Wednesday, November 18, 2009

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ... ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ...

Η κατάχρηση ουσιών εξάρτησης παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση με παράλληλη τη μείωση της ηλικίας των ατόμων που καταφεύγουν σ' αυτές τις ουσίες. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του πολυπλοκότατου φαινομένου της εξάρτησης, ώστε να υπάρξει ανασταλτικότητα στην εξάπλωση και εξέλιξη της, φαίνεται η ανάγκη για συντονισμό και αποτελεσματικότητα των ενεργειών από την οικογένεια, το σχολείο, τον Δήμο, την πολιτική, θρησκευτική εξουσία
Ως απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών και της τοξικοεξάρτησης η ελληνική πολιτεία δημιούργησε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών προκειμένου να αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο η πολιτική κατά των ναρκωτικών. Τα Κέντρα Πρόληψης, περίπου 75 σε όλη τη χώρα, με το έργο τους στην κοινότητα, αποτελούν τους φορείς ψυχοκοινωνικής ενίσχυσης και στήριξης, πρωτίστως του ρόλου των γονέων και του έργου των εκπαιδευτικών Οι Μονάδες Χορήγησης Υποκαταστάτων από την άλλη συμβάλουν στη μείωση της βλάβης των τοξικοεξερτημένων και βοηθούν να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία.
Με αφορμή το οξύτατο πρόβλημα των ναρκωτικών που όσο πάει γιγαντώνεται στην πόλη μας επισκεφτήκαμε το επίσημο ιστοτόπο του Δήμου Καλαμαριάς για να αντλήσουμε πληροφορίες για το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «ΕΛΠΙΔΑ»

Μεταφέρουμε όλα όσα υπάρχουν στην σχετική ανάρτηση όντας βέβαιοι για την κι εσείς θα εισπράξετε την ίδια απογοήτευση που κι εμείς εισπράξαμε!

Το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1998 στο πλαίσιο της Εθνικής Πολιτικής για την Πρόληψη της τοξικοεξάρτησης. Στηρίζεται από τον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) οικονομικά και επιστημονικά. Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της οποίας μέλη είναι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης α' & β΄ βαθμού, αλλά και κοινωνικοί φορείς. Έχει έδρα το Δήμο Καλαμαριάς και δραστηριοποιείται στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Κύριος σκοπός του Κέντρου Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» είναι η πρόληψη της τοξικοεξάρτησης - ιδιαίτερα των νέων - και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας των κατοίκων της περιοχής. Εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης σε γονείς, νέους, εκπαιδευτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες. Συμμετέχει σε δίκτυα και εμπλέκει εθελοντές για να στείλει μηνύματα πρόληψης στην τοπική κοινωνία. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες : ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Στη συνέχεια επισκευτήκαμε την ιστοσελίδα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» (http://www.kpelpida.gr/) για να διαπιστώσουμε ότι OYTE EKEI ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ βοηθηθούν τα νεαρά κυρίως άτομα που ….
Η παράταξή μας θεωρεί την ανάγκη δημιουργίας Δημοτικού Συμβουλευτικού Κέντρου που θα απευθύνεται στις οικογένειες των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης ουσιών, στην πόλη της Καλαμαριάς και ακόμη, να υπάρχει η δυνατότητα παροχής ενημέρωσης και κινητοποίησης των ίδιων των εξαρτημένων ατόμων ώστε να απευθυνθούν άμεσα σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης για βοήθεια.
Επιπλέον στόχος είναι η γενικότερη ενημέρωση των πολιτών για θέματα που αφορούν τη χρήση ουσιών και την εξάρτηση , καθώς και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνικές οργανώσεις.

Σημάδια που φανερώνουν ότι το παιδί σας μπορεί να κάνει χρήση ουσιών

Γενικά
Όταν τα παιδιά αρχίζουν τη χρήση ουσιών, συχνά εκδηλώνουν σημάδια για τα οποία οι γονείς πρέπει να έχουν το νου τους. Δυστυχώς, πολλοί γονείς συχνά παραβλέπουν αυτά τα σημάδια θεωρώντας τα ως φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά και κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνουν ότι το παιδί τους έχει μπλέξει με τα ναρκωτικά.

Πώς λοιπόν εσείς, σαν γονιός, μπορείτε να σιγουρευτείτε για τον αν έχει πέσει στα ναρκωτικά το παιδί σας ή όχι; Δεν υπάρχει απλή απάντηση σ' αυτή την ερώτηση, ο καλύτερος όμως τρόπος είναι να μάθετε το παιδί σας και να καταλάβετε ότι όπως όλα τα παιδιά έτσι κι αυτό θα εκτεθεί κάποια στιγμή στα ναρκωτικά .

