Το 98% χαρακτηρίζει «εξαιρετικά κακή» την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το 99% «άθλια» την εικόνα της αγοράς εργασίας. Πάνω από 7 στους 10 αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση μέσα στο επόμενο 12μηνο
Ένα «μαύρο κι άραχλο» μέλλον θεωρούν πως έχουν εξασφαλισμένο οι Eλληνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου με την τρόικα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν:
Σε ποσοστό 98% χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά κακή» την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και σε ποσοστό 99% «άθλια» την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας, ενώ πάνω από 7 στους 10 αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις τους και για τα οικονομικά των νοικοκυριών: το 63% υποστηρίζει ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και το 56% να υποστηρίζει ότι οι πιέσεις αυτές θα ενταθούν το προσεχές διάστημα.
«Αγκάθια» που ματώνουν τη χώρα και κατά συνέπεια την ποιότητα της ζωής τους θεωρούν την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση (54%), την ακρίβεια (50%), την καλπάζουσα ανεργία (23%), το «ψαλίδισμα» των συντάξεων (17%) και την υψηλή φορολογία (13%), ενώ εκφράζουν ανησυχίες και για την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (9%) και του Εκπαιδευτικού συστήματος (8%).
Eχοντας δεχτεί αλλεπάλληλες? σφαλιάρες οκτώ στους δέκα πολίτες της χώρας μας επιθυμούν....
ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από το εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010, την εξαμηνιαία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Ε.Ε. τον Μάιο -στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους- και δημοσιεύτηκε χθες.
Βάσει των ευρημάτων της το 75% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Διακυβέρνηση
Η απαίτηση για οικονομική διακυβέρνηση είναι μεγαλύτερη στη Σλοβακία (89%), στο Βέλγιο (87%) και στην Κύπρο (87%). Διαπιστώθηκε σημαντική μεταστροφή υπέρ μιας ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%).
Το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου από την Ε.Ε. όσον αφορά τις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση κατά 4% σε σχέση με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο, το φθινόπωρο του 2009.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις: το 74% συμφωνεί ότι η χώρα τους χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να μπορεί να ατενίζει το μέλλον (+1% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009) το δε 71% δηλώνει έτοιμο να υποστεί τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών (ποσοστό αμετάβλητο).
Αβεβαιότητα
Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη: το 74% φρονεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους (το 85% στη Σουηδία, το 84% στην Ουγγαρία, το 83% στη Γερμανία, το 82% στο Βέλγιο και στην Κύπρο, και το 80% στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ελλάδα και στη Σλοβενία).
Εν τω μεταξύ, στην Ε.Ε. των 27, το 46% στηρίζει επίσης τη χρήση των δημόσιων ελλειμμάτων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας (έναντι 36% που τάσσεται κατά και 18% που δεν ξέρει). Στις 16 χώρες της ζώνης του ευρώ τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά: το 42% αντιτίθεται στη χρήση των δημόσιων ελλειμμάτων, ενώ το 41% την υποστηρίζει.
Κατερίνα Κοσμά - Έθνος
No comments:
Post a Comment