Friday, September 18, 2009

Ελάτε όλοι μαζί να καθαρίσουμε τις παραλίες


ΩΡΑΙΟΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ...

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΑΙ, ΟΜΩΣ, ΟΤΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΣΟΥΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ...


Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ (ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ) ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ "SHARK" ΜΕΧΡΙ ΤΗ "ΧΑΡΑ" ΠΟΥ ΕΧΕΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ "ΛΑΜΑΡΙΝΟΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΗ" ΚΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΖΗΤΑΜΕ ΟΜΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ... __________________________________________________________________ H HELMEPA - Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - συντονίζει για άλλη μια χρονιά στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων μας όσον αφορά τις ακτές που απολαύσαμε το καλοκαίρι.

Συνεργαζόμενοι φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα... διοργανώσουν καθαρισμούς ακτών όχι μόνο ανήμερα αλλά και άλλες μέρες του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, σε Βάρη, Βάρκιζα, Βραχνέικα Αχαϊας, Δροσιά Ευβοίας, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καβούρι Αττικής, Κόρινθο, Κορινό Πιερίας, Κω, Λαγονήσι, Λευκάδα, Πειραιά, Ρόδο και Χανιά. Με αφορμή αυτή την ημέρα στις 19 Σεπτεμβρίου, η HELMEPA διοργανώνει εθελοντικούς καθαρισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Στην Αθήνα στις 10.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί καθαρισμός της ακτής Μεγάλο Καβούρι σε συνεργασία με το Δήμο Βουλιαγμένης και με τη συμμετοχή των εταιρειών-μελών Euronav Ship Μanagement (Hellas) Ltd και Ionia Management, καθώς και μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα. Δύτες του Aegean Dive Center και του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων θα πραγματοποιήσουν παράλληλα καθαρισμό του βυθού.

Στη Θεσσαλονίκη, έχει προγραμματιστεί την ίδια ημέρα στις 11.00 εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Αρετσού σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος Κονσερβοποιία Βορείου Αιγαίου (ΚΟΝ.Β.Α.) και το Δήμο Καλαμαριάς με τη συμμετοχή στελεχών και προσωπικού της ΚΟΝ.Β.Α., μελών του Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θαλάσσης, μικρών μαθητών του Δημοτικού παιδικού σταθμού «Το Πρώτο μου Σχολείο» με τις οικογένειες τους και απλών πολιτών.
Περισσότερες πληροφορίες από τον Τομέα Ενημέρωσης Κοινού, τηλ. 210-9343088, email helmepajunior@helmepajunior.gr


Νέοι και ΟΗΕ
Εθελοντισμός

unvsmall.jpgΤο πρόγραμμα Εθελοντισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations Volunteer Program - UNV) δημιουργήθηκε κατόπιν απαίτησης των κρατών μελών στη Γενική Συνέλευση το 1970 κι έκτοτε συνιστά το εθελοντικό τμήμα – μηχανισμό του Οργανισμού. Διοικείται από το Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. για την Ανάπτυξη (United Nations Development Programme-UNDP) και λογοδοτεί απευθείας σε αυτό.

Στόχος του Προγράμματος Εθελοντισμού είναι να παρακινήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο να μετέχουν ενεργά στο κίνημα του εθελοντισμού, είτε στη χώρα τους , είτε στο εξωτερικό, ώστε να συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της υφηλίου. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι Εθελοντές του ΟΗΕ προβαίνουν στη συνεργασία επί τεχνικών θεμάτων με τις διάφορες κυβερνήσεις, στην υλοποίηση ειλημμένων από τοπικές κοινωνίες πρωτοβουλιών, ενώ συμμετέχουν επίσης στη διεκπεραίωση διαδικασιών εκλογών και σε αποστολές peace building. Τα προγράμματα στα οποία παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι Εθελοντές συνήθως διευθύνονται από Κυβερνήσεις, ενώ συχνά η εφαρμογή τους κι η αποτελεσματικότητά τους επιβλέπονται από κάποια από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όχι όμως πάντα.

Το ηλικιακό όριο των 25 ετών και η συμπλήρωση μιας αίτησης είτε διαδικτυακά είτε αποστέλλοντάς τη στο Υπεράκτιο Κέντρο Επεξεργασίας της Κύπρου, αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις. Σε συμβουλεύουμε να χρησιμοποιείς τις διαδικτυακές αιτήσεις όταν αυτές είναι διαθέσιμες, μιας και έτσι γλιτώνεις πολύ χρόνο και είσαι σίγουρος ότι η αίτησή σου θα φτάσει αμέσως στον προορισμό της.

Ο συνήθης χρόνος διάρκειας μιας αποστολής είναι 1 με 2 χρόνια, είναι ωστόσο δυνατή και η εύρεση αποστολών μικρότερης χρονικής διάρκειας, δηλαδή από 2 έως 12 μήνες. Το είδος της αποστολής ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα προσόντα του υποψηφίου, όπως αυτά θα συνεκτιμηθούν από το Υπεράκτιο Κέντρο Επεξεργασίας της Κύπρου.

Γιατί να γίνω εθελοντής;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καθαρά προσωπική. Εαν ωστόσο νιώθεις μια εσωτερική ανάγκη - παρόρμηση να παρέχεις βοήθεια στους συνανθρώπους σου και να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τον κόσμο, χωρίς να περιμένεις κάτι ως αντάλλαγμα, τότε ίσως ο εθελοντισμός να μπορεί να καλύψει αυτή την εσωτερική σου ανάγκη.

Ο εθελοντισμός δε μπορεί να εκληφθεί ως εργασία πλήρους απασχόλησης επ' αμοιβή. Υπάρχουν ωστόσο κάποια επιδόματα, τα οποία θα λάβεις σε ανταπόδοση των υπηρεσιών σου, όπως είναι:

*

Επίδομα εγκατάστασης: υπολογίζεται βάσει της διάρκειας της αποστολής σου, υπό την προϋπόθεση πως θα είναι μεγαλύτερη των τριών μηνών.
*

Επίδομα διαβίωσης του Εθελοντή: λαμβάνεται κάθε μήνα και αποσκοπεί στην κάλυψη βασικών βιωτικών αναγκών.
*

Επίδομα ταξιδιωτικών εξόδων όταν πρόκειται για εργασία που εμπίπτει στα καθήκοντά σου, καθώς και και στο τέλος της αποστολής, σε περίπτωση που ο τελικός προορισμός είναι διαφορετικός από τον τόπο διαμονής.
*

Ασφάλεια ζωής, υγείας και μόνιμης αναπηρίας.
*

Ετήσια άδεια, η οποία υπολογίζεται σε δυόμιση μέρες κάθε μήνα.
*

Επίδομα επανεγκατάστασης, το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με τη διάρκεια της αποστολής, η οποία όμως θα πρέπει να υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Καταβάλλεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής.

Πώς μπορώ να γίνω εθελοντής;

Υπάρχουν τριών ειδών εθελοντικά προγράμματα: εθελοντισμός στην ίδια τη χώρα του εθελοντή, εθελοντισμός στο εξωτερικό, δηλαδή σε χώρα άλλη από τη χώρα καταγωγής του εθελοντή, και διαδικτυακός εθελοντισμός.

Εθελοντισμός στη χώρα καταγωγής του Εθελοντή

Το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα προσφέρεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα σου συγκαταλέγεται στη λίστα των χωρών που διαθέτουν επίσημα γραφεία του Προγράμματος Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μπορείς να ελέγξεις αν στη χώρα σου υπάρχει τέτοιο γραφείο, επισκεπτόμενος τη διεύθυνση www.unv.org/volunteers/options/home_country/index.htm. Εφόσον λοιπόν, λειτουργεί στη χώρα σου ένα τέτοιο γραφείο, θα πρέπει είτε να έρθεις σε επαφή με τον υπεύθυνο αυτόυ του γραφείου, είτε να στείλεις την αίτησή σου στο Υπεράκτιο Κέντρο Επεξεργασίας στην Κύπρο, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συνολική εκτίμηση όλων των αιτήσεων, αφού διατηρεί και τη βάση δεδομένων όλων των κατάλληλων εθελοντών.

Η δυνατότητα αυτή δεν προσφέρεται για τους Έλληνες υπηκόους, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο γραφείο στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά αν σε ενδιαφέρει ο εθελοντισμός μπορείς να ψάξεις για ευκαιρίες εκτός του συστήματος του ΟΗΕ μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο εθελοντισμού και συγκεκριμένα την ιστοσελίδα www.worldvolunteerweb.org/browse/countries/greece.html. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, οι θέσεις εθελοντισμού που παρατίθενται δεν έχουν σχέση με τον ΟΗΕ, αλλά πρόκειται για άλλους Οργανισμούς/Φορείς. Θα δεις για παράδειγμα ότι στην ιστοσελίδα για την Ελλάδα αναφέρεται ο Εθελοντισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Εθελοντισμός σε χώρα του εξωτερικού

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ προσφέρει ευκαιρίες σε:

*

Επαγγελματίες άπό διάφορους τομείς που προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα και επιθυμούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους με συναδέλφους τους από αναπτυσσόμενες χώρες.
*

Ειδικούς στην ανθρωπιστική βοήθεια από οπιαδήποτε χώρα, που επιθυμούν να βοηθήσουν σε ανθρωπιστικές αποστολές ή αποστολές βοήθειας.
*

Πεπιεραμένα ή συνταξιοδοτημένα στελέχη επιχειρήσεων από κάθε χώρα, που θέλουν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
*

Επαγγελματίες που κατάγονται από αναπτυσσόμενη χώρα και έχουν εκπατριστεί και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους για να προσφέρουν τις γνώσεις τους.
*

Ειδικούς νέων τεχνολογιών από όλο τον κόσμο που θέλουν να βοηθήσουν ώστε οι νέες αυτές τεχνολογίες να συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Χώρες χρήζουσες επί του παρόντος εθελοντών είναι: το Αφγανιστάν, η Αλβανία, η Αγκόλα, το Μπανγκλαντές, τα νησιά Μπαρμπέιντος, το Μπενίν, το Βουτάν, η Βολιβία, η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη, η Μποτσουάνα, η Βραζιλία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, η Καμπότζη, το Καμερούν, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Τσάντ, η Κίνα, η Κολομβία, τα νησιά Κομόρος, το Κονγκό, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Κύπρος, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, το Ελ Σαλβαδόρ και η Γουινέα του Ισημερινού.

Οι θεματικές ενότητες εθελοντισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια εκλογικών διαδικασιών, το περιβάλλον, τη σχέση των δύο φύλων, την υγεία, τον ιό του HIV/AIDS, τους πρόσφυγες, κ.ά.

Συχνά, στον επίσημο δικτυακό τόπο του Προγράμματος Εθελοντισμού του Ο.Η.Ε., παρατίθεται μια λίστα με διαθέσιμες θέσεις. Αυτή τη στιγμή το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Ο.Η.Ε. αναζητά Πολιτικούς Συμβούλους/Αναλυτές, Ειδικούς σε θέματα προστασίας φυσικής κληρονομιάς, σε θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας θαλάσσιων ζωνών, Ειδικούς σε προγράμματα εργασίας για το HIV/AIDS, Γιατρούς και Ειδικούς σε ζητήματα πρόληψης κρίσεων. Εαν ανήκεις σε μία από τις παραπάνω επαγγελματικές κατηγορίες και νιώθεις έτοιμος/-η να ανταποκριθεί σε μια τέτοια πρόκληση, μη διστάσεις να εγγραφείς online ή ακόμα και να στείλεις την αίτησή σου. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι που γίνονται δεκτοί έχουν εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών στο αντικείμενο με το οποίο επιθυμούν να αχοληθούν.

Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις, μπορείς να κάνεις την αίτηση σου εφόσον εμπίπτεις σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες. Με την παραλαβή της αίτησής σου, το Υπεράκτιο Κέντρο Επεξεργασίας στην Κύπρο, θα σε ενημερώσει για την παραλαβή της και θα την περιλάβει αυτομάτως στη λίστα των υποψήφιων εθελοντών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως και την απευθείας ανάθεση κάποιας αποστολής, καθώς ο μέσος χρόνος αναμονής κυμαίνεται από δύο μήνες έως δύο χρόνια. Η αίτηση θα παραμείνει στη λίστα για ένα μέγιστο χρονικό διάστημα δύο ετών και το Υπεράκτιο Κέντρο Επεξεργασίας θα σε ενημερώσει ευθύς αμέσως μόλις παρουσιαστεί κάποια διαθέσιμη θέση.

Προσοχή: Πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι κάνοντας την αίτησή σου δηλώνεις κάποιες χώρες στις οποίες προτιμάς να πας. Αυτή σου η επιλογή δεν είναι δεμευτική για τον Οργανισμό και υπάρχει περίπτωση να σου ζητηθεί να μεταβείς σε κάποια άλλη χώρα.

Αν παρόλα αυτά δεν βρίσκεις κάτι που να εμπίπτει στα ενδιαφέροντά σου μπορείς να κοιτάξεις και για άλλες θέσεις εθελοντισμού οι οποίες όμως δε σχετίζονται με το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ. Μπορείς επίσης εκτός από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα να επισκεφτείς και το Παγκόσμιο Δίκτυο Εθελοντισμού και να κοιτάξεις και εκεί για ευκαιρίες σε χώρες που σε ενδιαφέρουν. Σίγουρα η λίστα είναι μεγάλη και μπορείς να βρεις κάτι κοντά στα ενδιαφέροντά σου.

