Saturday, October 13, 2007

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ»



IΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Δεν είμαστε αυτό που νομίζετε. Ένα ακόμη κόμμα, μια παράταξη, ένας μηχανισμός παραγωγής πολιτικής, ένα κίνημα που βγήκε από την κολυμπήθρα του Σιλωάμ, φωνάζοντας «απεταξάμην τον διάβολο».

Είμαστε σαν όλους τους πολίτες με όλα τα χαρακτηριστικά, αρνητικά ή θετικά που κουβαλάν οι άνθρωποι στη διαδρομή τους φτιάχνοντας τον κοινωνικό ιστό που ζούμε.

Δεν ερχόμαστε από το πουθενά, είμαστε «παιδιά» της εργασίας, των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, των τοπικών κινημάτων, της νέας γενιάς. Είμαστε «παιδιά» του καναπέ και των «κοινωνικών σχολίων», της πειθαρχίας και της διαμαρτυρίας, της τάξης και της αταξίας, «παιδιά» του «ξερόλα» και του «ωχαδερφισμού», είμαστε κατ’ εικόνα και ομοίωση σαν όλους τους ανθρώπους που ζουν και αναπνέουν στην Πόλη μας.

Ο τρόμος μπροστά στην απάθεια, την ανυπαρξία, την παράδοση άνευ όρων σ’ ένα κόσμο που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, στην παρακμή και στο θάνατο, μας καλεί να αντισταθούμε. Έτσι αυθόρμητα και αυτενεργά μέσα από κουβέντες, αυτοκριτική και κριτική σκέψη, δημιουργήθηκε ο «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ».

Βγαίνουμε από την «ψυχοπαθολογία», την κατ’ εξοχήν ασθένεια αλλοτρίωσης και διχασμού του ανθρώπου.

Δε θέλουμε την τυφλή υπακοή και υποταγή σ’ ένα κόσμο που αδιάκοπα υποβαθμίζεται. Με την αφύπνιση, την επικοινωνία, το κριτικό πνεύμα, ανακτούμε την αξιοπρέπειά μας. Απορρίπτουμε τα αυτοματοποιημένα πρότυπα συμπεριφοράς.

Είμαστε, ενάντια στη σταύρωση της ζωής και την εξύμνηση της ανυπαρξίας. Απορρίπτουμε κάθε μυθοπλασία για τη ζωή. Θέλουμε να δίνουμε ορθολογικές εξηγήσεις, πειστικές για την κοινωνία και τον κόσμο. Νοιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε ως άνθρωποι, ως πολίτες, να αντιδράσουμε ήρεμα, με κριτική σκέψη και γνώση σ’ όλες τις επιταγές και υποδείξεις που φόρτωσε το σύστημα στην κοινωνία και τους ανθρώπους.

Είμαστε ενάντια σε κάθε δραστηριότητα, που επιβαρύνει την υγεία του πλανήτη.

Αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και βιώσιμο, οικουμενικό κόσμο και επιδιώκουμε γι’ αυτό, τον σύνδεσμο ανάμεσα, σε ’μας, τους άλλους, με όλους, την κοινωνία, τα φυτά, τα ζώα, τον πλανήτη, το σύμπαν.

Αγωνιζόμαστε ενάντια, στους κρατούντες, την εξουσία, που προσπαθούν να καταστήσουν τη νέα γενιά «μπουλούκι» και να παραδώσουν τις ευαίσθητες νεανικές ηλικίες, βορά στον κρετινισμό, την κενολογία και το life style.

Ζούμε σε μια κοινωνία, τα αντανακλαστικά της οποίας έχουν αμβλυνθεί προ πολλού και οι παρεμβατικές της πρωτοβουλίες σε προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο είναι ελάχιστες.

Κυριαρχεί ο κυνισμός, η πολιτική και πνευματική απάθεια, η υποτίμηση και απαξίωση του συλλογικού συμφέροντος και των δημοκρατικών θεσμών.

Επικρατεί η «διαφήμιση», ο «ξύλινος λόγος», ή «χορηγία», αναδεικνύεται ο κομματισμός και οι μηχανισμοί εξουσίας. Όχι για την επικράτηση του κοινού αγαθού, αλλά για χάρη μιας κοινωνίας πολιτών, ως άθροισμα ατομικών συμφερόντων και ιδιωτικών διαδρομών.

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ δε δημιουργήθηκε για να γίνει κίνημα διαμαρτυρίας και καταγγελίας.

Δεν θέλουμε να είμαστε στη γωνιά «μικροί» και «καθαρούτσικοι» με «παιδικές ασθένειες» καταγγέλλοντας, όλους τους άλλους, εκτός από τον εαυτό μας.

Βαρεθήκαμε να «ζητάμε» ήθος, διαφάνεια, θυσίες, συμμετοχή από όλους τους άλλους κι εμείς στο διά ταύτα να «στρίβειν δια του αρραβώνος».

Δεν μένουμε στις διαπιστώσεις, δεν περιοριζόμαστε στη γκρίνια.

Έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης ίσο με τους «πολιτικούς» την εξουσία, τους τοπικούς «άρχοντες» για όλα τα κακώς κείμενα της κοινωνίας που φτιάξαμε.

Με την αφύπνιση, την επικοινωνία, τη λογική, το κριτικό πνεύμα, βάζουμε το πραγματικό μελλοντικό καθήκον:

Να βγούμε όλοι μας από την εσωστρέφεια και την αδράνεια και να δημιουργήσουμε, τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ να λειτουργήσει με ειλικρίνεια και προσφορά για τις ίδιες τις ανάγκες της.

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία, τους πολίτες, με καθαρό πολιτικό λόγο, χωρίς φανφάρες και φόρμες του παρελθόντος, έξω από τη λογική των μηχανισμών και των στενών ορίων των κομμάτων.

Επικοινωνούμε, μελετάμε, προτείνουμε, ακούμε, «μαλώνουμε», αυτοσαρκαζόμαστε, λειτουργούμε με κριτική και αυτοκριτική σκέψη απέναντι στην κοινωνία και τους ανθρώπους.

Πιστεύουμε ότι ο Άνθρωπος είναι «το μέτρο όλων των πραγμάτων».

Όλη η ανάπτυξη της κοινωνίας, από την οικονομία μέχρι τον πνευματικό και πολιτιστικό τομέα, αποβλέπει στην ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου, στην ολόπλευρη ανάπτυξή του.

Όλα αυτά γίνονται με την εργασία, τη δημιουργικότητα και την ενεργητικότητα των ίδιων των ανθρώπων.

Πιστεύουμε σε μια κοινωνία, στην οποία πάνω απ’ όλα εκτιμιούνται και ανταμείβονται επάξια, υλικά και ηθικά, οι ικανότητες του ανθρώπου, η αποδοτική του εργασία, η επιδεξιότητα και το ταλέντο του. Μια κοινωνία πλούσια από υλική και πνευματική άποψη, ζωής του ανθρώπου της εργασίας που απορρίπτει τον καταναλωτισμό, την πνευματική φτώχεια, και το πολιτιστικό κενό.

Πιστεύουμε σε μια κοινωνία με πραγματική οικολογική ευαισθησία, που θα είναι γεμάτη φροντίδα, λογική στάση απέναντι στο Περιβάλλον, στις φυσικές συνθήκες διαβίωσης και παραγωγικής δραστηριότητας των ανθρώπων, στη διαφύλαξη και επαύξηση του φυσικού πλούτου.

Πιστεύουμε στην κοινωνία των πολιτών, σ’ ένα σύστημα εξουσίας που θα εξασφαλίζεται, η πλήρης δυνατότητα έκφρασης των αναγκών όλων των ανθρώπων, η πλήρης συμμετοχής τους στη διεύθυνση των κοινωνικών διαδικασιών. Μια κοινωνία που θα παρέχει εγγυήσεις στις ζωτικές ανάγκες των ανθρώπων στη δουλειά, την υγεία, την παιδεία, την κατοικία, την κοινωνική ασφάλιση.

Είμαστε ενάντια σε ρατσιστικές, εθνικιστικές και σοβινιστικές προκαταλήψεις, επιδιώκουμε την ειρήνη στον κόσμο, την κοινή δράση και συνεργασία με όλους τους λαούς.

Συνεργαζόμαστε με όλους, κόμματα, παρατάξεις, κινήματα, συλλόγους, οργανώσεις, για το καλό της κοινωνίας και του ανθρώπου.

Σεβόμαστε την άλλη άποψη, ιδέες και προτάσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται και είμαστε έτοιμοι να τις κουβεντιάσουμε.

Δεν σεβόμαστε καθόλου δόγματα, ιδεοληψίες, «καθοδήγηση» παλιού και νέου τύπου.

Μιλάμε και παρεμβαίνουμε μόνο όταν έχουμε να πούμε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Δεν απολογούμαστε για κανέναν, ούτε μιλάμε αντ’ αυτού. Εκφράζουμε τις απόψεις μας και προσδοκούμε να εκφράσουμε τους πολίτες που έχουν διαρκή ευαισθησία για τα προβλήματα της κοινωνίας.

Δεν έχουμε γραφεία, καταστατικά, αρχηγούς, καταθέτουμε τις ιδέες και τις προτάσεις μας σε ανοιχτό διάλογο με όλους τους πολίτες.

Το στέκι μας είναι κινούμενο, μπορεί ο καθένας να μας βρει στην εργασία μας , στα καφέ, στον πεζόδρομο, στις γειτονιές της Καλαμαριάς, όπου ζουν και αναπνέουν οι συμπολίτες μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Υπεύθυνος για το συμβάν με βάση την Ιδρυτική Πράξη
ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Τηλ. Επικοινωνίας: 6973 998.989 2310 457.478 2310458893