Monday, November 23, 2009

Φωτοβολταϊκή Τεχνολογία



Σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας αλλά και έντονης ανησυχίας για τα περιβαλλοντικά ζητήματα τα συστήματα εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Tα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) αποτελούν την πλέον προσιτή διάταξη εκμετάλλευσης ΑΠΕ μετατρέποντας την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ενεργειακή αλλά και την χρηματοοικονομική της πολιτική υποστηρίζει έμπρακτα την εφαρμογή τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα επιδοτώντας αυτές τις επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, και στην χώρα μας η επιδότηση σε μια τέτοια επένδυση μπορεί να φτάσει το 40%. Η εξασφαλισμένη πώληση της παραγόμενης ενέργειας από τα Φ/Β συστήματα στη ΔΕΗ για διάστημα μέχρι και εικοσιπέντε (25) ετών επιτυγχάνει περαιτέρω διασφάλιση της επένδυσης.

Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρισμό χωρίς να μεσολαβούν κινούμενα μέρη ούτε να παράγονται εκπομπές ρύπων. Εάν επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής της, η φωτοβολταϊκή ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε ανταγωνιστική πηγή ενέργειας. Θα συμβάλει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος που απειλεί τον πλανήτη μας και θα βελτιώσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά απαιτούνται ήδη από σήμερα συνεχείς επενδύσεις στη σχετική έρευνα και ανάπτυξη.

Τα πλεονεκτήματα των Φ/Β συστημάτων:
- Υψηλή Αξιοπιστία – μεγάλη διάρκεια ζωής: Η αρχική τους κατασκευή ήταν για χρήση στο διάστημα όπου οι επισκευές είναι δαπανηρές έως ακατόρθωτες. Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες σήμερα τροφοδοτούν με ρεύμα σχεδόν όλους τους δορυφόρους.
- Μηδενικό κόστος λειτουργίας: Χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να παράγουν ηλεκτρισμό. Δεν καταναλώνουν πρώτες ύλες.
- Δεν απαιτείται συντήρηση: Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα δεν έχουν κινούμενα μέρη έτσι δεν χρειάζονται καθόλου συντήρηση κατά την λειτουργία τους.
- Δεν μολύνουν το περιβάλλον: Δεν παράγουν υποπροϊόντα ούτε χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν. Επίσης δεν προκαλούν ηχορύπανση αφού η λειτουργία τους είναι εντελώς αθόρυβη. Επίσης κατασκευάζονται από ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, αλουμίνιο, πυρίτιο ) συνεπώς είναι περιβαλλοντικά καθαρά.
- Ευελιξία: Τα φωτοβολταϊκά συστήματα τοποθετούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις σε ενέργεια. Σε περίπτωση που οι ανάγκες αυξηθούν πολύ εύκολα το σύστημα αναβαθμίζεται για να καλύψει ενεργειακά την νέα ζήτηση.
- Αυτονομία: Παρέχουν πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Έτσι μπορούν να τοποθετηθούν σε δύσβατες περιοχές, σε πλωτές εξέδρες και γενικά όπου το δίκτυο της ΔΕΗ είναι οικονομικά ασύμφορο να φτάσει.

Ypoloipo