Sunday, October 5, 2008

ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Επιστολή του κ. Παν. Τσαμπαρλή στην εφημερίδα μας με αφορμή το άρθρο του Σάββα Δημητριάδη «Οι σύλλογοι της Κρήνης – Η παρέμβαση και προσφορά τους»
…Και η απάντηση του κ. Δημητριάδη

Η επιστολή του κ. Τσαμπαρλή Παναγιώτη

Αγαπητέ κ. Σάββα Δημητριάδη,

Δεν έτυχε να σας γνωρίσω και δεν ξέρω εάν είστε κάτοικος της Καλαμαριάς. Διάβασα το άρθρο σας με τίτλο «Οι σύλλογοι της Κρήνης – Η παρέμβαση και προσφορά τους» και εξεπλάγην.

Δεν νομιμοποιούμαι να απαντήσω για λογαριασμό άλλων συλλόγων παρά μόνο για τον σύλλογο Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή» που έχω την τιμή να είμαι ο πρόεδρος του και εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις.

Σκοπός μου είναι να σχολιάσω το άρθρο σας και να βάλω τα πράγματα στην σωστή τους βάση.

Πράγματι πολιτιστικός μας σύλλογος είναι όντως ένα κύτταρο που παράγει πολιτισμό αλλά δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Ο σύλλογός μας δεν είναι παράρτημα κανενός, ούτε πρόκειται να γίνει στο μέλλον και καλά θα κάνετε προτού γράψετε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας.

Στο σύλλογό μας δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις ούτε μεταξύ των μελών μας ούτε μεταξύ της διοίκησης και των πολιτών. Πού τα βρήκατε αυτά και τα γράψατε;

Οι γιορτές και τα πανηγύρια που αναφέρετε λειτουργούν ενωτικά και γίνονται για όλους τους κατοίκους της Ν. Κρήνης ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε τα μέλη μας σε πράσινους, γαλάζιους ή κόκκινους όπως γράφετε, αλλά αγκαλιάζουμε όλους τους Κρηνιώτες με αγάπη.

Η μεγάλη εκδήλωση μνήμης για τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού στοιχείου το 1922 δεν είναι ούτε πανηγύρι, ούτε γιορτή, αλλά ένα μνημόσυνο για τους αδικοχαμένους προγόνους μας που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα μαρτυρικά χώματα της Ιωνικής γης.

Τουλάχιστον τα 1500 μέλη μας που παραβρίσκονται στην εκδήλωση κάθε χρόνο, αυτό πιστεύουν γι’ αυτό μην τους προσβάλλετε.

Αγαπητέ κ. Δημητριάδη, δεν είμαστε πελάτες κανενός και ούτε πρόκειται να γίνουμε. Η πλειονότητα των συλλόγων της Νέας Κρήνης σήμερα είναι ενωμένοι σαν γροθιά και συνεργάζονται για το καλό του τόπου μας, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικά συμφέροντα.

Οι νόμιμες επιδοτήσεις που έχει ο σύλλογός μας από την πολιτεία, όπως και οι υπόλοιποι σύλλογοι, είναι η μόνη βοήθεια που γίνεται αποδεκτή και τη θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία για την οικονομική επιβίωση μας.

Εμείς δεν πρόκειται να αρνηθούμε κάθε βοήθεια από όπου και αν προέρχεται και ευχαριστούμε αυτούς που μας συμπαραστέκονται. Δε βλέπω πώς αλλιώς θα μπορούσε να συντηρηθεί ένας πολιτιστικός σύλλογος.

Η κριτική είναι καλή όταν δεν είναι στείρα. Μάλλον κινήστε μακριά από τη Ν. Κρήνη και ενημερώνεστε μονόπλευρα.

Οι τοποθετήσεις εμάς, τουλάχιστον, μας προσβάλλουν και φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύετε ότι θα πετύχετε με το άρθρο σας.

Εμένα προσωπικά μου δημιούργησαν αγανάκτηση και δυσφορία. Οι ταμπέλες μπορεί εύκολα να τοποθετούνται ακόμα και σήμερα, αλλά ευτυχώς οι εποχές αλλάζουν και οι πολιτικές τέτοιου είδους δεν αγγίζουν κανέναν γιατί ανήκουν στο παρελθόν σε μια εποχή ξεπερασμένη.

