η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα σπιράλ θανάτου;» διερωτάται το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο αναφέρει πως τα μέτρα λιτότητας της χώρας δεν κατάφεραν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αναλυτικά, το άρθρο εκτιμά πως τα μέτρα που "υποτίθεται" πως θα διόρθωναν τα προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία εμπεριέχουν περικοπές κατά 4,5% μεγαλύτερες από όσο απαιτούσαν το ΔΝΤ και η ΕΕ, επηρεάζουν κάθε πτυχή της οικονομίας.
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα στα πρόθυρα της κατάθλιψης», λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «τα καταστήματα κλείνουν, τα φορολογικά έσοδα υποχωρούν και το ποσοστό ανεργίας έχει αναρριχηθεί στο 70% σε ορισμένες περιοχές, ενώ οι απογοητευμένοι εργαζόμενοι απειλούν με νέες απεργίες». Τονίζει, δε, πως η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί, ενώ υπάρχει ταυτόχρονη βουτιά της κατανάλωσης και αύξηση του αριθμού των χρεοκοπιών.
«Τα δρακόντεια μέτρα λιτότητας οδήγησαν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά το σχεδόν απίστευτο- 39,7% αλλά και σε περιορισμό των κυβερνητικών δαπανών κατά 10%, ποσοστό που υπερβαίνει τις απαιτήσεις των Ε.Ε. και ΔΝΤ», τονίζει το Der Spiegel.
Σημειώνεται πως το δημοσίευμα έχει επηρεάσει την αγορά συναλλάγματος, φέρνοντας υποχώρηση του ευρώ, το οποίο κινείται στα 1,2814 δολάρια.

No comments: