Thursday, January 1, 2009

2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

Με επιμονή και αγωνιστική διάθεση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, αναδείξαμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας.

Αγαπητοί συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Παράταξής μας

Πέρασαν δύο χρόνια από την ημέρα που έκανε την εμφάνισή της η πρώτη ανάρτηση σ' αυτήν την ιστοσελίδα. Δυο χρόνια γόνιμα, με πλήθος κειμένων που αφορούσαν στα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα της Καλαμαριάς μας. Προσπαθήσα
με, χωρίς προκαταλήψεις, παραταξιακά συμφέροντα και αναστολές να μιλήσουμε με αρετή και τόλμη για τα "κακώς κείμενα" στο Δήμο μας και να ασκήσουμε από τη θεσμική θέση της μείζονος αντιπολίτευσης ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική στη διοίκηση του Δήμου.
Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι αναγνωρίστηκε από τους αναγνώστες
μας. Τα στατιστικά μας δίνουν τον αριθμό των αναγνωστών: 27.938 πολίτες επισκέφτηκαν τα δυο αυτά χρόνια στο ιστολόγιο της παράταξής μας και σας ευχαριστούμε θερμά.
Η συμμετοχή, η αγάπη και το ενδιαφέρον σας, συμβολίζουν την πίστη μου για παραπέρα δημιουργία και προσφορά στην Καλαμαριά μας, την πόλη που όλοι αγαπάμε ιδιαίτερα.

Γιατί, αγαπητοί φίλοι και φίλες, άλλο πράγμα είναι να σου «βγάζουν εισιτήριο φυγής» οι αντίπαλοί σου κι άλλο πράγμα είναι, να είσαι σήμερα εδώ με φίλους και ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα και την προσφορά σου στα κοινά.

Αγαπητοί συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Παράταξής μας


Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία αυτή να αναφερθώ στη δράση και τη λειτουργία της παράταξής μας, της Ανεξάρτητης Παρέμβασης Πολιτών Καλαμαριάς «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ».

Θέλω να σας θυμίσω, και έχει σημασία αυτό, ορισμένες σημαντικές προγραμματικές θέσεις που διατύπωσε η παράταξή μας στη διακήρυξη αρχών και στο πρόγραμμά της προεκλογικά.
«Είμαστε οι Καλαμαριώτες και Καλαμαριώτισες, όλοι εμείς και εσείς,
που αγαπάμε αυτή την πόλη, που θεωρούμε προνόμιο να κατοικούμε σ’ αυτήν, που νοιώθουμε υποχρέωσή μας να την προστατεύσουμε, να την ομορφύνουμε, να την νοικοκυρέψουμε, να την φερθούμε όπως αξίζει στη φυσική της ομορφιά».

«Αποφασίσαμε στις εκλογές του 2006 να συγκροτήσουμε την Ανεξάρτητη Παρέμβαση Πολιτών Καλαμαριάς «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ» μια ισότιμη,
δημοκρατική και διαφανή συμπαράταξη για να σπάσει ο μονόλογος στα δημοτικά μας πράγματα, για να υπάρξει επιτέλους διάλογος σ’ αυτή την πόλη».

Επιλέξαμε το δρόμο της συλλογικής δράσης και ενότητας όλων των δυνάμεων της Καλαμαριάς, μακριά από κομματικές και στενές παραταξιακές παρεμβάσεις και συναλλαγές.
Επιλέξαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις της πόλης μας σ’ ένα δύσκολο αλλά ταυτόχρονα πρωτόγνωρο καθήκον. Να βαδίσουμε συνειδητά σε νέους δρόμους, να χτίσουμε νέες σχέσεις, να ορίσουμε νέους κανόν
ες συλλογικής προσπάθειας, να προβάλλουμε ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο τοπικής εξουσίας.
Επιλέξαμε να ανακαλύψουμε ξανά τις έννοιες γειτονιά, κοινωνικές σχέσεις, κανόνες λειτουργίας της πόλης, αλληλοσεβασμός, ευθύνη του πολίτη, δημοκρατικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις.


Αγαπητοί συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Παράταξής μας

Σήμερα δύο χρόνια μετά όχι μόνο παραμένουμε πιστοί στις διακηρύξεις και αρχές μας αλλά με τη δράση και τις παρεμβάσεις μας τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στον κόσμο της Καλαμαριάς οι θέσεις μας και επιβεβαιών
ονται στη ζωή και άρχισαν, αυτό είναι και το πιο σημαντικό, να γίνονται συνείδηση στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των πολιτών της Καλαμαριάς.
Καταφέραμε πιστοί στις αρχές μας να κάνουμε δημιουργική, πολιτική,
αντιπολίτευση με λόγο και θέσεις και όχι στείρα και καταστροφική αντιπολίτευση για τις εντυπώσεις.
Με επιμονή και αγωνιστική διάθεση, με ουσιαστικές παρεμβάσεις, αναδείξαμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε τουρίστες σ’ αυτή την πόλη. Είμαστε οι άνθρωποί της. Έχουμε σχέση ζωής με την Καλαμαριά.
Η μη συμμετοχή μας, η σιωπή μας, η απουσία μας θα ήταν πράξη «νομιμοποίησης» στην αδράνεια, την στασιμότητα, στην «καταστρ
οφική πολιτική» που εφαρμόζει το ιδιότυπο κατεστημένο της σημερινής διοίκησης του δήμου.
Η σοβαρή και υπεύθυνη στάση μας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας, ο πολιτικός λόγος της παράταξής μας, η δημοσιοποίηση προβλημάτων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στις λειτουργίες του δήμου, οι καταγγελίες με στοιχεία στα αρμόδια όργανα πράξεων και παραλήψεων στελεχών της διοίκησης του δήμου σε δημοτικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, έφεραν τη παράταξη του δημάρχου σε δύσκολη θέση.
Η παράταξη που διοικεί το δήμο είναι υπόλογη στους πολίτες της Καλαμαριάς. Είναι εκτεθειμένη για την αναντοιστιχία λόγων και έργ
ων.
Η διοίκηση του δήμου συνεχίζει να θεωρεί την πόλη μας «μαγαζάκι της» και λειτουργεί με όρους και προϋποθέσεις μιας «κο
μματικής νομενκλατούρας» που μοναδικός της στόχος και σκοπός της είναι η αυτοσυντήρησή της σε βάρος των λειτουργιών της διοίκησης, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Αυτό το σκηνικό αρχίζει να ανατρέπεται. Δεν ανατρέπεται όμως απ
ό μόνο του. Χρειάζεται ακόμα περισσότερη αγωνιστική διάθεση και προσφορά απ’ όλους.
Διαρκή διάλογο με όλους τους πολίτες, τους μαζικούς φορείς και σ
υλλόγους της Καλαμαριάς.



Αγαπητοί συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Παράταξής μας


Μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια πολλά πετύχαμε.
Κατά κύριο λόγο ανατρέψαμε την εντύπωση που έντεχνα καλλιεργήθηκε από τους αντιπάλους μας που ήθελαν την παράταξή μας να «διαλύεται την επομένη των εκλογών» κι εμένα προσωπικά να εγκαταλείπω το «σκάφος
» επιστρέφοντας άρον-άρον στην Αθήνα.

Η παρουσία της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο όλο αυτό τον καιρό υπήρξε συντονισμένη, συγκροτημένη και μαχητική.

Η συμπολίτευση, κάτω από τη δική μας πίεση, γ
ια πρώτη, ίσως, φορά, εγκαταλείπει το αλαζονικό της ύφος και υιοθετεί απολογητικές και προσεγγιστικές μεθόδους.
Δεν είναι λίγες οι φορές που η τακτική μας υποχρέωσε τα κορυφαία στελέχη της διοίκησης να συγκρουσθούν μεταξύ τους και να αναγκαστούν να αναθεωρήσουν όχι μόνο τις απόψεις τους, αλλά και τις προτάσεις τους
ακόμα!