Οι φορείς της συνοικίας μας σήμερα είναι ενωμένοι όσο ποτέ άλλοτε και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να μας χειραγωγήσει. Τα παιδιά μας έχουν τελειώσει πανεπιστήμια, τα συμβουλευόμαστε και αποφασίσαμε να διαχειριζόμαστε τα του τόπου μας από κοινού με μία φωνή, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Έχουμε άποψη για περιβαλλοντικά θέματα, για θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και την παιδεία, για θέματα που αφορούν έργα υποδομής και τα επισημαίνουμε στην δημοτική αρχή, αλλά πάνω από όλα είμαστε πολιτιστικός σύλλογος και επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε θέματα πολιτισμού σύμφωνα με το καταστατικό μας.

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://pankrinia.blogspot.com για να σχηματίσετε σφαιρική άποψη και αντί της κριτικής περιμένουμε τη βοήθειά σας την οποία άλλωστε έχουμε ζητήσει με ανοικτή επιστολή από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Φιλικά,

Τσαμπαρλής Παναγιώτης.



Απάντηση του Σάββα Δημητριάδη στον κ. Παναγιώτη Τσαμπαρλή πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών η « Αγία Παρασκευή»

Aγαπητέ κ. Τσαμπαρλή

Με αφορμή την επιστολή σας για το άρθρο μου στην εφημερίδα μας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» με τίτλο «οι σύλλογοι της Ν. Κρήνης- η παρέμβαση και η προσφορά τους» οφείλω να σας απαντήσω και να δημοσιοποιήσω το διάλογο ώστε οι συμπολίτες μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ο διάλογος ίσως σας βοηθήσει να σας μάθει ή Καλαμαριά κι εσάς και τις απόψεις σας και να γίνεται ευρύτερα γνωστός πέρα από τα στενά όρια της συνοικίας και της γειτονιάς.

Το γεγονός ότι στείλατε επιστολή στην εφημερίδα μας αποτελεί θετικό γεγονός στις επιδιώξεις και τους σκοπούς μας που είναι ο δημόσιος διάλογος, η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πόλη μας και ιδιαίτερα οι συνοικίες της.

Δείγματα αυτών των επιδιώξεων και σκοπών έχει δώσει τόσο η εφημερίδα μας από την έκδοσή της και η παρουσία και συμμετοχή στα κοινά της Καλαμαριάς του προέδρου της Ανεξάρτητης Παρέμβασης Πολιτών Καλαμαριάς Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν).

Αγαπητέ κ. Τσαμπαρλή

Στην ουσία η επιστολή σας δεν απευθύνεται σε μένα και στην εφημερίδα μας, αλλά διαβάζοντας στο άρθρο τις αλήθειες και την πραγματικότητα νοιώσατε την ανάγκη να «απολογηθείτε» δεν γνωρίζω σε ποιους και να απαντήσετε για λογαριασμό τους,

Το περιεχόμενο της επιστολής σας και ή προσωπική σας « αγανάκτηση» επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα που περιγράφει το άρθρο για την Ν. Κρήνη.

Και επειδή εμείς μιλάμε με πολιτικό λόγο ευθέως χωρίς να χτυπάμε μια στο καρφί και μια στο πέταλο, στο άρθρο μας, κάνουμε κριτική στην πολιτική της διοίκησης του δήμου για τα κακώς κεμενα της συνοικίας.

Προς τι λοιπόν η «αγανάκτηση και δυσφορία» σας κ. Τσαμπαρλή; Μήπως με το άρθρο μου σας «ταύτισα» με την αντιπολίτευση και δεχθήκατε κριτική από την διοίκηση του δήμου;

Μήπως σας χαρακτήρισαν «πληροφοριοδότη» της εφημερίδας μας για τα προβλήματα της Ν. Κρήνης και μας στείλατε επιστολή με ουσιαστικούς αποδέκτες άλλους στους οποίους «απολογείστε»;

Το άρθρο μου περιγράφει τα πραγματικά προβλήματα της συνοικίας και εκφράζει την πολιτική μου θέση για τον ρόλο και την δραστηριότητα των συλλόγων γενικότερα.

Που βρήκατε κ. Τσαμπαρλή ότι σας κάνω στείρα κριτική, ότι θέλουμε να γίνεται «παράρτημα» μας, ότι θέλουμε να σας βάλουμε «ταμπέλες»;

Η ηγεσία του δήμου 25 χρόνια τώρα ακολουθεί αυτή την πολιτική των «ημετέρων, των παραρτημάτων, των προσωπικών εξυπηρετήσεων και των πελατειακών σχέσεων» και έχει εγκλωβίσει συλλόγους και συμπολίτες μας σ΄αυτή την ταχτική.