Ο γονιός που λέει "το δικό μου παιδί, ποτέ", είναι εκείνος ακριβώς που δεν θα δει τα σημάδια που θα φανερώνουν ότι το παιδί του έχει αρχίσει να πειραματίζεται με κάποια απαγορευμένη ουσία. Να λοιπόν τι θα πρέπει να προσέξετε σαν προειδοποίηση ότι υπάρχει κάποια επαφή με τα ναρκωτικά ή το ποτό:

Δραματικές αλλαγές στο είδος του ντυσίματος, στα μαλλιά ή τη μουσική.
Μήπως το παιδί σας άρχισε να ακούει εντελώς διαφορετική μουσική από πριν; Μήπως βάφει τα μαλλιά του σε τίποτα περίεργα χρώματα για να είναι της μόδας; Μήπως ντύνεται παράξενα για να "κολλάει" με τους φίλους του στο σχολείο;

Όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί σας υποκύπτει στην πίεση των συνομηλίκων του. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να υποκύψει στην ίδια παρεΐστικη πίεση και με τα ναρκωτικά. Όλοι θέλουμε να είμαστε "ενσωματωμένοι" στην κοινωνία -ιδιαίτερα τα παιδιά - και το να ενδίδεις στις απαιτήσεις της παρέας σου δεν είναι αναγκαστικά κακό πράγμα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα παιδιά δεν διαθέτουν τον πλούτο των εμπειριών που χρειάζεται για να πάρουν κάποιες αποφάσεις κι έτσι το να υποκύπτουν τυφλά στις επιλογές των φίλων τους μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες.

Οι "κακές παρέες"
Το παιδί σας μπορεί να σας πει ότι οι φίλοι του είναι "και γαμώ τα παιδιά" πράγμα που μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά χρειάζεται να ρίξετε μια προσεκτικότερη ματιά στο είδος των παιδιών με τα οποία τριγυρνά.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας να συμπεριφέρεται όπως οι φίλοι του, όταν δεν είστε μπροστά. Μήπως κάποια παιδιά καπνίζουν; Αν ναι, τότε μάλλον καπνίζει και το δικό σας.

Οι φίλοι του παιδιού σας είναι σαν ένας καθρέφτης για το γιο ή την κόρη σας. Κοιτάξτε σ' αυτόν τον καθρέφτη και προσπαθήστε να δείτε το δικό σας παιδί. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε μια ιδέα για το πως είναι το παιδί σας είναι να κοιτάξετε καλύτερα τους στενούς φίλους του.

Αργοπορίες και σκασιαρχεία.
Πρέπει να μένετε σε επαφή με το σχολείο του. Μην επαφίεστε στην αντίληψη ότι το σχολείο θα έρθει σε επαφή με σας αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Αν το παιδί σας αρχίσει να μπλέκεται με ναρκωτικά το πιο πιθανόν θα είναι να την κοπανάει από τα μαθήματα. Τα παιδιά συνηθίζουν να το σκάνε στη μέση της μέρας και να φτιάχνονται κάπου κοντά στο σχολείο. Μην είστε βέβαιοι ότι το σχολείο θα σας ενημερώσει για τη συμπεριφορά του.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι τα παιδιά είναι εκπληκτικά στο να καλύπτονται. Κάθε παιδί ξέρει να πλαστογραφεί την υπογραφή του γονιού του - χωρίς αστεία. Πάρτε τηλέφωνο στο σχολείο πότε-πότε και ρωτήστε για τις απουσίες του. Μην θεωρείτε τίποτε δεδομένο, κάντε τη δική σας έρευνα.

Έλλειψη ενδιαφέροντος στο σχολείο.
Μήπως το παιδί σας δείχνει να μην ενδιαφέρεται για το πώς τα πάει στο σχολείο; Μήπως φαίνεται να διαβάζει πολύ λίγο στο σπίτι; Επιστρέφει αμέσως από το σχολείο ή τριγυρνάει κάπου έξω με τις ώρες;

Το παιδί σας θα πρέπει να δείχνει ένα υγιές ενδιαφέρον για τα μαθήματά του. Αν δεν το κάνει , τότε υπάρχει μια πιθανότητα να έχει μπλέξει με ναρκωτικά.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που χάνεται μετά τον πειραματισμό με τα ναρκωτικά είναι το ενδιαφέρον για το σχολείο.