Εθελοντισμός μέσω Διαδικτύου

Λαμβάνοντας υπόψη πως δεν είναι πάντα εύκολο ή ακόμα και δυνατό για κάποιον να βάλει την προσωπική ή και την επαγγελματική του ζωή σε αναμονή και να τρέχει από τη μία ακρη του πλανήτη στην άλλη θέλοντας να βοηθήσει την ανθρωπότητα, το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Ο.Η.Ε. εγκαινίασε αυτή τη μοναδική δυαντότητα για όσους εξακολουθούν να επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη βάση τους, αρκεί να διαθέτουν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και μία σύνδεση στο Internet.

Τέσσερα είναι τα βασικά προαπαιτούμενα που πρέπει να πληρούνται στην περίπτωση αυτή:

*

ελεύθερος χρόνος και διάθεση για ενεργό εθελοντισμό
*

συνεχή και τακτική πρόσβαση σε Η/Υ και το Internet
*

προσόντα και εμπειρία σε τομείς, όπως: προγραμματισμός, δεξιοτεχνία στο γραπτό λόγο, εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων-έργων, γνώση μιας ξένης γλώσσας, ειδίκευση σε δικαιϊκά ή εκπαιδευτικά ζητήματα ή και σε κάποιο άλλο επεγγελματικό τομέα, κ.τ.λ.
*

υπευθυνότητα και συνέπεια.

Εφόσον κρίνεις πως η επιλογή αυτή είναι η προσφορότερη για σένα, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις, είναι να επισκεφτείς την ιστοσελίδα της Διαδικτυακής Υπηρεσίας Εθελοντισμού του Ο.Η.Ε. (www.onlinevolunteering.org) και να ελέγξεις τις ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις από οργανώσεις που υπηρετούν τις κοινωνίες αναπτυσσόμενων χωρών. Ανάλογα με την ειδίκευση ή τα ενδιαφέροντά σου, τα ειδικότερα προσόντα σου και τη διαθεσιμότητά σου, καθώς και τον ελεύθερο χρόνο σου, καλείσαι να επιλέξεις μια αποστολή, συμπληρώνοντας μια αίτηση. Η αίτησή σου θα εξεταστεί από το προσωπικό της οργάνωσης, η οποία και ανάρτησε την ηλεκτρονική ανακοίνωση, και θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σου στην περίπτωση κατά την οποία θα κρίνει πως είσαι κατάλληλος/-η για να αναλάβεις τη συγκεκριμένη αποστολή (Π.χ. έρευνα στο διαδίκτυο για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ανεύρεση πόρων, παροχή βοήθειας για το στήσιμο ενός Κέντρου Αποκατάστασης Τραυμάτων ή για το σχεδιασμό μιας εκστρατείας σχετική με την σημασία της Υγιεινής).

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί, πως το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δε φέρει καμία ευθύνη για όσα προβλήματα τυχόν ανακύψουν κατά τη διάρκεια της αποστολής. Παρόλα αυτά θα εξετάσει όσα παράπονα διατυπωθούν είτε από πλευράς εθελοντών είτε από πλευράς της οργάνωσης.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε το γεγονός ότι η συμμετοχή σου στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού μέσω του Διαδικτύου δεν σημαίνει ότι είσαι μέλος του Προγράμματος Εθελοντισμού του ΟΗΕ. Συνάπτεις συμφωνία με τον εκάστοτε Οργανισμό, ο οποίος και σε έχει κάνει δεκτό/-ή και θεωρείσαι εθελοντής σε αυτόν τον Οργανισμό.

Περισσότερες Πληροφορίες

Παρακάτω σου παραθέτουμε συγκεντρωμένες ορισμένες βασικές ιστοσελίδες, στις οποίες μπορείς να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες, προκειμένου να ενημερωθείς πλήρως. Η περιηγήσή σου σε αυτές μπορεί να σου λύσει όποιες απορίες μπορεί να σου δημιουργήθηκαν. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή βοήθεια μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ysun-greece.org

Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ: www.unv.org
Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη: www.undp.org
Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ: http://www.unv.org/about/faq.htm
Eρωτήσεις και Απαντήσεις για τη διαδικασία αιτήσεων και πρόσληψης στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ: www.unv.org/volunteers/options/faq.htm
Τομείς Δραστηριότητας: www.unv.org/volunteers/unvvacs/index.htm
Αίτηση για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του ΟΗΕ μέσω Διαδικτύου: www.unv.org/php/webroster/main/step_one.php?cat=G&Lang=en
Υπεράκτιο Κέντρο Επεξαργίας της Κύπρου: www.unv.org/dynamic/cfapps/countryprofiles/country.cfm?CountryID=CYP
Παγκόσμιο Δίκτυο Εθελοντισμού: www.worldvolunteerweb.org
Άλλοι Οργανισμοί (εκτός ΟΗΕ) που αναζητούν εθελοντές: www.unv.org/volunteers/options/abroad/otherops.htm, καθώς και το παραπάνω link.