Πέραν τούτου εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και τη διάθεση
του δημάρχου να αποχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα από το «θώκο» του.
Επ’ αυτού συνηγορεί και η τακτική που υιοθετείται από ορισμένα στελέχη της συμπολίτευσης, η συμπεριφορά των οποίων στα Δημοτικά Συμβούλια απέκτησε, όλως αιφνιδίως, αρχηγικό χαρακτήρα!


Ασφαλώς, γνωρίζετε ότι διαφωνώ με την τακτική «καταγγέλλω» ή απλώς «καταψηφίζω». Το μέλημα μιας σοβαρής αντιπολίτευσης δεν εξαντλείται στην «καταγγελία» και στην «καταψήφιση».

Υποχρέωσή και κύριο μέλημά μας ήταν και παραμένει να καταστήσουμε κοινωνούς των προβλημάτων και των συμπεριφορών της διοίκησης τους συνδημότες μας, που μέχρι πρό τινος αγνοούσαν το πραγματικό μέγεθος των προβλημά
των της πόλης μας.
Ασφαλώς, τα μικρά καθημερινά προβλήματα των συνδημοτών μας έχουν κι αυτά τη σημασία τους, αλλά εμείς οφείλουμε, και μέχρις
ενός σημείου το επιτύχαμε, να τους καταστήσουμε ουσιαστικούς κοινωνούς των μεγάλων και σημαντικών προβλημάτων.

Χάρη στις δικές μας πιέσεις τέθηκαν θέματα εξαιρετικής σημασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο και η διοίκηση εκ των πραγμάτων αναγκάστηκε να δεχτεί να συζητήσει επί των προτάσεών μας.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι δημότε
ς της Καλαμαριάς γνωρίζουν πλέον τα προβλήματα της πόλης, καθώς και την «ανικανότητα» της διοίκησης του δήμου να δώσει λύσεις.

· Η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και οι προτάσεις της παράταξής μας…
· Οι παράνομες καταλήψεις του αιγιαλού…
· Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον το
μέα «καθαριότητα»…
· Η απογοητευτική και επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών μας πραγματικότητα των παιδικών σταθμών…

· Η «κοροϊδία» των χώρων σταθμεύσεων της πλατείας Δημαρχείου και της Μουρουζηδών…
· Η έλλειψη σχολικής στέγης και οι πρωτόγονες συνθήκες διδασκαλίας σε ακατάλληλους χώρους…
· Οι παράνομες κεραίες που φιγουράρουν πάνω σε γήπεδα και σχολεία…
· Η εγκατάλειψη του εμπορικού κέν
τρου της Καλαμαριάς…
· Οι σχιζοφρενικές μονοδρομήσεις…
· Τα τριτοκοσμικά πεζοδρόμια…

· Η έλλειψη χώρων στάθμευσης…

· Η ανυπαρξία αστυνόμευσης…

· Η εγκατάλειψη πάρκων και παιδικών χώρων αναψυχής και παιχνιδιού…
· Η απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού σε έργα υποδομής…
· Η εγκατάλειψη στο έλεος των «καταπατητών», νομίμων και μη, του πρώην στρατοπέδου Κόδρα…

· Η αδιαφορία για την ύπαρξη επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αερίων ρύπων, θορύβων και επικίνδυνων υλών
· Η στασιμότητα σε πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές

· Η πλήρης εγκατάλειψη του ιστορικού ΑΠΟΛΛΩΝΑ π
ου παραπαίει στα χέρια του κάθε τυχάρπαστου «ουρανοκατέβατου» σωτήρα…
είναι μερικά από τα θέματα που γνωρίζουν πλέον από την καλή και από την ανάποδη όλοι οι Καλαμαριώτες…

Κι αυτό είναι το μεγάλο μας κέρδος!


Χάρη στι
ς προσωπικές μας επαφές, αλλά κυρίως, χάρη στην εφημερίδα μας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» που κυκλοφορεί κάθε μήνα σε 10.000 αντίτυπα, και την ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο που ενημερώνεται ανελλιπώς, οι πολίτες της Καλαμαριάς δεν ακούνε ή διαβάζουν πλέον μόνο την άποψη και την προπαγάνδα της διοίκησης.
Εδώ και καιρό ακούνε και πληροφορούνται τόσο την υπάρχουσα δυσάρεστη πραγματικότητα που επικρατεί στην Καλαμαριά, όσο και τις δικέ
ς μας εποικοδομητικές θέσεις και προτάσεις.
Η εφημερίδα μας που εξελίσσεται σε ένα αξιόλογο έντυπο, κυκλοφόρησε το διάστημα αυτό σε 100.000 και πλέον φύλλα και μοιράστηκαν πόρτα-πόρτα από τη μια έως την άλλη άκρη της Καλαμαριάς και η ιστοσελίδα μας δέχτηκε μέχρι σήμερα 27.938 επισκέψεις…

Η μάχη της ενημέρωσης κερδήθηκε και είμαστε ακόμα στην αρχή!

Οι επιστολές και τα ηλεκτρονικά μηνύματα των συμπολιτών μας που ζητά
νε να πληροφορηθούν τα της παράταξής μας ενώ στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς αυτής μετά βίας έφτασαν τα 100, στο δεύτερο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 800!!!

Αγαπητοί συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Παράταξής μας

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και όλοι οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τη δράση μας τη στιγμή κατά την οποία μάλιστα επίσημες μετρήσεις μας φέρνουν να προηγούμαστε σταθερά των αντιπάλων μας
Δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει συνείδηση όλων μας το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια εμείς θα είμαστε η διοίκηση του Δήμου.


Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα, εντελώς χοντρικά, να σας ανακοινώσω το πλάνο εργασίας και τακτικής της παράταξης που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στις επόμενες μέρες.


Διοργάνωση μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων σε όλες τις συνοικίες της Καλαμαριάς.

· ΦΟΙΝΙΚΑΣ · ΒΥΖΑΝΤΙΟ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΟΔΩΝ) · ΚΕΝΤΡΟ (ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ&ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ) · ΑΡΕΤΣΟΥ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΚΡΑ) · ΒΟΤΣΗ (ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) · ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ (ΤΑΚΗ ΟΙΚΟ
ΝΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ) · ΚΗΦΙΣΙΑ (ΠΑΡΚΟ ΚΗΦΙΣΙΑΣ) · ΑΓIΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ · ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ · ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ (ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ) · ΕΠΕΚΤΑΣΗ · ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ · Επίσκεψη στα γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου και ομιλίες στους μαθητές και μαθήτριες πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η η νεολαία μας… · Συνάντηση με Μικρασιάτες επιστήμονες καιδιανοουμένους της Καλαμαριάς. · Συνάντηση με την εργαζομένη γυναίκα.


Αγαπητοί συμπολίτες , φίλες και φίλοι της Παράταξής μας


Ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας με περισσότερη δύναμη και
πείσμα και ας φροντίσουμε να φέρουμε κοντά μας νέους ανθρώπους, αποδεκτούς από τις τοπικές κοινωνίες, που πέρα από τα προσωπικά τους ιδεολογικά πιστεύω εκτιμούν τις αρχές της παράταξής μας και επιθυμούν να προσφέρουν στην αναγέννηση της αγαπημένης μας Καλαμαριάς.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ολόψυχα για το νέο χρόνο υγεία, ατομική και οικογενειακή ευτυχία και προπαντός ευαισθησία απέναντι στο μικρά και μεγάλα προβλήματα της Καλαμαριάς μας, την Καλαμαριά των παιδιών μας, την Καλαμαριά των εγγονιών μας...

Βασίλης Ν. Τριανταφυλλίδης
(Χάρρυ Κλυνν)
Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς