Sunday, May 24, 2009

ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ... ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΤΣΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΩΤΕΣ



ΟΧΙ ΕΤΣΙ!!!



Κάθε καλοκαίρι κατηφορίζουμε στη θάλασσα για μπάνιο. Μαζί με τις όμορφες αναμνήσεις μας, όμως, αφήνουμε πίσω και μικρά ή μεγάλα σημάδια στο νερό και στις ακτές, που εκτός από την αισθητική μας, επηρεάζουν τη ζωή και την ισορροπία του υδάτινου περιβάλλοντος.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Αν στ’ αλήθεια θέλουμε το απέραντo γαλάζιο μας να συνεχίσει να είναι ζωντανό και εντυπωσιακό, οφείλουμε να το φροντίσουμε. Και μια καλή αρχή είναι να σταματήσουμε να το μολύνουμε απερίσκεπτα. Οι 10 οδηγίες που ακολουθούν είναι απλές και ιδιαίτερα αποτελεσματικές:

1. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας, διαλέγοντας συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν.

2. Βάζουμε τα σκουπίδια στους ειδικούς κάδους. Δεν τα πετάμε στη θάλασσα, αλλά ούτε και στους δρόμους ή στους υπονόμους, γιατί είναι πιθανό να καταλήξουν -τελικά- στη θάλασσα. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στην παραλία, ακόμα κι αν τα έχουμε μαζέψει σε σακούλα. Ο μόνος που θα περάσει να τα πάρει είναι ο άνεμος.

3. Αφού απολαύσουμε το τσιγάρο μας με θέα το απέραντο μπλε, μαζεύουμε τα αποτσίγαρα σε ένα άδειο πακέτο τσιγάρων. Αν τα αφήσουμε εκεί, μέχρι να αποσυντεθούν, θα επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και θα βλάπτουν τα θαλάσσια είδη.

4. Εφόσον δεν υπάρχουν, ζητάμε από τις τοπικές αρχές να τοποθετήσουν κάδους απορριμμάτων στις ακτές και να τους διαχειρίζονται σωστά.

5. Αν έχουμε μηχανοκίνητη βάρκα, προσέχουμε να μη χυθούν λάδια και καύσιμα την ώρα του ανεφοδιασμού.

6. Αν ψαρεύουμε, προτιμάμε τα μεγάλα ψάρια ή χταπόδια. Τα μικρά δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους και, επομένως, δεν έχουν αναπαραχθεί.

7. Το μέγεθος μετράει. Δεν τρώμε το γόνο των ψαριών, δηλαδή ψάρια που δεν είχαν ούτε μία πιθανότητα να αναπαραγάγουν το είδος τους. Όταν αλιεύονται ψάρια που βρίσκονται πριν την ηλικία αναπαραγωγής, η παραγωγή είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι θα ήταν εάν είχαν την ευκαιρία να αναπαραχθούν.

8. Δεν σπάμε τα κλαδιά των δέντρων στην παραλία για να βολευτούμε στη σκιά τους. Σκεφτείτε ότι ένας κέδρος μεγαλώνει μόλις κατά 1 εκατοστό το χρόνο!

9. Αν δούμε κάποιο ζώο που χρήζει βοήθειας, επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχές, τη WWF Ελλάς (τηλ.: 210.3314893) ή, αν είναι φώκια, με τη MoM (τηλ.: 210.5222888).

10. Αφού δώσουμε το καλό παράδειγμα, με ευγενικό τρόπο ζητάμε και από τους άλλους να σεβαστούν εξίσου το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή.

Δεν πειστήκατε ακόμα; Ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω αριθμούς που μπορεί να σας σοκάρουν, είναι όμως καθ’όλα αληθινοί.

Ξέρετε πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποσύνθεση των σκουπιδιών που αφήνουμε στη θάλασσα;

Γυάλινο μπουκάλι: 1.000.000 χρόνια
Πετονιά: 600 χρόνια
Πλαστικό μπουκάλι: 450 χρόνια
Κουτί αλουμινίου: 80-200 χρόνια
Λαστιχένια σόλα: 50-80 χρόνια
Νάιλον ύφασμα: 30-40 χρόνια
Πλαστικό ποτήρι: 50 χρόνια
Κουτί κονσέρβας: 50 χρόνια
Πλαστική σακούλα: 10-20 χρόνια
Φίλτρο τσιγάρου: 1-5 χρόνια
Μάλλινα ρούχα: 1-5 χρόνια
Κόντρα πλακέ: 1-3 χρόνια
Χάρτινη συσκευασία γάλακτος: 3 μήνες
Πυρήνας μήλου: 2 μήνες
Εφημερίδες: 6 εβδομάδες
Φλούδα πορτοκαλιού: 2-5 βδομάδες
Χάρτινη πετσέτα: 2-4 εβδομάδες

______________________________________________________________
Οι καθαρές παραλίες στον ν. Θεσσαλονίκης

Από τη διεύθυνση δημόσιας υγείας και υγιεινής Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, επιτρέπεται η κολύμβηση για την κολυμβητική περίοδο 1996 στις παρακάτω ακτές του νομού Θεσσαλονίκης:

Από την παραλία Περαίας έως την ακτή ΠΙΚΠΑ Αγίας Τριάδας.

Στην παραλία Αγγελοχωρίου.

Στην ακτή κολύμησης (δημοτική πλαζ) Ν. Μηχανιώνας.

Από τη δημοτική πλαζ Επανομής έως την ακτή του κάμπινγκ Ε.Ο.Τ. Επανομής και μέχρι τα όρια του νομου Θεσσαλονίκης.

Από την ακτή "πλατάνια" Σταυρού και σε όλο το μήκος των ακτών (περιοχές Σταυρού, Βρασνών, Ασπροβάλτας) μέχρι τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης.

Συνιστάται να αποφεύγεται η κολύμβηση σε περιοχές όπου υπάρχουν εκβολές χειμάρρων ή αγωγών ομβρίων, ιδίως μετά από βροχοπτώσεις.

Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη διαθεση λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων σε περιοχές κολύμβησης.

Παράλληλα δίνονται οδηγίες στους δήμους και τις κοινότητες των περιοχών κολύμβησης όπως:

Λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την καθαριότητα των ακτών και την τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ορίσουν υπεύθυνο για την τήρηση της καθαριότητας των ακτών και την επισήμανση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Φροντίσουν για τον εξοπλισμό των ακτών με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχωρητήρια, αποδυτήρια, ντουζ, παροχή πόσιμου νερού, δοχεία συλλογής απορριμμάτων κ.λ.π.).

Τέλος η διεύθυνση δημόσιας υγείας και υγιεινής, σε συνεργασία με το εργστήριο υγιεινής Α.Π.Θ., θα διενεργεί δειγματοληψίες και έλεγχο του θαλασσινού νερού στις περιοχές αυτές καθ' όλη τη διάρκεια της κολυμβητητικής περιόδου για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού.
Ypoloipo