Wednesday, June 3, 2009

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ





Tου Στέφανου Τσαϊλάκη*


Ναρκωτικά, μια λέξη που τα λέει όλα. Νάρκη συναισθημάτων, νάρκη συνειδήσεων, νάρκη προβλημάτων, νάρκη της ψυχής του νου και του σώματος.

Η νάρκη όμως, όπως πάντα, είναι προσωρινή κι’ όταν έρχεται το ξύπνημα, το οδυνηρό αυτό ξύπνημα τι γίνεται άραγε;
Έχει λυθεί κάποιο από τα προβλήματα που μας βασανίζουν;
Δυστυχώς απολύτως κανένα. Και στα τόσα προβλήματα της ψυχής και του νου, έρχεται να προστεθεί κι’ άλλο ένα αυτό του κορμιού. Πόνοι, παντού πόνοι, ρίγη διαπερνούν όλο το κορμί του ναρκομανούς, η θερμοκρασία ανεβοκατεβαίνει, το κορμί συσπάται από τους αφόρητους πόνους, πρέπει να βρει οπωσδήποτε τη δόση του για να ναρκώσει για άλλη μια φορά το πονεμένο του πια κορμί.
Και αυτό γίνεται συνέχεια. Οι φλέβες του έχουν πια διαλυθεί, χάνει συνεχώς βάρος, νιώθει εξάντληση. Τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν καταστραφεί, σιγά-σιγά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του σωστά, έχει παραισθήσεις και αλλάζει συνεχώς συμπεριφορά, τη μια μπορεί να είναι ήρεμος και ευγενικός και την άλλη νευρικός και πολύ επιθετικός. Το μυαλό του γυρίζει μόνιμα γύρω από τη ναρκωτική ουσία, πώς θα την προμηθευτεί, που θα βρει τον έμπορο, που θα βρει τα χρήματα για να τη πάρει. Μια διαρκής πάλη μεταξύ ζωής και θανάτου που οδηγεί βέβαια με σιγουριά στο δεύτερο.

Η λύση λοιπόν είναι μια, να μην πέσει κανείς στα ναρκωτικά κι’ αυτό θα γίνει μόνο αν ο άνθρωπος καταφέρει να φτιάξει ισχυρή προσωπικότητα, που θα μπορεί να διακρίνει πάντα τους κινδύνους και να τους αποφεύγει, που να προσπαθεί να δίνει λύση στα προβλήματα που θα του παρουσιάζονται, με αγώνα και όχι με νάρκη, που θα προσπαθεί να δίνει λύσεις σίγουρες, μόνιμες και όχι εύκολες και προσωρινές.

Σ’ αυτό το χτίσιμο βέβαια της ισχυρής προσωπικότητας, του ισορροπημένου νου και της ψυχής, το βασικό ρόλο όπως πάντα παίζει η οικογένεια. Αυτή θα οπλίσει το παιδί από μικρό με πίστη στον εαυτό του και θα το μάθει να πατάει γερά στα πόδια του.
Ο ρόλος λοιπόν της πολιτείας είναι να σταθεί αρωγός στην οικογένεια, σ’ αυτήν της τη προσπάθεια βοηθώντας την με συνεχή ενημέρωση για το πώς μπορεί να σταθεί δίπλα στο μικρό παιδί και να το βοηθήσει στη σωστή ψυχική του ανάπτυξη. Εκεί βρίσκεται η λύση του προβλήματος, γιατί προβλήματα θα καλούμαστε πάντα να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας και αλλοίμονο αν ψάχνουμε μέσα από τα ναρκωτικά να τα λύσουμε.


* Ο Στέφανος Τσαϊλάκης είναι μέλος της νεολαίας της Ανεξάρτητης Παρέμβασης Πολιτών Καλαμαριάς

Ypoloipo