Tuesday, November 24, 2009

Οριστικά τέλος στο 42%


Οριστικά παρελθόν θα αποτελέσει από τις προσεχείς κιόλας εκλογές της αυτοδιοίκησης το 42%, όριο με το οποίο εξελέγησαν εκατοντάδες δήμαρχοι
και νομάρχες στις εκλογές του 2006.


Του Νίκου Ηλιάδη

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και σημαντικής μερίδας αυτοδιοικητικών στελεχών, έχει αποφασίσει την επαναφορά του 50% συν 1 ως ορίου για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών αλλά και των νέων περιφερειακών οργάνων, τα οποία θα αναδειχθούν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2010. Πέρα από την κατάργηση του 42% ο νέος εκλογικός νόμος θα περιέχει και πολλές προσαρμογές, που κρίνονται αναγκαίες ενόψει του νέου «Καποδίστρια», όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, η θέσπιση γεωγραφικών αντιδημάρχων, ώστε στο νέο καποδιστριακό δήμο να εκπροσωπούνται όλοι οι προ της συνένωσης δήμοι κ.ά. Ο «Καποδίστριας ΙΙ» θα φέρει και νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς ο υπάρχων θα θεωρείται πλέον ξεπερασμένος, ενώ θα θεσπιστεί και κώδικας που θα αφορά τις λειτουργίες της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Το θέμα του νέου εκλογικού νόμου ωστόσο θα έρθει προς διαβούλευση μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα συμβεί και με τα υπόλοιπα καυτά θέματα, όπως αυτά των γεωγραφικών ορίων, της έδρας και του ονόματος των νέων δήμων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επιδιώκει προηγουμένως να εξασφαλίσει τη συναίνεση κομμάτων και αυτοδιοικητικών στελεχών επί των κριτηρίων βάσει των οποίων θα προχωρήσουν οι διοικητικές αλλαγές. Επ’ αυτού θα παραλάβει έως το τέλος του μήνα τις προτάσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά στο κτίριο του υπουργείου. Η επιτροπή συνεδρίασε ακόμη και χθες Κυριακή και συζήτησε μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και του εκλογικού νόμου. Οι συνεδριάσεις αναμένονται πυκνότερες αυτήν την εβδομάδα, για να οριστικοποιηθεί η πρόταση προς τον υπουργό που θα αφορά το πλαίσιο της καινούργιας δομής όλου του πολιτικού συστήματος με σαφή προσδιορισμό στον τρόπο λειτουργίας, στις αρμοδιότητες και στους πόρους κάθε βαθμίδας διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Στην εισήγηση της επιτροπής θα περιέχεται και το πλαίσιο αρχών και κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνουν οι συνενώσεις των δήμων, αλλά το χωροταξικό κομμάτι θα τεθεί προς συζήτηση το Δεκέμβριο, ώστε η τελική πρόταση προς τον κ. Ραγκούση να είναι έτοιμη ώς το τέλος του χρόνου. Έως τότε θα έχει αποσαφηνιστεί και το πλαίσιο λειτουργίας της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα θεσπιστεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Εμφύλιος για το κομματικό χρίσμα

Φωτιές έχει ανάψει στα στελέχη της αυτοδιοίκησης και κυρίως στους εν ενεργεία δημάρχους η προοπτική του νέου «Καποδίστρια». Όλοι είχαν κάνει τους προεκλογικούς υπολογισμούς τους με βάση τα ισχύοντα όρια και το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα και πλέον συνειδητοποιούν πως όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επανεκλογή τους.
Ένα από τα πλέον ιδιάζοντα προβλήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι εν ενεργεία δήμαρχοι αλλά και κόμματα είναι ο τρόπος επιλογής υποψηφίου σε περιπτώσεις νέων καποδιστριακών δήμων στους οποίους συνενώνονται δήμοι που ελέγχονται από το ίδιο κόμμα. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που θα συνενωθούν η Σταυρούπολη με τη Νεάπολη, που ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, ή η Μενεμένη με το Ελευθέριο Κορδελιό, που ελέγχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ποιος από τους νυν δημάρχους θα πάρει το πολυπόθητο χρίσμα; «Ούτε που θέλω να το σκέφτομαι», απαντά «γαλάζιο» κομματικό στέλεχος, προσθέτοντας επιπλέον ότι «εμείς έχουμε άλλωστε μπροστά μας μεγαλύτερα ερωτήματα αναπάντητα», εννοώντας τις εκλογές της Κυριακής για την εκλογή αρχηγού. Απροετοίμαστο εμφανίζεται όμως και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου απαντούν ότι «όλα αυτά προβλέπονται από το καταστατικό του κόμματος». Ωστόσο η περίπτωση είναι εξαιρετικά ιδιάζουσα, αφού θα είναι η πρώτη φορά που ένας από τους δύο ή και τρεις εν ενεργεία δημάρχους θα κληθεί να εγκαταλείψει την καρέκλα του για χάρη κάποιου άλλου ομοϊδεάτη του.
Στις τάξεις των δημάρχων οι απόψεις που επικρατούν είναι οι εξής δύο: Οι μεν προτείνουν να υπάρξει εξαντλητική διαβούλευση στο εσωτερικό του κόμματος και, εάν χρειαστεί, προκριματικές εκλογές, «ώστε να πάμε με ένα ψηφοδέλτιο στις εκλογές». Υπάρχουν και δήμαρχοι που υποστηρίζουν ότι «σε αυτήν την περίπτωση τα κόμματα δεν πρέπει να δώσουν χρίσμα, ας κατεβούμε όλοι στις εκλογές και ο ηττημένος του πρώτου γύρου να υποστηρίξει εν συνεχεία τον ομοϊδεάτη του».

Πηγή: Μακεδονία


Ypoloipo

Ypoloipo