Βέβαια να θυμάστε ότι σε κανέναν δεν αρέσει το σχολείο κάθε μέρα της εβδομάδας. Μήπως σε σας άρεσε; Το διάβασμα είναι μια δύσκολη δουλειά και όλοι χρειάζονται ένα διαλειμματάκι πού και πού. Αλλά τα διαλείμματα πρέπει να κερδίζονται με σκληρή εργασία πρώτα.

Απομόνωση από την οικογένεια. Μήπως το παιδί σας φέρεται κάπως απόμακρα; Όταν το ρωτάτε τι κάνει, μήπως σας δίνει αόριστες απαντήσεις. Μήπως θέλει να τρώει μόνο του στο δωμάτιό του, κάθε μέρα, αντί μαζί με τους υπόλοιπους της οικογένειας;

Τα παιδιά είναι έξυπνα - ξέρουν ότι το καλύτερο ψέμα είναι αυτό που δεν λέγεται. Αν δεν σας λέει με τι ασχολείται, το πιο πιθανό είναι να σας κρύβει κάτι.

Δραματικές αλλαγές στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα.
Μήπως το παιδί σας, σας φαίνεται ξαφνικά σαν ένας άλλος άνθρωπος με διαφορετική προσωπικότητα; Μήπως απέκτησε ξαφνικά "μάγκικη" ή απότομη συμπεριφορά;

Αν το παιδί σας πειραματίζεται με τα ναρκωτικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δείτε τέτοιες αλλαγές συμπεριφοράς. Συχνά οι γονείς αυτό το βλέπουν σαν φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά - που μπορεί και να είναι. Αλλά μην κάνετε το λάθος να αγνοήσετε την αλλαγή προσωπικότητας του παιδιού σας γιατί μπορεί να παραβλέψετε ένα από τα πιο οφθαλμοφανή σημάδια ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου.
Αυτή η αλλαγή θα πρέπει να είναι αρκετά φανερή. Μήπως το παιδί ξενυχτά (ακόμα κι ολόκληρη τη νύχτα) και αρνείται να σηκωθεί μια λογική ώρα το πρωί; Μήπως κοιμάται πάρα πολύ ή πολύ λίγο;

Αν δεν κοιμάται πολύ μπορεί να παίρνει κάποιο είδος διεγερτικού. Αν κοιμάται πάρα πολύ μπορεί να παίρνει τίποτα ηρεμιστικά. Σ' όλους αρέσει να κοιμόμαστε λίγο περισσότερο μια φορά στο τόσο, αλλά έχετε το νου σας για υπερβολικές διακυμάνσεις στις ώρες του ύπνου.

Εκτεταμένη χρήση βρώμικης ή ανήθικης γλώσσας.
Μήπως το παιδί σας ξαφνικά άρχισε να μιλά με βρομόλογα; Αυτό θα σας υποδείκνυε ότι άρχισε να ενδίδει στην πίεση της παρέας του και θα ήταν ένα σημάδι προειδοποίησης για σας.

Αν προσπαθεί να ενταχθεί στην παρέα του βρίζοντας, ίσως ψάξει και για άλλους τρόπους να κερδίσει την αποδοχή από την ομάδα των ομηλίκων του/της. Ένας από αυτούς τους τρόπους θα μπορούσε να είναι και τα ναρκωτικά.

Υπερβολικά μεγάλη ή υπερβολικά μικρή ποσότητα φαγητού.
Να ένα ολοφάνερο σημάδι πειραματισμού με τα ναρκωτικά που μπορεί να μας μπερδέψει και να το θεωρήσουμε φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά. Μήπως το παιδί σας έρχεται σπίτι το βραδάκι, αφού έχει τριγυρίσει με τους φίλους του και καταβροχθίζει ότι γλυκό υπάρχει στο ψυγείο;

Το τσιγαριλίκι σε ξενηστικώνει και το ψυγείο είναι μια έτοιμη πηγή μεζέδων που θα ικανοποιήσουν την όρεξη του παιδιού σας.

Μήπως χάνει αρκετά διαδοχικά γεύματα; Η χρήση των διεγερτικών περιορίζει την όρεξη - γι΄ αυτό και είναι το κύριο συστατικό των χαπιών διαίτης. Μια ασυνήθιστη απώλεια της όρεξης, ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια που θέλουν να φαίνονται αδύνατα μπορεί να είναι ένδειξη χρήσης διεγερτικών.

Παράνοια - Όλοι είναι εναντίον μου
Μήπως ο γιος ή η κόρη σας συμπεριφέρονται σ' όλους σαν να ήταν εχθροί τους; Μήπως έχουν την τάση να λένε ότι όλοι είναι εναντίον τους; Μήπως σας φαίνονται υπερβολικά παρανοϊκοί; Αυτή δεν είναι κανονική εφηβική συμπεριφορά και είναι ένα από τα πλέον κοινά δείγματα κατάχρησης ναρκωτικών.

