Saturday, February 21, 2009

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ



ΧΑΡΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ THΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η αυξημένη κίνηση και ο συνωστισμός ευνοούν σύμφωνα με αστυνομικούς την ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων. Στην περιοχή από την οδό Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Ναβαρίνου εμφανίζεται αυξημένη δράση πορτοφολάδων, τσαντάκηδων, διαρρηκτών, διακινητών ναρκωτικών, ακόμη και ληστών, που “χτυπούν” υποκαταστήματα τραπεζών. Σημεία αιχμής είναι η πλατεία Ναβαρίνου και το εμπορικό κέντρο, ενώ ως χώροι συγκέντρωσης κακοποιών χαρακτηρίζονται η Αριστοτέλους προς την Αρχαία Αγορά, στο τετράγωνο Χαλκέων, Ολύμπου, Εγνατία, η πλατεία ΧΑΝΘ και το πάρκο στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία. Χώροι συνάθροισης κακοποιών θεωρούνται και οι ευρύτερες περιοχές πλατείας Σιδηροδρομικού Σταθμού και παλιάς λαχαναγοράς, η Ευζώνων, τα δικαστήρια, η Ευκαρπία στην περιοχή προς τα κοιμητήρια, ο Δενδροπόταμος, η Ιωνία, η Πολίχνη στα υψώματα των αυθαιρέτων και η περιοχή του Ευόσμου, πάνω από την περιφερειακή οδό.

Συχνότερες είναι οι διαρρήξεις και οι κλοπές στις περιοχές Ντεπό, Καλαμαριά, Τούμπα-Κωνσταντινοπολίτικα, κέντρο, Άνω Πόλη, Άγιο Παύλο, Νεόκτιστα Ευόσμου, Ηλιούπολη, Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία. Η πυκνή δόμηση και η θεωρητικά καλή οικονομική κατάσταση των κατοίκων δίνουν ερέθισμα στους κακοποιούς.

Ληστείες διαπράττονται συχνότερα στο κέντρο, στη λεωφόρο Στρατού, στη Σταυρούπολη, στους Αμπελόκηπους, στην Καλαμαριά, στην Τούμπα και στον Εύοσμο.


ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Η έξαρση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα οδήγησε το δήμαρχο Συκεών Σίμο Δανιηλίδη να καταθέσει στην εισαγγελία μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την απουσία ελέγχων από την αστυνομία και την τροχαία. Ο κ. Δανιηλίδης παρέδωσε μαζί με την αναφορά και ένα χρονικό εγκληματικών περιστατικών που έχουν σημειωθεί στο δήμο Συκεών τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων ένοπλες ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες τραπεζών, πρακτορείων Προπό και εμπορικών καταστημάτων, επιθέσεις σε πολίτες από συμμορίες, εμπρησμοί, χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

“Το πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης κυρίως στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν καθημερινό, με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να αισθάνονται ανασφαλείς”, δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.
“Αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Η εγκληματικότητα στους δυτικούς δήμους κρατά καλά”, αναφέρει ο δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, ο γιος του οποίου έπεσε θύμα επίθεσης με μαχαίρι προχθές. Οι δράστες απειλώντας το νεαρό αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνό του.
“Το ευτύχημα είναι ότι δημιουργείται το αστυνομικό τμήμα στην Πολίχνη, με 87 αστυνομικούς, σε χρόνο ρεκόρ. Βρήκαμε το χώρο, γίνεται προσπάθεια. Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι να κάνουμε παρεμβάσεις, για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Η απαξίωση, η πτώση αξιών είναι το ζήτημα, τι κάνουμε για τη γενιά που έρχεται”, υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Βελτίωση της κατάστασης παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο στο δήμο Αμπελοκήπων, όπου λειτουργεί νέο αστυνομικό τμήμα. “Κατά καιρούς σημειώνονται κρούσματα, αλλά λόγω της παρουσίας της αστυνομίας μειώθηκαν τα περιστατικά. Έχουμε όμως πολλά καταστήματα Προπό, πολλά υποκαταστήματα τραπεζών, που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ληστών. Μειώθηκε η εγκληματικότητα, αλλά δεν εξαλείφθηκε”, τονίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αύξηση των διαρρήξεων καταστημάτων παρουσιάζεται στο δήμο Αγίου Παύλου. “Ο δήμος μας ελέγχεται από το αστυνομικό τμήμα Άνω Πόλης, που έχει την αστυνόμευση μεγάλης περιοχής. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την αστυνόμευση, όπως δεν είναι και η ίδια η αστυνομία”, σημειώνει ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Νίκος Βαρσάμης.

Στη Νεάπολη είναι καθημερινές οι κλοπές τσαντών και κινητών, ενώ χώρος συνάθροισης κακοποιών στοιχείων γίνεται το στρατόπεδο “Στρεμπενιώτη”. Διαρρήξεις συμβαίνουν τακτικά στις πυκνοδομημένες περιοχές της Σταυρούπολης από τη Νικόπολη και την Ηλιούπολη μέχρι τα νεόκτιστα, ενώ η περιοχή γύρω από τον ΟΚΑΝΑ, στη Λαγκαδά, έγινε στέκι εγκληματικών στοιχείων, σύμφωνα με κατοίκους. Η ελλιπής στελέχωση του Α.Τ. Ευόσμου θεωρείται η αιτία της μη καταπολέμησης του φαινομένου της εγκληματικότητας στο δήμο, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με ληστείες. Έντονη είναι η δράση συμμοριών στο δήμο Ελευθερίου Κορδελιού, που διαπράττουν κλοπές με αφετηρία τα πάρκα.

ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΥΝΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΑ ΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΑΣ ΖΩΗΣ...