Wednesday, May 6, 2009

Διαχείριση Απορριμμάτων



Ο αστικισμός μας κάνει συγκάτοικους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Μαζί μας όμως κατοικούν και τα προβλήματα μας. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη οργάνωσης στη διαχείριση απορριμμάτων. Γιατί στα μεγάλα αστικά κέντρα το πρόβλημα των απορριμμάτων διογκώνεται; Με ποιους τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο τους; Τι είναι οι ΧΥΤΑ; Τι είναι το compost;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι αναμφίβολα υπαίτιος πολλών καλών αλλά και πολλών δεινών, ένα εκ των δεινών είναι και το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα των απορριμμάτων. Λέγοντας «απορρίμματα» εννοούμε όλα τα άχρηστα προϊόντα, δηλ. τα σκουπίδια που παράγονται από τα νοικοκυριά, αλλά και τις υπηρεσίες, τα εργοστάσια κλπ. Κυρίως αποτελούνται από υπολείμματα τροφών ,συσκευασίες χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου αλλά περιλαμβάνουν και άχρηστα ρούχα, παλιές οικιακές συσκευές, καθώς και υλικά ιδιαίτερα επικίνδυνα, όπως ληγμένα φάρμακα, μπαταρίες.
Παλαιότερα, στις αγροτικές κοινωνίες το πρόβλημα δεν ήταν τόσο έντονο. Καταρχάς, οι συσκευασίες δεν ήταν τόσο σύνθετες όσο οι σημερινές και το πλαστικό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Οι νοικοκυρές δε χρησιμοποιούσαν πλαστικές σακούλες για τη μεταφορά των αγαθών αλλά καλάθια ή τα γνωστά δίχτυα, ενώ τα αποφάγια ήταν τροφή για τα ζώα που υπήρχαν στα αγροτικά σπίτια. Επιπλέον τα ρούχα επιδιορθώνονταν ή τροποποιούνταν και οι οικιακές συσκευές δεν απορρίπτονταν με την ίδια ευκολία που αυτό γίνεται σήμερα λόγω του υπερκαταναλωτισμού. Στα σύγχρονα αστικά κέντρα, όπου ο πληθυσμός διαρκώς αυξάνεται, η ποσότητα των απορριμμάτων διογκώνεται, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα στη χώρα μας με την παντελή έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και την απουσία αποτελεσματικής πολιτικής, το θέμα προσλαμβάνει απειλητικές διαστάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι ετησίως η ποσότητα των απορριμμάτων των νοικοκυριών φτάνει τα 3.600.000 τόνους. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους αφορά υλικά από συσκευασίες, κυρίως χαρτί/ χαρτόνι, μέταλλα, γυαλί, πλαστικό και λάστιχο και σε μικρότερο ποσοστό ξύλο και ύφασμα. Μέθοδοι διαχείρισης απορριμάτων

α)Υγειονομική ταφή


Πρόκειται για την τοποθέτηση (ταφή) των απορριμμάτων σε διαδοχικές στρώσεις μεταξύ των οποίων τίθεται χώμα ή άμμος, προκειμένου να περιοριστεί η δυσοσμία, τα έντομα, τα τρωκτικά αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάφλεξης. Όταν η περιοχή αυτή πληρωθεί (συνήθως το πάχος φτάνει τα 2,5-3μ), γίνεται δεντροφύτευση για να αποκατασταθεί το τοπίο. Τα σκουπίδια που έχουν θαφτεί προοδευτικά σαπίζουν. Τα στραγγίσματα και το βιοαέριο που παράγονται από την αποσύνθεση των σκουπιδιών συλλέγονται σε σωλήνες, προκειμένου να μη μολυνθούν τα νερά και η ατμόσφαιρα. Οι χώροι υγειονομικής ταφής, ή αλλιώς ΧΥΤΑ, είναι, συνήθως, μία χαράδρα η οποία προετοιμάζεται κατάλληλα για το σκοπό αυτό και ελέγχεται. Οι χώροι αυτοί δε θα πρέπει να συγχέονται με τις ανεξέλεγκτες χωματερές που αποτελούν συχνό φαινόμενο για τη χώρα μας και ενέχουν κινδύνους ρύπανσης και ανάφλεξης. Η μέθοδος αυτή είναι η πιο απλή και η πιο οικονομική.
Ενδεικτικά αναφέρουμε παρακάτω τους χρόνους που απαιτούνται για την αποσύνθεση κάποιων θαμμένων υλικών. Χαρτόνι 2-4 εβδομάδες Βαμμένο ξύλο 13 χρόνια Κονσερβοκούτι 50-100 χρόνια Αλουμινένιο κουτί/ πλαστικό μπουκάλι 100-200 χρόνια Γυάλινο μπουκάλι άγνωστο

β) Καύση


Πρόκειται για μία μέθοδο που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες. Τα απορρίμματα αποτεφρώνονται σε ειδικούς κλιβάνους με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου τους και την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Βέβαια, το κόστος εγκατάστασης αλλά και λειτουργίας των μονάδων καύσης είναι ιδιαίτερα υψηλό προκειμένου να ελεγχθεί η εκπομπή στο περιβάλλον τοξικών αερίων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Είναι σίγουρα απαραίτητη στην περίπτωση των απορριμμάτων των νοσοκομείων.


γ) Βιοσταθεροποίηση ή λιπασματοποίηση

Με τη μέθοδο αυτή αρχικά τα απορρίμματα διαχωρίζονται προκειμένου να απομακρυνθούν τα μη οργανικά υλικά. Στη συνέχεια τα οργανικά υλικά των απορριμμάτων υπόκεινται σε μία διαδικασία (αναερόβια αποσύνθεση ) με τελικό στόχο την παραγωγή ενός προϊόντος που ονομάζεται compost και χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των φυτών. Με τη μέθοδο αυτή μειώνεται σημαντικά ο όγκος των απορριμμάτων, αφού στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι οργανικά.
Μία εναλλακτική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η ανακύκλωση με την οποία μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων και επιπλέον παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των ΧΥΤΑ, περιορίζουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος και παράλληλα εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια. Στη χώρα μας εφαρμόζεται κυρίως η ανεξέλεγκτη απόρριψη των απορριμμάτων σε χώρους ακατάλληλους με συνέπειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η υγειονομική ταφή είναι περιορισμένη, ενώ στο παρελθόν λειτούργησαν για σύντομο χρονικό διάστημα μία μονάδα καύσης στη Ζάκυνθο και μία μονάδα λιπασματοποίησης στη Θεσσαλονίκη. Τέλος προσπάθειες ανακύκλωσης ξεκίνησαν πιλοτικά αλλά δεν συνεχίστηκαν με επιτυχία. Αντιθέτως, σε πολλές χώρες του πλανήτη ο πολίτης έχει σοβαρά κίνητρα που συντελούν στο να ευαισθητοποιηθεί στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων. Στη Γερμανία, το κάθε νοικοκυριό πληρώνει τέλη καθαριότητας ανάλογα με την ποσότητα των σκουπιδιών που πετά, ενώ στη Ρώμη κάθε πολίτης που συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης δικαιούται κάποια έκπτωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ... (κλικ εδώ)

...ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2006.. TO ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ.


ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!
Ypoloipo