Μάτια διασταλμένα - κόκκινα - γυαλιστερά
Μήπως τα μάτια του παιδιού σας, σάς φαίνονται περίεργα; Μήπως οι κόρες είναι υπερβολικά μεγάλες ή μικρές; Τα μάτια κάποιου δείχνουν τα αποτελέσμτα των ναρκωτικών που παίρνει. Αν φοβάστε ότι τα παιδιά σας πειραματίζονται με ναρκωτικά, προσέξτε τα μάτια τους!

Ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού.
Μήπως ο γιος ή η κόρη σας ανέπτυξε μια βίαιη πλευρά; Μήπως άρχισε να έχει ξαφνικά και ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού; Δεν εννοούμε απαραιτήτως φυσική βία, αυτό ισχύει και για κάποιον νεαρό που φωνάζει συνεχώς και απειλεί τους άλλους. Καθένα από αυτά τα πρότυπα της συμπεριφοράς θα 'πρεπε να σας προειδοποιήσει ότι το παιδί σας μπορεί να πειραματίζεται με τα ναρκωτικά.

Ψέματα!
Αν το παιδί σας έχει μπλέξει θα σας πει ένα σωρό ψέματα για να καλυφτεί. Αν υποψιάζεστε ότι δεν σας λέει την αλήθεια σε επαναλαμβανόμενη βάση, τότε μάλλον το ένστικτό σας είναι σωστό. Επιμένετε και μάθετε τι είναι αυτό που προσπαθεί να σας κρύψει. Τα ναρκωτικά είναι πάντα μια απειλητική πιθανότητα.

Κυκλοθυμικές μεταπτώσεις.
Μήπως το παιδί σας φαίνεται τη μιά μέρα αληθινά ευτυχισμένο και την άλλη τρομερά θλιμμένο; Μήπως τα συναισθήματά του ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς; Αυτό συχνά πιστοποιείται ως φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά -και μπορεί να είναι, αλλά μπορεί να είναι επίσης και δείγμα κατάχρησης ναρκωτικών.

Υπερβολικές χρηματικές απαιτήσεις ή εξαφάνιση χρημάτων
Τα ναρκωτικά κοστίζουν και κοστίζουν πολύ. Αν το παιδί σας ζητάει συνεχώς χρήματα, ή αν χάνετε χρήματα από το πορτοφόλι ή την τσάντα σας, πρέπει να συζητήσετε σοβαρά μαζί του. Μήπως τυχαίνει και χρειάζονται πάντα γύρω στα 20 με 50 ευρώ; (5.000-15.000 δρχ); Τόσο κοστίζουν συνήθως τα ναρκωτικά.

Υπερβολικά αργή ή υπερβολικά γρήγορη ομιλία.
Αν το παιδί σας καπνίζει χασίς ή μαριχουάνα, τότε πιθανώς να μιλάει πολύ αργά ή να εκφράζει ιδέες χωρίς κανένα νόημα. Το τσιγαριλίκι σε ρίχνει σε αποχαύνωση και επηρεάζει την διαδικασία της σκέψης.

Αν το παιδί χρησιμοποιεί διεγερτικά, θα μιλά πολύ γρήγορα και θα αντιδρά ταχύτατα. Κοιτάξτε για δραστικές αλλαγές στον τρόπο ομιλίας του. Αν τη μια μέρα μιλά φυσιολογικά και το επόμενο απόγευμα τρέχει με χίλια, τότε τα ναρκωτικά είναι μια σοβαρή πιθανότητα.

Κατακλείδα
Αυτά που μόλις διαβάσατε είναι τα πιθανά σημάδια για την κατάχρηση ναρκωτικών ή οινοπνεύματος από το παιδί σας. Ή μπορεί να είναι σημάδια ότι το παιδί σας έχει κάποια άλλα προβλήματα. Ή μπορεί να είναι σημάδια ότι το παιδί σας είναι εντελώς φυσιολογικό. Δεν υπάρχει πάντοτε η σωστή απάντηση. Έχετε το νου σας για δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Εσείς είστε το καταλληλότερα εξοπλισμένο άτομο για να εντοπίσετε τα σημάδια που θα δείχνουν τα προβλήματα του παιδιού σας -είτε έχουν να κάνουν με ναρκωτικά είτε όχι- γιατί εσείς είστε το άτομο που γνωρίζει καλύτερα απ' όλους το παιδί σας.


Ypoloipo