Προβληματική χαρακτηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αλλά και της διοίκησης
«Στον αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία», το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών αρκετοί εκ των οποίων χρειάζεται να περιμένουν ακόμη και ενάμιση μήνα, προκειμένου να χειρουργηθούν.
Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το νοσοκομείο λειτουργεί πλέον μόλις με δύο αναισθησιολόγους πλήρους απασχόλησης, γεγονός που έχει οδηγήσει την πραγματοποίηση μόνο των έκτακτων περιστατικών.
«Μετά το 2003 δεν έχει γίνει στο νοσοκομείο μας καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τα τελευταία χρόνια απαξιώνεται το νοσοκομείο και αναρωτιόμαστε τους λόγους αυτής της κατάστασης», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία», Αλέκος Κωνσταντινίδης.
Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού διαπιστώνονται και στις χειρουργικές ειδικότητες, καθώς και στο Καρδιολογικό, Ουρολογικό και Μικροβιολογικό Τμήμα. Στο τελευταίο, μάλιστα, τα μηχανήματα βγαίνουν αρκετές φορές εκτός λειτουργίας καθώς μετρούν 25 χρόνια ζωής.
Ασθενοφόρα δεκαπενταετίας
Την ίδια ώρα, προβληματική είναι και η διακομιδή των ασθενών, καθώς τα δύο ασθενοφόρα του νοσοκομείου παρουσιάζουν συχνά μηχανολογικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να τίθενται σε αχρηστία. «Κάθε βδομάδα τα στέλνουμε για συντήρηση και φοβόμαστε μη μείνουν στο δρόμο με κανέναν ασθενή μέσα. Τα ασθενοφόρα είναι ηλικίας… 15 ετών κι έχουν συμπληρώσει 300.000 χιλιόμετρα. Χρειάζονται ανανέωση. Μεταφέρουμε ανθρώπους, όχι ζώα. Υπάρχουν περιπτώσεις, με βαριά τραυματίες από τροχαία, οι οποίοι, σε γενική εφημερία του «Παναγία», διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία», κατήγγειλε ο Παναγιώτης Φραγγίδης, μέλος δ.σ. Σωματείου Εργαζομένων.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου «Παναγία», Γιάννης Χατζηγιάννης, σημειώνοντας πως «σε λίγο δε θα είναι ασφαλής η λειτουργία του νοσοκομείου. Αλλωστε, μη βάζοντας χειρουργεία, δεν μπορούν να λειτουργήσουν κι οι άλλες κλινικές. Αυτήν τη στιγμή το νοσοκομείο λειτουργεί βάσει του πατριωτισμού των εργαζομένων».
Σε έγγραφο που απέστειλε η διοίκηση του ΙΚΑ ανέφερε αορίστως ότι θα προβεί σε προσλήψεις μόλις εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση από το υπουργείο Εργασίας.
Κινητοποίηση στο «Γ. Γεννηματάς»
Στο μεταξύ, χτες το πρωί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» απέκλεισαν για περίπου ένα τέταρτο την οδό Εθνικής Αμύνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. «Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για να μην περάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο του δημόσιου τομέα που αυξάνει δραματικά τα όρια ηλικίας, κυρίως για τις μητέρες ανηλίκων έως και 15 χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα Βόρειας Ελλάδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Πενθήμερη απεργία
Εξάλλου, σε πενθήμερη απεργία προχωρούν από τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, αντιτιθέμενοι στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τους γιατρούς, με το νομοσχέδιο επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας με τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου προγραμματίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.