Saturday, August 14, 2010

Στη «χοάνη» του Καλλικράτη τα χρέη των ΟΤΑ

Reporter.gr


Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται τα επιτελεία επί του σχεδίου «Καλλικράτης» στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζει στην έναρξή της. Εν μέσω αυγουστιάτικης ραστώνης, το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των διαχειριστικών προτύπων που θα πρέπει να παραδώσει στους δήμους, εν μέσω χρεών, έλλειψης πόρων και περικοπών χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, οι συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις των δήμων ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα χρέη προς τρίτους σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που φέρνει σε πλέον δεινή οικονομική θέση τους ΟΤΑ, μετά μάλιστα από την περικοπή των τακτικών εσόδων από τον προϋπολογισμό φέτος κατά 37% και την υπουργική απόφαση που δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό για την εξυπηρέτηση λειτουργικών δαπανών.
Υπενθυμίζουμε ότι ο «Καλλικράτης» θέτει αυστηρούς όρους στον δανεισμό των δήμων από 1-1-2011, αφού προβλέπει τη σύναψη δανείων με την προϋπόθεση ότι το δάνειο δεν θα ξεπέρνα το 60% των τακτικών εσόδων του δήμου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη περισσότερες πληροφορίες, μόνο φέτος θα υπάρξει μείωση κατά 23,34% των πόρων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση κατά 10% του προϋπολογισμού όλων των φορέων του Δημοσίου και από την περικοπή 30 εκατ. ευρώ, τα οποία κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδόθηκαν ως πλεόνασμα το 2009, χρονιά κατά την οποία διαπιστώθηκε μεγάλη υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Οι εγγεγραμμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2010 ήταν 422.720.000 ευρώ ενώ τα πραγματοποιηθέντα έσοδα του Α'Α εξαμήνου του 2010 έφτασαν τα 172.536.573 ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση για τις πραγματικές αποδόσεις του 2010 θα φτάσει μόλις τα 350.673.662 ευρώ.
Το υπουργείο Εσωτερικών, μετά και την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων που διενήργησε, προσπαθεί να επανακαθορίσει το μέγεθος και τη λειτουργία των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, ενώ μεταξύ άλλων «πονοκέφαλος» παραμένει το ζήτημα των μετατάξεων και των αποσπάσεων των εργαζομένων στους δήμους, μετά την απροθυμία των υπαλλήλων να αποδεχθούν τις εθελοντικές μετατάξεις. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υποχρεωτικές μετακινήσεις τουλάχιστον 27.500 υπαλλήλων, αμέσως μετά τις θερινές διακοπές τους.

Α.Τ.

No comments: