Thursday, February 19, 2009

ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ...



ΔΙΩΞΤΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ...

ΟΧΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
_______________________________________________________________

H ακτινοβολία της γειτονιάς μας


Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ


Πόλεμο κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχουν κηρύξει οι πολίτες της χώρας καθώς οι αντένες, μεταμορφωμένες σε θερμοσίφωνες και καμινάδες, τοποθετούνται στις πολυκατοικίες. Από εκτιμήσεις των κατοίκων που τις «ξετρυπώνουν» και τις καταγράφουν, υπολογίζεται πως Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί πάνω από 7.500.
Στη χώρα μας τα όρια ισχύος της ακτινοβολίας είναι έως και 100 φορές υψηλότερα από άλλα κράτη της Ε.Ε. Οσοι, μάλιστα, αποφασίζουν να απαλλαγούν από τις κεραίες ακολουθώντας το δρόμο της Δικαιοσύνης, πέφτουν σε... αδιέξοδο. Αυτή τη στιγμή οι δικαστές δεν ασχολούνται με υποθέσεις που αφορούν τη νομιμότητα των κεραιών, περιμένοντας την κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το ποιο θα είναι το αρμόδιο δικαστήριο! Ποιος τελικά δίνει την άδεια *Η Ιωάννα Κουφάκη, δικηγόρος και ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, μας εξηγεί: «Ο νόμος 3431 του 2006 μετέφερε από το ΣτΕ στα διοικητικά εφετεία την αρμοδιότητα εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν τις αδειοδοτήσεις κεραιών. Ομως, η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση 1122/2008 του Ε' Τμήματος του ΣτΕ (επταμελής σύνθεση) και το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική κρίση στις 9 Νοεμβρίου 2008. Ετσι, το μεν Συμβούλιο της Επικρατείας δεν εκδικάζει, περιμένοντας την ολομέλεια, στο δε διοικητικό εφετείο Αθηνών αναβάλλουν τις υποθέσεις». *Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις για την αποκαθήλωση κεραιών, αυτές σπάνια εκτελούνται. Ο λόγος; Τα πολεοδομικά γραφεία των νομαρχιών είτε δεν διαθέτουν τα κατάλληλα συνεργεία κατεδάφισης, είτε δεν έχουν τα απαραίτητα χρηματικά κονδύλια. Ετσι, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών προσπαθεί να βρει το δίκιο του καταφεύγοντας στο Συνήγορο. *«Τα γραφεία μας έχουν κατακλυστεί από αναφορές ανθρώπων που ανησυχούν για τις συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι σταθμοί», τονίζει η κυρία Κουφάκη. *Μπλακ άουτ ενημέρωσης υπάρχει και από την πλευρά της ΔΕΗ, στην οποία απευθύνονται πολίτες για να δουν εάν και από πού ηλεκτροδοτείται η κεραία της γειτονιάς τους. Τα υποκαταστήματα της επιχείρησης δεν χορηγούν στοιχεία κι έτσι κανείς δεν μπορεί να διαπιστώσει αν μια κεραία τροφοδοτείται νόμιμα. *Το απόλυτο κενό υπάρχει και στον τομέα των ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους δεν έχουν καταλογιστεί πρόστιμα ούτε από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, ούτε από την ΕΕΤΤ σε περιπτώσεις εγκατάστασης παράνομων κεραιών, καθώς υπήρχε διχογνωμία μεταξύ των υπηρεσιών σχετικά με το ποια είναι αρμόδια να τα επιβάλει! *Και ενώ στην Ελλάδα το κράτος εξαντλείται στην αναζήτηση των αρμοδίων, διεθνώς αναθεωρούνται προς τα κάτω τα όρια ασφαλείας για την έκθεση στις ακτινοβολίες. Ο καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χρ. Γεωργίου, μας εξηγεί:

Επιδράσεις στον εγκέφαλο


«Το υφιστάμενο όριο ασφαλείας των συχνοτήτων μικροκυμάτων 900 και 1.800 MHz που χρησιμοποιούν συνήθως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι 4,5 και 9 W/m2, αντιστοίχως. Θα περίμενε κανείς τα ίδια όρια να ισχύουν και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αντιθέτως, αρκετά κράτη έχουν υιοθετήσει όρια 10 και 100 φορές χαμηλότερα από τα ελληνικά, γιατί λαμβάνουν υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα των απειλών από τις λεγόμενες μη θερμικές επιδράσεις (π.χ. καρκίνοι εγκεφάλου). »Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απόστασή μας από τις κεραίες, όσο το να γνωρίζουμε ποιο είναι το ασφαλές όριο ισχύος της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας με τα σημερινά δεδομένα των ανεξάρτητων ερευνών, και να το συγκρίνουμε με αυτό στο οποίο εκτιθέμεθα ανά πάσα στιγμή».