Μακριά από μας τέτοια πολιτική, εμείς αγωνιζόμαστε για τη συνεργασία για τα κοινά με όλους τους πολίτες για μια σύγχρονη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον, την καθαριότητα, τον πολιτισμό και την παράδοση, για μια άλλη ποιότητα ζωής, πιο ανθρώπινης, πιο προσιτής στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Φαίνεται ότι ούτε το πρόγραμμά μας διαβάσατε, ούτε τη διακήρυξη αρχών και πολύ περισσότερο δεν διαβάζετε την εφημερίδα μας.

Γιατί λοιπόν κ. Τσαμπαρλή πήρατε την ευθύνη και απαντάτε για όλους; Το άρθρο δεν αναφέρει ούτε το όνομά σας ούτε τις ιδιαίτερες δραστηριότητες του συλλόγου σας.

Και ενώ λέτε ότι ο σύλλoγό σας δεν έχει καμιά σχέση με την ΠΟΛΙΤΙΚΗ, η επιστολή σας είναι καθαρά πολιτική και υπερασπίζεται καθαρά μια πολιτική όντως ξεπερασμένη που ανήκει στο παρελθόν.

Επειδή με «συμβουλεύετε» να διασταυρώνω τις πληροφορίες μου και να μην ενημερώνομαι μονόπλευρα πριν γράψω, σας πληροφορώ αγαπητέ μου ότι εγώ δεν είμαι «επαγγελματίας δημοσιογράφος, ούτε έμμισθος υπάλληλος μιας παράταξης» που γράφει με πολιτικές σκοπιμότητες.

Είμαι στέλεχος της Ανεξάρτητης Παρέμβασης Πολιτών Καλαμαριάς, αγωνίζομαι για τα κοινά και τις πληροφορίες μου τις παίρνω περπατώντας, σε όλη την Καλαμαριά, στις γειτονιές και στα πεζοδρόμια όπου ζουν και αναπνέουν οι συνδημότες μας.

Η αναφορά σας ότι χαρακτηρίζω «πανηγύρι» την εκδήλωση μνήμης για τον μικρασιατικό Ελληνισμό το 1922 είναι εκ του πονηρού και αποσκοπεί στη δημιουργία αντιθέσεων με τους συμπολίτες μου στην Κρήνη.

Πουθενά στο άρθρο μου δεν αναφέρομαι σε εκδηλώσεις μνήμης.

Πως θα μπορούσα άλλωστε, όταν είμαι Ποντιακής καταγωγής και οι πρόγονοί μου θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων και του ξεριζωμού του ποντιακού Ελληνισμού από την Μ. Ασία. Να είστε πιο προσεκτικός κ. Τσαμπαρλή.

Αγαπητέ κ. Τσαμπαρλή

Σέβομαι τη θέση σας και τους όποιους αγώνες κάνετε όπως λέτε με το σύλλογό σας και νοιώθω ικανοποίηση που εκφράζετε τη θέση ότι οι φορείς της Κρήνης είναι ενωμένοι και δείχνουν αποφασισμένοι να διαχειριστούν τα του τόπου τους από κοινού, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Σας διαβεβαιώ ότι αυτή είναι και ή δική μας άποψη και επιδίωξη.

Θα ένοιωθα, όμως, μεγαλύτερη ικανοποίηση αν «αγανακτούσατε και προσβαλλόσασταν» με την μη επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν την Ν. Κρήνη και τους κατοίκους της .

Tέλος, αγαπητέ κ. Τσαμπαρλή επειδή στην επιστολή σας αναρωτιέστε αν είμαι Καλαμαριώτης να σας δώσω το βιογραφικό μου.

Είμαι ο Σάββας Δημητριάδης, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμαριά, κατοικώ στο κέντρο Μητρ. Χρύσανθου 19 55132 Καλαμαριά

Είμαι εργάτης – συνδικαλιστής με 25χρονη προσφορά στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού μας με παράλληλη δράση και προσφορά στα προβλήματα της Καλαμαριάς.

Ήμουν το 1982 υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλλαγή» του γιατρού Χρήστου Παραθυρά και το 2006 υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Παρέμβαση Πολιτών Καλαμαριάς- Όλοι για την Καλαμαριά» με επικεφαλής τον Βασίλη Ν. Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν).

Η εφημερίδα μας η «Παρέμβαση» και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεσή σας για παραπέρα δημόσιο και ανοιχτό διάλογο τόσο για τα προβλήματα της Ν. Κρήνης όσο και για πολιτικές θέσεις και προτάσεις για το καλό της πόλης μας και των κατοίκων της.

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας

Με εκτίμηση

Σάββας Δημητριάδης