Tuesday, May 22, 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ Ι.Ο.Μ.

«Τα εν Οίκω και τα εν Δήμω. Ο ιδιωτικός χώρος στην εποχή της πληροφορίας»

Ζάππειο Μέγαρο, Δευτέρα 23 Απριλίου 2007.

Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση και την προάσπιση της προσωπικότητας; Πού τελειώνει το δημόσιο συμφέρον και που ξεκινάει η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των ατόμων;
Πώς μπορεί να καλύπτονται θέματα του δημόσιου χώρου με το μανδύα του ιδιωτικού;

Στην εποχή της πληροφορίας και της «ενημερω-διασκέδασης» (infotainment) η έννοια του ιδιωτικού χώρου είναι εύθραυστη και ασαφής και, περισσότερο από ποτέ, χρήζει ορισμού και προστασίας.
Βασικό στόχο της ημερίδας του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων με θέμα «Τα εν Οίκω και τα εν Δήμω – Ο ιδιωτικός χωρος στην εποχή της πληροφοριας», Δευτέρα 23 Απριλίου 2007, Ζάππειο Μέγαρο, αποτελεί η διερεύνηση των ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο αλλά και η έναρξη ενός προβληματισμού για όλους τους εμπλεκόμενους.
Στην πρώτη ενότητα θα αναλυθεί η σημασία της «ιδιωτείας», δηλαδή του ιδιωτικού βίου. Ομιλητές θα είναι οι καθηγητές κ.κ. Γιώργος Κασιμάτης, Διευθυντής Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών, Ιωάννης Καράκωστας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Τμήματος Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, Πρόεδρος Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, Frederic Antoine, Université Catholigue de Louvain.

Η δεύτερη ενότητα θα προσεγγίσει θέματα εποπτείας και ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς. Οι κ.κ. Ιωάννης Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, Μέλος Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ως εκπρόσωποι αρμόδιων εποπτικών αρχών, καθώς, επίσης, οι κ.κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και Δημήτρης Τρίμης, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, θα αναπτύξουν το ρόλο και τη σημασία των εποπτικών αρχών στο σεβασμό και της προστασία του ιδιωτικού βίου.
Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση και την προάσπιση της προσωπικότητας;
Στην τρίτη ενότητα εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου καθώς και καταξιωμένοι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, θα αναλύσουν και θα διερευνήσουν την «πρακτική των ΜΜΕ», εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να προβάλλεται ο ιδιωτικός βίος. Ομιλητές θα είναι οι: κ. Απόστολος Κακλαμάνης, τ. Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, κα Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Ν.Δ., κα Λιάνα Κανέλλη, Βουλευτής ΚΚΕ, κ. Γιάννης Μιχελάκης, Γενικός Διευθυντής & Ενημέρωσης ΑΝΤ1, κ. Νίκος Χατζηνικολάου, Δημοσιογράφος ALTER, κ. Χάρρυ Κλυνν, Ηθοποιός.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό.

No comments: