Tuesday, May 22, 2007

ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Το σημαντικότερο στοιχείο της πολιτιστικής φυσιογνωμίας και πορείας του Ελληνισμού είναι η καθιέρωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου είναι η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
Οι αρχαίες ελληνικές πόλις- κράτη, μέσα από μια εξελικτική διαδικασία κοινωνικών και πολιτικών μετασχηματισμών, που έγιναν με ειρηνικό τρόπο έφτασαν στ μεγάλη αυτή κατάκτηση, την οποία κληροδότησαν στην ανθρωπότητα κι πάνω στην οποία στηρίζεται ο σύγχρονος πολιτισμός. Στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος, η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά διασφάλισε και κατοχύρωσε τα δικαιώματά τους, εμποδίζοντας τον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες, εξασφάλισε την κοινωνική γαλήνη και συνέβαλε στην ατομική και συλλογική πρόοδο.
Τα αγαθά τη συμμετοχικής δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλα, ώστε ο πατέρας της ιστορίας, ο Ηρόδοτος, γράφοντας για τη ραγδαία αύξηση της δύναμης των Αθηνών, κατά την εποχή των περσικών πολέμων, λίγες δεκαετίες μετά την κατάλυση της τυραννίδας των Πεισιστρατιδών, την απέδιδε στην «ισηγορία», δηλαδή στην ισότητα λόγου όλων των πολιτών, στο δικαίωμά τους να συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στη λήψη αποφάσεων, σε τελευταία ανάλυση στο δημοκρατικό τους πολίτευμα, που έκαμε την πόλη πρώτη δύναμη της Ελλάδας.
Αλλά και ο μεγαλύτερος ιστορικός της αρχαιότητας, ο Θουκυδίδης, στον περίφημο «Επιτάφιό» του, που αποτελεί ύμνο στην Αθηναϊκή δημοκρατία, υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, που είναι τόσο σπουδαία, ώστε , σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, όποιος δεν συμμετέχει στη δημόσια ζωή δεν είναι φιλήσυχος αλλά άχρηστος, με λίγα λόγια βάρος για την πόλη. Αυτή η κληρονομιά της συμμετοχής στα κοινά λειτούργησε στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, με το θεσμό των κοινοτήτων, μέσα στα πλαίσια που είχαν δημιουργηθεί από την τουρκική κατάκτηση.
Με τον κοινοτικό θεσμό, που ήταν στηριγμένος στην άμεση συμμετοχή των μελών της κοινότητας στα κοινοτικά ζητήματα δίνονταν λύσεις στα κοινά προβλήματα, ενώ, παράλληλα συντηρήθηκε, με το θεσμό αυτό, η εθνική ταυτότητα των υπόδουλων Ελλήνων, όπως αυτή εκφράζεται με τα ήθη, τα έθιμα, την εκπαίδευση, τη θρησκεία και γενικά με την παράδοση το λαού μας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σύνθετη οργάνωση και πολυπλοκότητα της κοινωνίας, τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αστική ζωή απαιτούνται παρεμβάσεις για το περιβάλλον, την ανάπτυξη, τον, και την ποιότητα ζωής γενικά.Για την Καλαμαριά μια από τις ωραιότερες γωνιές της Ελλάδας είμαστε υποχρεωμένοι οι γηγενείς Καλαμαριώτες αλλά και αυτοί που επέλεξαν να ζήσουν στην περιοχή αυτή να κινητοποιηθούμε, να αναδείξουμε τα προβλήματα και με τις προτάσεις μας να βοηθήσουμε στην βελτίωση και της εικόνας της πόλης αλλά και της ποιότητας ζωής.
Μέσα από την κίνηση «Όλοι για την Καλαμαριά» θα βρούμε την υποστήριξη αλλά και τους δρόμους για την υλοποίηση των οραμάτων που έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας.

Σπύρος Χόρτης
Καλαμαριά

No comments: