Saturday, October 24, 2009

Σκέψεις για έναν πιο ανθρώπινο δήμο


Του Στέφανου Τσαϊλάκη
Μέλους του Δ.Σ. της νεολαίας της Ανεξάρτητης Παρέμβασης Πολιτών Καλαμαριάς


Ο δήμος Καλαμαριάς, αναμφισβήτητα είναι ένας από τους ομορφότερους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, κυρίως λόγω της πλεονεκτικής γεωγραφικής του θέσης. Ωστόσο, η τακτική που ακολούθησε η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, από το 1982 μέχρι και σήμερα, δεν κινήθηκε σε σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά χρόνια καθημερινά προβλήματα, που δυσκολεύουν τους πολίτες του δήμου. Μερικά από αυτά, αλλά και σημαντικά, είναι τα πεζοδρόμια( η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται σε κακή κατάσταση), οι δρόμοι, και ο μειωμένος ηλεκτροφωτισμός. Βεβαίως και ο δήμος αντιμετωπίζει αρκετά σοβαρά προβλήματα, όπως είναι το στρατόπεδο Κόδρα, η παραλιακή ζώνη, το κυκλοφοριακό κ.α., που θα πρέπει πάση θυσία να λυθούν , όμως και τα μικρά προβλήματα έχουν την σημασία τους. Τι θα πρέπει να γίνει όμως για την επίλυση τους;

Συγκεκριμένα, ο δήμος Καλαμαριάς θα χρειαστεί να προχωρήσει σε ένα ‘’γενικό σχεδιασμό’’, που θα περιλαμβάνει όλα τα πεζοδρόμια και όλους τους δρόμους κάθε συνοικίας του δήμου( Αγ. Ιωάννη, Αγ. Παντελεήμων, Αρετσού, Βότση, Βυζάντιο, Δέρκων, Καραμπουρνάκι, Κατιρλί, Κηφισιά, Κουρί, Ν.Κρήνη, Φοίνικα) και θα έχει σαν στόχο την γενική ανάπλαση τους. Λέγοντας γενική ανάπλαση, εννοούμε κατασκευή ραμπών , νέες πλακοστρώσεις στα πεζοδρόμια, με μέριμνα για την μητέρα με το καρότσι και το μικρό παιδί, με μέριμνα για τα άτομα που δεν έχουν την όρασή τους και γενικά για τα Α.Μ.Ε.Α, πλήρης ανακατασκευή των δρόμων της Καλαμαριάς, ενίσχυση του πρασίνου, τοποθέτηση καλλωπιστικών φυτών σε κάθε γειτονιά , και με σωστό σχεδιασμό, ώστε να μην δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η μετακίνηση των δημοτών στα πεζοδρόμια, αντικατάσταση των στηλών ηλεκτροφωτισμού, με νέους, πιο καλούς αισθητικά, και γενικά ενίσχυση τους , δεδομένου ότι η Καλαμαριά πρέπει να αλλάξει την εικόνα της προς το καλύτερο, αλλά και να φωταγωγηθεί ακόμη περισσότερο.
|
Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνουν, για το λόγο ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπει κάποτε ο δήμος Καλαμαριάς σε αναπτυξιακή τροχιά, να υπάρξει κάποτε ισόρροπη, δίκαιη ανάπτυξη και όχι μόνο ανάπτυξη των κεντρικών αρτηριών του δήμου, όπως παρατηρούμε σήμερα. Η υλοποίηση αυτών των έργων θα ήταν σωστό να γίνει με την κατασκευή ενός χρονοδιαγράμματος από την δημοτική αρχή, ώστε ο χρόνος αποπεράτωσης τους να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος. Επίσης, ο δήμος θα πρέπει να εκτελέσει τα έργα τμηματικά σε κάθε συνοικία, ώστε να μην επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, και φυσικά να μην υπάρξουν παραλήψεις σε κάποια οδό ή σε κάποια γειτονιά.
Σαφώς και όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν απραγματοποίητα, σαφώς και πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο. Όμως, έχω την πεποίθηση πως μπορούν αυτές οι σκέψεις να γίνουν πραγματικότητα, αν ο δήμος Καλαμαριάς περιορίσει τα ανούσια έξοδα και κάνει σωστό καταμερισμό των οικονομικών του. Έχω την πεποίθηση ότι μπορούν οι σκέψεις αυτές να υλοποιηθούν, αν ο δήμος αντλήσει οικονομικούς πόρους από όλα τα κρατικά προγράμματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, αν ο δήμος απορροφήσει όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για τους δήμους και δεν τα αφήσει να χαθούν άδικα. Πιστεύω βαθιά όμως , ότι όλα τα παραπάνω έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν, αν υπάρχει σωστός προγραμματισμός, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και πάνω από όλα, αγάπη για τον τόπο σου, μεράκι και όραμα.

Ypoloipo