Monday, October 8, 2007

O ΕΧΩΝ ΩΤΑ…


Αλλού… άλλα γίνονται…

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΡΟΥΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗ «ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΥΣΙΑ» ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ…

Με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των περιοίκων της Μουρουζηδών (που απειλείται άμεσα με οικοπεδοποίηση, λόγω του υπέρμετρου ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Δήμος Καλαμαριάς από την εποχή του «καταπράσινου» Λαζαρίδη, μέχρι σήμερα), όπου, ως συνήθως, «καταγγελίες κάναμε, αλλά προτάσεις δεν είχαμε…»…
...Δημοσιεύομαι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή συνδημότισσάς μας, δασικού το επάγγελμα,
τα στοιχεία της οποίας υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας μας.

Διαβάζοντας την επιστολή θα διαπιστώσετε ότι οι προτάσεις της παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από πρακτικής, όσο και από επιστημονικής πλευράς.

Οι προτάσεις αυτές ενσωματώθηκαν στο περιβαλλοντικό πρόγραμμά της παράταξής μας που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επομένη κιόλας των εκλογών της 16ης Οκτωβρίου 2010.

Καλό θα ήταν, όμως, και οι συνδημότες μας που ενδιαφέρονται άμεσα για την τύχη του μόνου ίσως ελεύθερου χώρου στο κέντρο της Καλαμαριάς, να μην περιορίζονται απλά και μόνο σε διαμαρτυρίες και καταγγελίες που απευθύνονται σε «ώτα μη ακουόντων», αλλά μαζί με τις διαμαρτυρίες τους να προβαίνουν σε προτάσεις και υποδείξεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την «καθεύδουσα υπό μανδραγόρα» διοίκηση, θα την εκθέσουν, θα την «ξεγυμνώσουν», αναγκάζοντάς την έτσι, εκ των πραγμάτων, να συνεργαστεί και έστω και αργά να αγωνιστεί για τη «σωτηρία» ενός από τους λιγοστούς εναπομείναντες πνεύμονες στην πόλη μας.

Όσον αφορά στη «δυναμική κινητοποίηση» της δημοτικής παράταξης «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ», που παρά την έκκλησή μας για ομαδική παρουσία και άσκηση ουσιαστικής πίεσης του συνόλου της αντιπολίτευσης, προτίμησε, υπό καθοδήγηση μάλιστα, το συνηθισμένο μοναχικό δρόμο της ανέξοδης διαμαρτυρίας που κάθε άλλο παρά ωφελεί στη λύση του προβλήματος, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, ΚΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ, ΟΤΑΝ, ΟΜΩΣ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΘΟΥΝ ΩΣ «ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΠΕΛΩΜΑΤΟΣ» ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΑΣ.

Ρίξτε κι εσείς μια ματιά στην επιστολή, κύριοι της διοίκησης ίσως κάτι ωφεληθείτε…
Ίσως κάτι μάθετε…
Ίσως, επιτέλους, κατανοήσετε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς είναι κι αυτός ένας Ευρωπαϊκός Δήμος που δικαιούται να απολαμβάνει της οικονομικής στήριξης που προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ… Εκτός και αν, ως υπό κομματική κηδεμονία παράταξη, έχετε παραμείνει στο δόγμα «ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ…»

( Εννέα ολόκληρα χρόνια ο Δήμος Καλαμαριάς δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ από την Ε.Ε.!!!)

Η επιστολή της συνδημότισσάς μας:


Καλημέρα σας κ. Τριανταφυλλίδη

Μεγάλη απογοήτευση μου προκαλεί το κατάντημα της αγαπημένης μου Καλαμαριάς, αλλά δεν έχω σκοπό να γκρινιάξω, να κλαφτώ ή να κατηγορήσω τον ιθύνοντα ή όποιον άλλον, έννοιες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της εποχής μας.

Τα δάση κάηκαν, τα νερά μολύνθηκαν και τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας μέσα στον άρρωστο αέρα, πάνω από τα τσιμεντένια κλουβιά μας.
Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η ζοφερή εικόνα της γκρίζας καθημερινότητας μας;
Να μερικές προτάσεις , όχι ουτοπιστικές αλλά εν δυνάμει πραγματοποιήσιμες και με προσπάθεια εφαρμόσιμες στον Δήμο μας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει βγάλει ένα link που οδηγεί στο LIFE + της Ε.Ε. της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και αφορά σε ένα ταμείο που χρηματοδοτεί έργα επίδειξης και καινοτομίας για την Βιοποικιλότητα, την Πολιτική και Περιβάλλον και το Περιβάλλον και την Επικοινωνία. Χρηματοδοτεί το 50% των δαπανών των επιλεγμένων έργων. Το Life+ έχει τέλος προθεσμίας τον 11/2007, για την αποστολή προτάσεων στο ΥΠΕΧΩΔΕ που λειτουργεί ως μεσάζων. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα μπορεί να γίνει μια πρόταση που να αφορά τον Δήμο, για παράδειγμα "Δημιουργία οικολογικού πάρκου για την διατήρηση των αστικών πτηνών στο Στρατόπεδο Κόδρα" .
Ο τίτλος προσεγγίζει τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το
liFE ενώ συνάμα εξυπηρετεί τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση χαρίζοντας όνομα και υστεροφημία αφού ένα έργο όπως η ανάδειξη του Κόδρα θα αποτελούσε στολίδι του Δήμου.

Υπάρχει ένα άλλο ταμείο το CIP, πάλι της ΕΕ που χρηματοδοτεί έργα για μείωση των απωλειών ενέργειας… Βέβαια αυτήν την πρόσκληση δεν την προλαβαίνει κανείς γιατί λήγει 28/09/07, αλλά σε τουλάχιστον ένα χρόνο θα βγει νέα.

Αυτό το ταμείο μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα όπως "Δημιουργία πράσινων στεγών στα Δημοτικά κτίρια", κοινώς ταρατσόκηπους, που θα ομορφαίνουν και θα ενισχύσουν την οικονομία της πόλης, καθώς βοηθούν στην μείωση οικιακών καυσίμων αφού λειτουργούν ως μονωτές για τα κτίρια και επιπλέον ελκύουν επισκέπτες καλλωπιστικού ενδιαφέροντος.

Υπάρχουν και αλλά μέσα όπως το ΕΕΑGRANTS , με χρηματοδότες την Νορβηγία, το Λιχνενστάιν που χρηματοδοτούν έργα όπως ανάδειξη αστικών χώρων. Με παράδειγμα την Μουρουζηδών που αποτελεί τέλεια τοποθεσία για δημιουργία χώρου ανάπαυσης και πρασίνου με βιοκλιματικές ιδιότητες.
Βιοκλιματικό είναι το πάρκο που περικλείεται από κτίρια και έχει δρόμους που οδηγούν σε αυτό. Με την σωστή διάταξη και τοποθέτηση φυτών μπορεί στην περιοχή να δημιουργηθούν συνθήκες φυσικού δροσισμού, μείωσης ηχητικών οχλήσεων , βελτίωσης του μικροκλίματος, κ.α.

Υπάρχουν, τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα) από το ΥΠΟΙΟ με μίσθωση των έργων σε ιδιώτες ώσπου να γίνει απόσβεση του κόστους του έργου.
Υπάρχει ο Θησέας, που δεν ξέρω τι τα κάνει η αυτοδιοίκηση τα κονδύλια;
Υπάρχει το ΕΝΡΙ πρώην ΙΝΤΕ
RREG, τα νέα διαρθρωτικά ταμεία 2007-2013 για την Περιφέρεια της Κεν. Μακεδονία.
Για του λόγου του αληθές επισυνάπτω έκθεση χρησιμότητας των δένδρων εντός του αστικού κλοιού.


«Ο έχων ώτα, ακούειν ακουέτω…»

Παρέμβαση